Ridicare colet de la posta (Declaratie vamala)

Salut! Am fost la posta sa ridic un pachet pe persoana juridica, de acolo m-au trimis la Vama sa aduc niste documente, dintre care sa platesc TVA-ul, doamne de acolo mi-a cerut 200 lei pentru a intocmi declaratia vamala. (Am sunat la vama si mi-au spus ca nu stiu nimic de nici un tarif de 200 lei) are cineva idee cat este acea declaratie?

Declararea mărfurilor în vamă, pentru persoane juridice, se face de către un Declarant vamal autorizat. Acesta întocmește și depune la vamă o declarație vamală, împreună cu documentele justificative, și te reprezintă în relația cu vama. Pentru asta plătești un comision. În fiecare vamă sunt mai mulți Declaranți vamali autorizați.

Deci o sa fiu stors de bani :slight_smile:

Sa stii ca si Posta Romana are undeva un vames in orasul tau.

Probabil.
Pare ca Floki e oarecum in tema, citeste de doua ori ce-a scris, mai ales daca vrei sa faci profit din asta.

E dificil cu import din afara EU.
Asteapta-te si la oameni retardati. Am cumparat ceva din afara EU si a venit o factura si doua colete. M-am certat cu ei o saptamana (DHL) ca imi cereau factura pentru al doilea colet. In final (ca deja aveam nevoie de ce era in cutiile alea) le-am mai trimis o data aceeasi factura, am platit vama dublu, le-am zis de bine si aia a fost. Metoda asta nu o sa mearga daca faci comert, ca o sa te lovesti de aceeasi oameni la vama si trebuie sa pastrezi o relatie OK cu ei, si nici nu cred ca o sa-ti permiti sa platesti greselile lor, ca adio profit.

De ex: era o instalatie de Craciun la Hornbach cu 110 lei. Pe Ali era $12 cu transport cu tot. Asta daca ti-o cumperi tu pe PF si poate scapi de vama (sau poate nu se percepe la suma aia, habar n-am). Dar cred ca trebuie sa semnezi undeva ca nu o revinzi si nu faci profit cu ea. (nu stiu daca pe PF sau pe PJ, dar undeva a trebuit sa dau cu subsemnatul pe un formular care zicea asta). Hornbach (sau orice alta PJ care importa) plateste mai multe taxe pe produsul ala de ajunge cu 100 de lei la raft, adica nu-ti imagina ca au profit de 50%.

Stiu ca nu e chiar un raspuns la intrebarea ta, dar pare ca esti nou in domeniu si poate te ajuta sa-ti faci o idee la ce sa fii atent.

Pe de alta parte, stiam niste baieti care aveau o combinatie la vama (sau asa se ziceau, dar tind sa cred ca nu aveau motiv de lauda) si cu un pachet de “cafea” si niste buletine bagau componente de telefoane mobile la greu, aveau si service si de fiecare daca cand ii vedeam (cam la 4-6 saptamani in perioada aia) aveau si alta masina cu motor de 3000+.

Nu te sfatuiesc sau incurajez sa faci la fel, dar macar sa-ti rezolve dilema care o sa-ti apara in caz ca vezi produsele tale la altii in RO cu mult mai ieftine.

1 Like

Multumesc! Greseala a fost a mea ca m-am bagat in treaba asta, mai ciudat este faptul ca am cautat destul de mult sa vad in ce consta comertul cu produse din china, lucrul care ma blocheaza nu e TVA-ul sau taxele vamale ci costurile care apar pe langa pentru declaratii si altele care cel mai probabil vor aparea. Daca nici de la institutiile statului nu pot primi informatii, nu stiu unde sa mai caut.
Cel mai probabil voi vinde marfa si ma voi reprofila pe altceva :slight_smile: Bine macar de stiut

1 Like

Cumpărase un tip ceva de pe jomi, jumo, cum s-o numi site-ul ăla de chinezării. Și mi-a povestit că a trebuit și să plătească o taxă de 10% (parcă) când a ridicat coletul de la poștă. L-am întrebat pentru ce și mi-a răspuns “cică taxă de vamă”. Mi s-a părut comic și următoarea întrebare pe care i-am pus-o a fost dacă i-a dat chitanță. Răspunsul lui a fost nu.

Peste ceva vreme am fost cu el să ridice alt colet, produs de pe același site, la aceeași poștă. Nu i-a cerut nicio taxă.

Acum, nu știu. Poate chiar o exista o taxă în anumite condiții (cum ar fi cantitatea coletului), dar am și un feeling că se fac ceva manevre acolo.

1 Like

Din ce am inteles ca persoana fizica se plateste TVA-ul la posta si rezolvi mai repede, dar cand ai pachet pe persoana juridica se complica treburile…

Ultima dată când am ajuns în vamă, am citit regulamentul de pe acolo:

  • sub 10€ nu ai vamă deloc
  • sub 150€ plătești doar TVA
  • peste 150€ plătești TVA și vama.

https://www.customs.ro/calatori/bunuri-expediate-prin-colete

Dar asta e pentru persoane fizice. Ca firmă ai parte de ceva distracție suplimentară.

Tehnic vorbind, nu tu, Laurențiu, vei fi stros de de bani ci firma reprezentată de tine :troll:

2 Likes