România remote?

Am văzut că unii giganți IT au început deja simulări pentru remote work sau chiar să lucreze remote, pentru situații de urgență.

Mă întrebam dacă în România s-a testat acest scenariu. Pot face față măcar unele firme unei asemenea schimbări?

1 Like

Sunt destul de multe companii mari unde se accepta work-from-home 1-2 zile pe saptamana, de 2-3 ani deja.

3 Likes

In 3 din ultimele 4 saptamani am lucrat din alte locatii decat sediul firmei. As zice ca firma la care sunt eu poate face fata unei perioade mai lungi de WFH fara (prea mari) probleme.

1 Like

in meseria asta nu prea are rost sa te duci la sediu firmei, daca stai sa te gandesti

Întrebarea era dacă sunt pregătite firmele sau nu. La fostul job nu era receptivi la lucrul remote, deși lucram la o corporație.

Nu e greu să faci switch-ul, în domeniul nostru, dar tot mă întreb dacă s-a luat situația actuală în serios, sau toată lumea îl așteaptă pe Batman.

Pai, tehnic vorbind … depinde daca poti accesa mediul de lucru prin VPN, daca este cazul.

Sunt insa si exceptii, firma te-ar lasa remote insa clientul (ex. Samsung, Intel) nu accepta decat lucrul dintr-un mediu securizat de la sediu. Mai greu aici.

1 Like

Sunt rari oamenii cinstiti si corecti in tara noastra (noi astia de pe forumul asta), asa ca fiecare suspecteaza pe toata lumea. Lucrul remote e o chestiune de incredere. In ultimele doua decenii, nu am avut un singur interviu in limba romana in care sa nu trec prin etapa “hai sa vorbim in engleza sa vedem daca stii”, desi am studiat in strainatate. N-au oamenii incredere in ce e scris in documente (oarecum normal la sumedenia de fabrici de diplome care au aparut), cum sa te creada ca tu muncesti si nu te ocupi de treburi gospodaresti.

Eu cred ca antreprenoriatul/managementul din Romania va opune maxima rezistenta in acceptarea lucrului remote, chiar in conditiile unei pandemii sau a restrictiilor introduse de autoritati. Stiu un caz de patron/manager la o firma de apartament in care, dupa ce omul s-a intors din Italia acum vreo 2 saptamani, nu i-a lasat pe angajati sa lucreze de acasa desi munca lor nu impunea prezenta la birou.

Nici in vest nu se omoara angajatorii cu lucrul remote. Articole pe tema asta sunt, pentru ca aduc views, clicks si engagement. Joburi mai putine.

5 Likes

Prin “firma de apartament” ai spus tot … este vina celor care lucreaza acolo ca accepta asta si nu depun plangere (pentru treaba cu carantina).

Pot da ca exemplu companii precum Stefanini, ING, Genpact, care au inteles ca uneori oamenii nu au chef de zgomotul din open space sau sa faca o ora si ceva pana la birou.

Schimbarile nu se intampla peste noapte, iar fara presiune din partea angajatilor cu atat mai putin.

1 Like

In lumea reala, presiunea poate fi echivalenta cu sinuciderea.

Mi se pare o exagerare ce spui, poti da un exemplu concret ?

Nu cred că realizezi un lucru foarte important (eu unul știu că l-am ignorat absurd de mult timp!): oamenii stau extrem, dar extrem de prost la administrarea finanțelor proprii (indiferent de venituri). Asta înseamnă cei care lucrează acolo trăiesc, cel mai probabil, de la o lună la alta și nu le este foarte la îndemână să se „revolte”.

De acord cu ce spui, probabil ca majoritatea se regasesc in situatia descrisa de tine.

Pe de alta parte, mi se pare absurd ca in domeniul nostru, in 2020, sa stai cu teama ca te da patronul afara dintr-un motiv ca cel de sus.

Adica, cu buna stiinta, mergi la birou si pui in pericol sanatatea colegilor + a oamenilor cu care ai contact pe drum, pentru ca … asa a zis domnu’ sef ? Pai si daca te reclama Dorel si-ti iei o amenda de 10K, cum s-a vehiculat prin presa, o suporta firma ?

Romania, la fel ca multe alte tari, e un loc al constrangerilor.

Exista in domeniu un avantaj numit “concediu nelimitat”. Adica firma efectiv iti permite sa-ti iei si 200++ de zile de concediu platit pe an. Dar realitatea e ca media in asa firme e de 17 zile de concediu luat benevol. Pur si simplu oamenii se simt prost sa-si ia concediu fata de colegii lor.

Asa e peste tot, chiar daca e cadru legal, ai de ales intre a fi corect sau a fi nesimtit.

1 Like

True. 80% încredere, 20% celelalte motive. E universal totuși, nu doar de România.

Otoh la interviu te testează de toate skilurile. Nu te cred pe cuvânt la niciunul :slight_smile:

Eu ieri am lucrat de acasa. Am avut timp sa termin tot ce am avut de facut.
Am reusit sa merg si la sala. La noi este 1 zi/saptamana, dar am colegi care lucreaza si 2 zile.

WFH este ceva ce vad la tot mai multe companii. Fie ca sunt multinationale sau firme romanesti.

Probabil acesta criza o sa faca companiile sa regandeasca modul cum lucreaza angajatii si de unde.

1 Like

In curand implinesc 10 ani de remote…
Este relativ usor sa lucrezi de acasa. Adica sa lucrezi cu adevarat, nu spun ca munca de acasa e mai usoara.

In general cred ca angajatorii au dreptate sa nu vrea ca angajatii sa lucreze de acasa, pentru ca este foarte usor pentru angajati sa piarda eficienta.
Dar este si foarte usor de invatat lucrul de acasa, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati.

Din cei 10 ani de remote, cred ca timp de vreo 4 ani am avut sedinte zilnice si nu poti pacali clientul sau angajatorul cu progresul pe care nu l-ai facut.

Ce se intampla in prezent este spiritul conservator al angajatorilor care limiteaza lucrul de acasa. Asa au invatat si asa le este lejer. De ce sa scrie pe email sau chat, cand te pot striga direct din birou?!

Dar lucrul remote are n avantaje pentru angajator.

3 Likes

Poți detalia puțin work-flow(-urile) în situația asta? Ce tool-uri folosiți, cum comunicați etc.? Sunt convins că fiecare are variantele sale, dar ar fi util să vedem cum face toată lumea :smiley:

Eu am folosit Slack, Telegram, Hipchat, Skype. Dar nu am lucrat încă remote, doar pentru proiecte personale. Bănuiesc doar că sunt importante ședințele video, un schedule comun, și screen sharing-ul.

Am găsit o listă de informații legate de planuri de răspuns, comunicare și altele (US centered, normal). Poate ajută:
https://docs.google.com/document/u/0/d/12tT0_5zGELxs7M-iCwf9enUJ0-Ibe0K8tkBSbbWhYFM/mobilebasic

In cazul meu, Slack, Skype, Skype for Business si mai nou cel din urma a fost inlocuit cu MS Teams.

Lucrez pe laptop-ul de la munca. Folosesc:

  • Skype for Business
  • Teams
  • One Note si Confluence pt knowledge sharing
  • Client VPN pt a acesea reteaua companiei