Romania digitalizata. Sau nu

In urma cu ceva ani Romania noastra se lauda cu cea mai buna viteza de Internet si probabil cele mai multe servere DC++. Nu stiu care mai e situatia in prezent, insa tocmai am descoperit urmatorul articol care ne spune ca Romania e cam pe ultimul loc la capitolul Digitalizare: GRAFIC. Digitalizarea în România, „sub nivelul mării”: Țara noastră are cel mai redus ritm de creștere al indicelui DESI din ultimii șapte ani. Economiști: Convergența la nivelul european al digitalizării devine din ce în ce mai îndepărtată/ Doar o reformă fundamentală poate schimba perspectiva


Nu e de mirare, avand in vedere ca pana si siteul Ministerului Digitalizarii a ramas in 2004, de prin vremea telefoanelor polifonice: https://www.research.gov.ro/ (cred ca s-a mai ras pe tema asta pe devforum).

Cum ar putea Romania creste in clasamentul asta? Ce relevanta are clasamentul pentru noi cetatenii? Probabil factorul politic influenteaza mult, dar poate fi evitat? Wdyt?

2 Likes

Bani, trebuiesc investiți bani în platforme digitale și educație. Apoi mai e și corupția, care nu e de neglijat. Și nu cred că e voință politică (pensionarilor nu le pasă de chestiile astea), dar mai bine să nu intrăm în politică (se supără mozii).

1 Like

https://www.research.gov.ro/ro/articol/5876/cercetarii-inovarii-i-digitalizarii-anun-a-lansarea-apelului-pentru-digitalizarea-imm-urilor-prin-programe-de-formare-schema-de-ajutor-de-minimis-in-valoare-de-36-000-000-euro

1 Like

Nu e doar factorul politic, adică e și nu e.

E vorba de analfabetism funcțional pe fiecare parte.

2 Likes

România doar se laudă cu cea mai mare viteză la internet pentru că nu o are, iar infrastructura lasă mult de dorit. Totuși, viteza de internet nu are nicio legătură directă cu digitalizarea. Estonia n-a fost niciodată pe podium și e mai digitalizată și decât Germania.
Apoi chiar și cu banii europeni și cu reformele la care speră unii există o problemă de mentalitate ce n-o să schimbe prea multe.
Dacă vrei să vezi cât de digitalizată e o țară nu ai nevoie de sondaje și statistici. E suficient să te uiți la ce face Amazon în țara aia. Dacă are depozite și site atunci e țară digitalizată, dacă n-are depozite și site atunci nu-i digitalizată oricâți de IT-iști per capita ar avea.
Simplul fapt că se preferă plata la ramburs în detrimentul plății cu cardul e semn de ev mediu digital.

1 Like

Este factorul politic 100%.

  1. S-au dat tunuri imense in domeniu si încă rămâne de interes.
  2. Reticență la nivel de administrație privind sistemele digitale.

Reticența angajaților din administrația publică are mai multe motive.
Au deprins un mecanism si pur si simplu nu vor să facă efort mental pentru a schimba ceva.
Nu au aptitudini digitale pentru a folosi sau învăța software nou.
Software-ul are proprietăți de securitate care nu ar mai permite efectuarea unor găinării.

Dacă vrei să testezi reacția administrației publice poți merge la orice primărie din țară să le spui că le oferi gratuit un software care să ușureze viața cetățenilor.
Nu vor.

In România există un lanț al slăbiciunilor.
In educație, de exemplu, profesorii au nemulțumiri că elevii nu vor să învețe materia predată.
Dar să vezi cum a fost reacția profesorilor la începutul pandemiei când a venit vorba să folosească platforme digitale educaționale.
Au ales să creeze grupuri pe Facebook unde să pună poze cu temele făcute acasă de copii.
Ca să nu mai zic de refuzul de a preda online.

Dacă cei care ar trebui să ii ajute pe alții să învețe nu sunt ei înșiși capabili să facă efortul mental de a învăța, atunci nu poți schimba nimic.

Ce se poate face?
E nevoie de oameni cu viziune la conducerea procesului de digitalizare, la nivel de stat.
Schimbarea comportamentului uman este foarte dificil.

Eu sunt pesimist. Așa cum a mai spus cineva, aptitudini digitale nu înseamnă să folosești Facebook, WhatsApp sau Instagram.
Și din păcate foarte multi oameni au percepția greșită față de propriile aptitudini.
La nivel de conducere, cel mai grav mi se pare că unii oameni confundă plăcerea personală de a face ceva cu ideea că sunt competenți de a face lucrul acela.

2 Likes

Am fost la o primarie sa le propun o solutie de digitalizare a documentelor si mi-au spus ca si asa au angajatii greutati cu folosirea softurilor din diverse departamente. Normal ca departamentele nu comunica digital intre ele si nici cu cetatenii.

Mai fain, am vorbit la Primaria Cluj si nu au fost nici ei interesati sa schimbe formularistica online. Asta dupa ce la ei pe site scrie “trimite cererea in audienta folosind formularul online dar obligatoriu incarca dovada cererii depuse la ghiseu”. Nu e gluma,si e 2022.

