S-au demodat hackathoanele?

Prin 2010-2013, când web 2.0 era în floare, citeam cu jind despre cum la niște hackathoane s-au lansat niște start-upuri si îmi părea că nu am aptitudinile necesare pentru a participa si eu.

Prin 2017 am participat la primul, iar ulterior la încă câteva. Am fost dezamăgit, nu de organizare, ci de rezultate. Mă așteptam să se realizeze cu adevărat ceva, dar am văzut decât idei, nu si produse.

Ce am descoperit bun au fost conexiunile. Adică partea de networking a fost bună.

Am găsit ceva interesant recent, doar că nu am auzit de hackathoane pentru așa ceva.
Cine isi aduce aminte, prin 2011 jQuery a fost o mică revoluție în partea de front end. Pur si simplu se simplifica enorm scrierea codului.
Chiar și eu am descoperit prin 2014 că am început să uit unele lucruri de JavaScript.
Ce am găsit acum este placa NodeMCU, bazată pe ESP8266 cu wifi. Pare să fie echivalentul jQuery pe piața microcontroller-elor.
Am reușit cu o placă d-asta să fac in 10 minute ce nu am reusit cu altele în zile.

Revenind la hackathoane, cred că au apus pentru că nu se mai poate face ceva util în scurt timp.
Iar restul motivelor sunt aici:
https://www.google.com/amp/s/insights.dice.com/2018/02/21/time-rethink-hackathon/%3Famp

Am participat eu la cateva hackatoane pe timpul facultatii. Ca participant, dar ca si organizator. La hackaton nu cred ca vezi un produs ci mai degraba o realizare a unei idei. Dusa pana la un stadiu de prototip poate.

Cel mai recent hackaton la care am fost, a fost unul organizat in cadrul companiei. Spre surprinderea mea am luat locul 1. Nu am prezentat un produs propriu zis(si gata de vanzare), ci mai degraba o realizare a unei idei. Un chatbot care se uita prin ghiduri si raspunde la intrebari referitoare la serviciul sau produsul respectiv. Ca tehnologie am folosit Google Dialogflow. Asta dupa ce m-am chinuit cu procesare nlp si python. A durat cam vreo 24 de ore, dar nu am stat atat.

In 24-48 de ore nu ai cred ca i timp sa duci ceva mai departe decat stadiul de prototip. La Innovation Labs, la sf lui febroarie se organizeaza un hackaton si ideile cu potential merg mai departe in etapa de a deveni produse. Din martie cam pana in mai din ce stiu se lucreaza mai intens la ele. Sunt cursuri de dev, business etc.

Si ca o parere personala si poate putin mai negativa, mi se par destul de obositoare. :slight_smile:


PS: Butonul de like de pe Facebook, parca a aparut in urma unui hackaton.
https://content.techgig.com/a-hackathon-culture-helped-facebook-create-some-of-its-best-features/articleshow/69202302.cms

2 Likes

Nu am participat la hackatthloane din lipsa de timp, dar am urmarit curios trendul

De multe ori unele mi se pareau dubioase: de genul “aduc 50 de programatori” care se bat pe o idee ce nu stiu eu ca firma sa o fac. Poate pica ceva

eu cred ca e vorba de maturitate, la 30+ nu prea-ti mai vine sa stai 24h incontinuu si sa fii zombie urmatoarele 2 zile + ca a disparut si naivitatea aia in care credeai ca in 15h de munca poti face un produs viabil.

inca nu duc lipsa de participanti evenimentele dar au cam evoluat de la zona de produs spre un business complet (practic la final se pune accent mai mult pe pitch decat pe ce ai reusit sa faci dpdv produs in timp util)

cu postul tau mi-am adus aminte sa recitesc textul asta de la un hackathon la care am participat in 2012 si pare ca a fost fun :slight_smile: http://old.cipy.ro/internet/live-blogging-hackathon-2.html

5 Likes

Ultima data am participat anul trecut, ma trageau oamenii de maneca sa facem o echipa si anul asta sa mai participam dar sincer nu am mai avut chef, mai ales dupa atatea experiente dubioase cu modul de jurizare, cu faptul ca o gramada veneau cu proiectele la pachet de acasa, ti se ia, mai ales ca e GREU si cum bine zicea si antevorbitorul meu 2 zile dupa esti zomblalau.

1 Like