S-a intensificat numărul concedierilor/tăierilor de costuri sau mi se pare?

Astea sunt recente:

În alte știri:

Anecdote:

  • un client mă pune să căutăm alternative gratuite/mai ieftine la pluginuri (vorbim de 2-500$/AN)
  • alt client caută alternative gratuite/mai ieftine/self-hosted la servicii (slack, github, jira, mailuri tranzacționale)
  • alt client caută să reducă din costurile hostingului

Sunt chestii care se întâmplă frecvent dar pe care nu le-am observat eu?

5 Likes

La corporații aflăm doar în următorul quarter din Octombrie.

E normal să se termine bugetul în mijlocul unui quarter slab cu vacanțe.

Nu vă mai uitați la Meta, e în faliment până nu vine cu ceva super wow pe VR. Au crescut si prețul la Oculus Quest 2 cu 100$ din August.

Ne pregătim de recesiune sau cel puțin o iarnă grea, deci e normal să pună lumea banii la saltea.

2 Likes

Poate o duc in off-topic dar eu unul am renuntat la mancatul in oras, mi se pare ca preturile au zburat rau de tot si nu se mai justifica sa mananc in oras.

P.S: Cred ca Horeca va avea mult de suferit si ea.

7 Likes

layoffs.fyi e un mic tracker pentru miscarile de genul din randul startup-urilor.

E clar un spike cum nu s-a mai vazut de la primele lui de COVID incoace. OTOH pare sa se linisteasca …

12 Likes

Multe companii au făcut angajări după ce le-a mers bine în pandemie și voiau să profite cât mai mult de pe urma situației. Acum, după ce s-au calmat cât de cât lucrurile, creșterile au fost sub așteptări (au fost creșteri, însă nu cât se așteptau ei) și au decis că e riscant să mai țină echipe atât de mari.

La firma mea a fost la fel. După primul trimestru au anunțat creștere sub așteptări. Nu am dat afară, însă s-a pus pauză la angajări (chiar și pe pozițiile goale după plecări). Acum pare că s-au mai domolit, dar n-au dat drumul la angajări oficial.

Nu cred că se întâmplă des chestiile astea, însă în ultima perioadă am tot avut chestii majore și neobișnuite care au declanșat astfel de reacții (pandemie, război, potențiala criză).

Prin primavara era o companie cu niste campanii mega agresive de atragere talente. Pe linkedin era teroare cu recruiterii lor. Dar nu o sa elaborez ca va puteti imagina.

In luna mai 2022 aveau campanie cu GB/Cavaleria. Campania era pentru a atrage angajati, nu sa se inscrie lumea pe platforma lor(desi nu cred ca se suparau daca faceai si asta).

  1. JOB-UL DE VIS?! - Cavaleria.ro
  2. BITPANDA la #CryptoChestionar

Fix o luna mai tarziu, pe 24 iunie, 30% din staff out:
The Way Forward

Toate ofertele deja facute au fost anulate. Ma gandesc si la cei care erau in perioada de proba ca nu le-a fost prea bine.

Anyway…Bineinteles ca cineva si-a postat pe linkedin frustrarea. Gergely Orosz a preluat informatia si de aici scandalul a devenit ditamai problema de PR pentru Bitpanda.

Rezumat destul de ok aici: BITPANDA FIRES 1/3 OF COMPANY - SENDS LEGAL THREAT TO EX-EMPLOYEE OVER LINKEDIN POST - YouTube

4 Likes

Prin Romania ati auzit de astfel de cazuri, sau la noi vine valul cu intarziere?

La inceput de pandemie erau multi care au blocat angajarile, din cauza incertitudinii. Aveam un coleg care urma sa plece de la noi la alta firma si in ultima zi de preaviz la noi l-au anuntat de la noua firma ca inchid pozitiile si anuleaza oferta :slight_smile: Ulterior in pandemie au fost multe plecari si veniri, dar macar tendinta a fost de crestere.
Acum, cel putin in Cluj, eu nu vad semne de incetinire si nu am auzit nicio firma sa faca planuri de reducere. Ba mai mult, se lucreaza la bugetele de 2023 cu procente de mariri in double-digit.

PS: Legat de crypto si numarul mare de reclame facute de influenceri, etc, inclusiv Larry David in reclama de la SuperBowl, ma distram zilele trecute de parodia celor de la South Park facuta la adresa vedetelor care au facut reclame la crypto. Merita cautat pe net :slight_smile:

2 Likes

Cred ca este de evitat sa lucrezi la firme din crypto, mai ales în perioada asta.

3 Likes

E prea sci-fi interfata ptr. 1969. :stuck_out_tongue:

2 Likes

Facusem un topic despre asta acum aproape 3 luni Se sparge “bula” din IT, dubla 10

1 Like

Știu, e mai mult un fork / spin-off / sequel al acelei discuții :slight_smile:

1 Like

E loterie, unii poate își permit să fie dați afară.

Dar dacă le iese ceva te uiți urât că ei au casă cu piscină după 1-2 ani de crypto.

Crypto-ul n-a murit, toți vor moartea dolarului inafara de SUA.

Foarte foarte putini as zice ca au casa cu piscina dupa 2 ani de crypto. Mai ales daca au fost on the investor side.

Daca ai facut banii din rug pulls atunci probabil ai si elicopter pe casa si paza la poarta. Dar chiar nu mi-as dori sa fiu in locul lor.

Crypto-ul e un domeniu larg, de la smart contracts/nft pana la swap, lending, escrow, casino underground, pariuri pe sporturi virtuale, pacanele, loterie și custom coin-uri… Sunt multe nișe și ciudățenii din care clar e trivial să te îmbogățești dar nu va fi legal.

Am avut oferta de 200 euro pe ora cu go pe blockchain doar că nu cunosc destul de bine domeniul.

Uite aici un curs pe tema asta: Ultimate Blockchain

1 Like

La fel si la noi, au angajat masiv anul trecut iar pana in Q2 2022 au epuizat bugetele pt angajari (over 20k ppl overall) pe anul curent, iar acum au inchis posturile mai vechi 3 luni ce nu s-au ocupat, redus bugetul pt travel, renuntat la contractori cate putin si incep sa reevalueze proiectele, deocamdata nu sunt concedieri, dar vedem ce ne aduce sfarsitul anului sau urmatorul; compania este inainte de pandemie pe restructurare sa intre pe eficienta/profit, acum doar s-au accelerat procesele.

Cred ca se aliniaza cu inflatia, cat au fost bani ieftini in pandemie au explodat proiectele si angajarile ca si bursa.
Acum cand incep sa ridice ratele si banii au devenit scumpi se fac ajustari.

Vedem cum ramane cu remoteul, ce fel afecteaza piata, locala, internationala si cum trecem peste criza ce tot se anunta. Pp ca proiectele bugetate pe 2-5 ani trec peste cu usurinta.

Și la noi au concediat 30% din personal… Total shock, deși toți aveam speranțe mari să semnăm un nou contract cu o companie mare. Se pare că n-a mers treaba și șefii au luat decizia asta…

Ce companie? Proiect? Organizatie?

Da-mi pe privat daca nu vrei sa dai public

1 Like

aia nu lucreaza acolo

1 Like
2 Likes