La Cluj e chiar ok, poți face multe online, dar e un sistem paralel. Adică tot ce se face digital se face și pe hârtie.

Bine sistemul la bază e același de vreo 10 ani.

La parcări îi lipsea schema pe hârtie si mi-a arătat pe monitor, dar nici vorba să îl trimită pe email sau ceva.

O singură platformă pentru toți e ridicol de complexă și cineva trebuie să ofere cursuri, certificări. Funcționarul va trebui să facă un curs, să dea examen și să obțină ceva certificat dacă e să avem un minim de cunoștințe de utilizare, plus se schimbă aplicațiile web de pe o lună la alta…

Aia cu audienta e smecherie tip Boc ca să nu intre oricine în audiență. Sunt multe trucuri de genul pe care le folosesc. Cred că și orarul la ghișeu e limitat.

Nu e, si nu trebuie certificari, trebuie doar vointa. Primariile au cate o firma care se ocupa de platforma online (chiar ci cea din Cluj) si nu au/vor/stiu sa implementeze ceva mai bun. “E suficient” este cheia si toti sunt multumiti.

de ce s-ar vrea digitalizare? va dati seama ca zeci de mii de tanti nuti raman fara postul cald de la stat daca se face asa ceva?

eu prefer plata ramburs din simplu motiv ca vreau sa primesc ceea ce am comandat, n-am chef sa astept dupa vanzator 1-2 saptamani.

1 Like


Cam asa sta treaba!

Sursa

2 Likes

Tind să te contrazic, poți plăti online amenzi, taxe, impozite și tot la primărie se duc foarte mulți tineri care ar trebui să poată plăti pe internet.

Uită-te puțin și la casele automate din supermarket-uri, peste 50% din tineri tot la casele normale se duc… De cei peste 40 ani nu zic nimic.

La educație sunt la fel de vină și părinții care nu sunt interesați de educația copilului.

Depinde de primărie. Poti spune asta despre orice comună din țară?
La țară, si chiar si in orașe, încă se mai fac plăti “la caiet”.

Eu zic de Cluj, ditamai oraşul de IT-isti și tot cash plătesc mulți tineri.

Dacă noi avem probleme nu vreau să știu cum e altundeva.

Eu folosesc casele automate si sunt un chin. Daca au cantar de fiecare data se blocheaza la un produs si trebuie cineva sa vina si sa dea “Ignore” la ultima cantarire. Plus ca nu cantaresc propriu-zis produsele. E suficient sa pui acolo ceva si-l valideaza (cel putin la Lidl).

Iar legat de platit cu cardul, lumea e platita cu bani gheata pentru ca evita plata taxelor la Stat. Si nu comentati ca nu e corect ca si noi ne dam cu fundul de pamant ca trebuie sa platim 20% taxe in loc de 10% din 2023. Dar aia care sunt pe carte de munca si platesc 45% taxe?

Va invit in Germania sa vedeti cat de putin digitalizata este tara asta. In Ro am putut sa rezolv niste chestii online, aici nu. Aici la putere este posta, totul se revolva cu trimis scrisori, completat formulare si trimis prin posta etc. Emailul nu este recunoscut ca un mediu de comunicatie oficial. Ah, and cash is king! In schimb exista servicii cum e Klarna si poti plati la 30 de zile, nu trebuie sa ai bani blocati.

2 Likes

Pai si toate neamurile ce mai fac daca se digitalizeaza?

Pare sa ne mai traga UE de maneca sa digitalizam dar NICI o sansa, atata timp cat avem 1269000 de angajati la stat. Dupa ce a plecat USR au deschis iar mii de posturi si agentii noi la buget sa angajeze toate neamurile.

Iar daca se digitalizeaza ia mult timp sa inveti oamenii sa foloseasca programele, officeul, scannere, multi sunt peste 45 in administratii.

Concluzionand, problema nu e politicul, tot romanii sunt.
E ca in '90 cand veneau investitorii sa modernizeze fabricile, de frica pierderii locului de munca ieseau la proteste in fata fabricii, fix la fel de 32 ani, nimic nou sub soare. Daca in privat unii s-au mai descurcat, plecat prin occident la munca, in administratie inca rezista clienteala politica-bugetara.

@isti37
Au fost multe cazuri cand amenzile sau impozitele au fost platite online si nu au fost inregistrate. Apoi cauta dovada transferului si te cearta cu Anafu.
Deci decat sa platesti de doua ori lumea prefera sa aiba factura la mana si aia e.

2 Likes

Cea mai mică schimbare cu efect imens pentru digitalizare ar fi introducerea semnăturii electronice.
O sa se întâmple probabil odată cu noile carduri de identitate electronice.

Pe urmă va mai fi nevoie de 20 de ani in administrația publică să semneze electronic documentele.
Atunci va fi practic durere pentru cei care fac smenuri.