Rusia vrea să se deconecteze de la internet - experiment


(George Ilie) #1

Obiectivul experimentului este de a reuși să aibă propria infrastructură pentru internet, în caz de război (să nu o mai dăm pe ocolite).

Mă întreb cum s-ar descurca România în aceeași situație. Am o bănuială că mai bine.
Cel puțin din punct de vedere al rețelei terestre. La sateliți depindem de alții, dar știu că aveam o frecvență GSM care o folosea și armata. Fusese la Zapp licența la un moment dat și apoi am pierdut urma.

În altă ordine de idei, știu că în China există un fel de rețea locală, având în vedere că cele mai importante site-uri occidentale sunt blocate. Mă surprinde că chinezii stau bine la tehnologie, în condițiile în care nu au acces la Google sau GitHub.

https://www.npr.org/2019/02/11/693538900/russia-is-considering-an-experiment-to-disconnect-from-the-internet


(Stanciu Bogdan Mircea) #2

Off topic: mi-a plăcut cum am fost penalizat cu versiunea “Plain text” a site-ului pentru că nu am dat accept termenilor gdpr.


(cosmos) #3

Dar macar nu mai ai reclame si site-ul se incarca rapid !

Ceea ce ar fi ok pt o situatie in care retelele de abia merg ! :smiley:

Sa nu mai zic ca se incadreaza cum trebuie pe ecrane mai mici :slight_smile:


#4

Mi-a venit imediat in minte ca poate Putin vrea sa faca un experiment “Rusia fara internet” timp de 3 luni, 3 ani, 3 decenii sau ceva de genul :stuck_out_tongue:


(Ionuț Staicu) #5

Sunt curios ce impact va avea pe rețelele de outsourcing mișcarea asta (presupunând că va dura mai mult de câteva ore).

De asemenea ar fi interesant de văzut cum se vor descurca programatorii cu uneltele luate as granted până acum: Ruby Gems, NPM, Composer etc.


(George Ilie) #6

Russia’s Communications Ministry also simulated a switching-off exercise of global Internet services in 2014, according to Russian outlet RT. It reportedly used an internal backup system to support Web operations.


(cosmos) #7

VPN la greu :slight_smile:

Ma rog, Rusii deja au propriile variante de Facebook, Gmail si altele. De asemenea dispare si propaganda rusa (Sputunik et company :sunglasses: )

Poate scapam de atacuri !


(Stanciu Bogdan Mircea) #8

Pe viitor ceva asemănător ar putea fi o soluție https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink_(satellite_constellation)


(Aysun) #9

Daca nu se mai pot conecta rusii la Dota sau CS eu sunt un om fericit.


#10

Sunt prea buni? :smiley:


(cosmos) #11

Are cineva chef sa facem o sesiune de CS ? :smiley:


Scuze de offtopic !


(Dumi Mars) #12

Da am chef


(Tamer Altıntop) #13

Sunt curios ce presupune o retea nationala sau chiar doar locala pe un oras ca infrastructura si costuri. Are cineva vreo idee?

Si cum ar functiona + avantaje si dezavantaje daca tot e pornit subiectul


(Serghei Amelian) #14

O reţea naţionala sau locală nu presupune nimic, pentru că ea deja există. Problema unei reţele închise este că nu ai acces la serviciile disponibile în “exterior”.


(Tamer Altıntop) #15

Evident ca exista o retea nationala deschisa deja, ma refeream la a avea o retea locala inchisa prin care sa ai acces la servicii/site-uri hostate local in reteaua respectiva chiar daca te deconectezi de la reteaua externa sau si asta e deja posibil si implementat? Spre exemplu sa accesezi site-uri hostate in Brasov fiind in Brasov conectat la internet chiar daca conexiunea cu exteriorul pica. Imi pun problema cel putin a dns-urilor care n-au cum sa functioneze local, hence, my question, ce presupune o retea inchisa self-sufficient pentru servicii locale la care sa poti fi conectat in permanenta daca esti fizic in orasul respectiv chiar si fara access la reteaua externa.


(Serghei Amelian) #16

În cazul ăsta, trebuie să existe o colaborare pe plan local al furnizorilor de servicii de reţea şi furnizorii proprietarii de “site-uri”. Providerul de internet pune în funcţiune un serviciu DNS în care înregistrează domeniile tuturor website-urilor din zona respectivă şi problema e rezolvată.

În cazul Rusiei probabil e mai simplu, pentru că unul dintre cele 13 root-dns-servere se află pe teritoriul lor. Nu sunt foarte sigur însă ce se va intâmpla cu ruşii care deţin domenii .com sau alte domenii de genul ăsta, unde nu au control. Poate vor întreţine un soi de caching.