Să vorbim despre proiectul code4.ro

Între timp am observat existența un program asemănător (sau cel puțin scopuri asemănătoare) - de data aceasta non-guvernamental - numit Code For Romania:

Code for Romania este o comunitate de tineri profesioniști și entuziaști care dezvoltă soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii. Cu alte cuvinte, creăm aplicații civice în următoarele domenii:

  • Informare & acces la date publice
  • Educare & promovare a culturii
  • Implicare civică & colaborare
  • Facilitare a accesului la servicii publice

Deşi această iniţiativă este complet disjunctă, respectiv independetă, de GovItHub, aceştia au afirmat (citez) că “suntem deschişi sa colaborăm” cu programul guvernamental.

2 Likes

Tind sa cred ca CodeForRomania a aparut mult ininte de GovITHub pentru ca au si proiecte interesante in lucru si deja unul finalizat: http://code4.ro/proiect/vot-diaspora/
Cred ca avem si un coleg de forum implicat @ViorelSfetea poate ne spune mai multe.

Cat despre GovITHub pornit cu “surle si trambite” si anuntat de premier nu s-a mai auzit nimic. Desi planificasera ca pe 19-septembrie vor anunta membrii admisi nu a aparut inca nimic.
@tekkie tu ai primit ceva de la ei, parca te-ai inscris printre primii ?

1 Like

Salutare, da, scriu cod de aproximativ 2 luni în cadrul code4.ro.

Personal, nu l-aș numi un geamăn al GovITHub. Este mai degrabă un hub care pune în legătură oameni care vor să implementeze un proiect care să beneficieze societății cu oameni care pot și vor să lucreze la astfel de proiecte. Poate fi vorba și de ONG-uri care vor să implementeze proiecte, dar și de instituții publice. De asemenea, se implementează și proiecte proprii, ca cel la care lucrez și eu, de exemplu.

Oamenii sunt foarte faini, nu sunt numai programatori, ci și oameni de comunicare, avocați, UX, cercetare, etc și se lucrează foarte frumos, cu un workflow care îmi place foarte mult. Se discută și destul de multe idei.

Dacă aveți întrebări specifice, vă răspund cu cea mai mare plăcere. Dacă vă simțiți suficient de entuziasmați, uite formularul de înscriere și ne vedem pe-acolo ;).

6 Likes

Discutasem cu ei si ii invitasem si la code4.ro - nu mai stiu daca au ajuns - eu m-am dus si acolo.

Inca un grup de ITisti nu are neaparat sens - insa niste oameni activi care sa continue sa fie activi in zona asta - are mare sens.

Asa ca mi se pare ca e bine sa “ne unim fortele” - cu toate ca nu prea se intampla. :slight_smile:

Sa ne unim fortele pentru ce exact? I really don’t get this.

2 Likes

Multumim @brunomag.

Am trimis invitatie si a fost o conversatie cu ei acum ceva vreme, dar cam superficiala. Suntem deschisi pentru orice colaborare relevanta si cu un scop. Eu astazi am aflat de ei. Mi se pare amuzant cum au 188 de membrii si 0 meetupuri in toate tarile in care pretind ca au 7 “centre” si nici nu au API limit-ul ridicat pe Google Maps, suntem sceptici in privinta acestor cifre.

In 8 luni de cand ne-am apucat de Code4 avem 70-80 de membri activi pe Slack care se vad in fiecare saptamana la beri si pe Hangouts ca sa discute, sa puna la punct proiecte si sa lucreze, Github speaks the truth.

2 Likes

Dupa cum spuneam intr-un post anterior, code4.ro pare a fi initiativa cea mai avansata pana acum, avand proiecte in lucru si deja unul finalizat. N-ar strica mai multa promovare, eu am aflat de ei aici pe forum.

https://devforum.ro/t/program-guvernamental-pentru-un-viitor-digital/3471/40?source_topic_id=3840
3 Likes

Dap, code4.ro chiar pare ceva util comparativ cu restul care par a fi templates.

Ceea ce NU inteleg este de ce guvernul pierde timp aiurea cu tot felul de programe/comunitati in loc sa modernizeze + unifice + open toata platforma informatica => si apoi putem discuta de proiecte/comunitati on top of that.

Adica cat de greu este sa faci adaugi un RESTful API peste all that crap that they have? sa taie porcariile alea de site-uri facute de firma lui X, Y, Z la 10x cost, etc.

2 Likes

Din același motiv pentru care la trezorerie/anaf sunt trei oameni: unul îți dă factura, altul îți ia banii iar un al treilea îți dă chitanța.

Doar nu ți-ai imaginat vreodată că e în interesul cuiva de la guvern să se […] :slight_smile:

3 Likes

Eu cred ca nu e usor deloc. Daca scrii cod monolitic, e nevoie in primul rand de vointa, si abia in al doilea rand de cunostinte pt a-l face restful. Cel putin asa am patit in srl-urile unde am activat ca in-house dev, si am fost adusa sa sparg bolovanul.

2 Likes

So then: what’s the point of all of this smoke and mirrors bullshit then? If the actual core of the issue won’t change a bit.

end of cynicism :sunny:

Multumim pentru cuvintele frumoase gents! <3

@dakull Le este foarte greu sa faca orice contemporan din cauza unor puncte care pur si simplu sunt blocate in contextul politico-adiminsitrativ curent. Problema principala peste care am dat la un proiect wip este digitalizarea datelor. Traducerea din “legaleza” este also alta problema la proiecte mai mici, nu poti sa faci informare cu asemenea limbaj. Lucram cu machine learning si mult python pentru a transforma date deja publice intr-un RESTful API pe care ulterior vrem sa-l facem public.

Takes time and effort si cu putin tam tam si scandal si media & all of that poate se va putea face un push semnificativ in timp pentru a crea un standard digital macar in cateva institutii care pot functiona ca exemplu. Eu sunt un optimist insa, posibil sa nu fie chiar asa de simplu thou.

9 Likes

De curiozitate: a trimis cineva un link catre code4.ro la guvern? Poate realizeaza si ei ca exista deja ceva care chiar functioneaza si renunta un pic la NIH :sunny: Cred ca 1/10 din costul la GovITHub sau cum ii zice donati ar fi avut un impact cu un ordin de magnitudine mai mare comparativ cu ce au facut ei, IMHO

3 Likes

Code4.ro a pornit logic, are niste proiecte pentru care cauta voluntari. GovITHub a pornit complet pe dos, recruteaza voluntari dar nu are proiecte. :smiling_imp:

4 Likes

Pana si proiecte goale, care sa aiba doar un nume generic (gen Platforma Plata Daca ‘Pierdut Buletinul’, bad pun intended), ori un forum care sa aiba ca admini 2-3 specialisti IT, iar aceia sa se ocupe de alegerea moderatorilor, iar de-acolo self-sustaining pentru a se face o lista cu proiecte si link-uri spre detalii legate de acele proiecte.

Astfel, avand o lista de proiecte si specificatii, lumea se poate apuca…

1 Like