Să vorbim despre proiectul „ROMANIAN IT”

Mai este si foarte multa speculatie, legat de subiectul acesta. “Ucraina a fost atacata o data. Cat fac rusii sa o mai atace inca o data?”

Iar afirmatia deghizata sub forma de intrebare retorica este atat adevarata cat si falsa, in acelasi timp, in functie de punctul de vedere. Relativity at it’s finest…

In Ukraina inca mai este razboi. Are chiar si un nume - War in Donbass. Nu e Syria sau WW2, dar nu e nici pace. Bine, nu acolo este industria IT din Ukraina, dar un investitor ia in calculu si chestia asta.

Acum ceva vreme aveam o discutie similara, in care laudam Romania ca e un partener OK fata de Ukraina, Belarus etc, tocmai din cazua ca n-are razboaie, legi arbitrare, suntem in UE etc.
Dar in ultimele saptamani …

4 Likes

Una e că au ieșit niște oameni în stradă să protesteze pașnic, altă e când au intrat niște tancuri pe teritoriul tau.

Cine si-ar risca zeci de milioane de euro in .Ua sau . ru acum? Că nu vorbim de proiecte Wordpress pe $10/oră.

Problema nu e protestul din partea oamenilor. Asta mai degrabă să bucure companii externe. Problema e ce a cauzat protestul. O tara in care se dau legi precum OUG13 și posibilele ei urmași, nu este foarte atractiva. Nu e la fel de rău că tancurile, dar e departe de bine. Dacă programatorul ieftin vine la pachet cu riscul că trebuie să dai 100 de mite (legal), sau că dacă te fura vreun parlamentar sau ministru n-ai ce sa faci, poate nu mai e o afacere așa grozavă. Poate Ungaria, Cehia, Italia sau Spania nu mai par atât de scumpe. Nu-i problema ptr Amazon sau IBM, care au urechea lui Trump sau Juncker și sunt comparabile cu România că bani, dar pentru mii de alte firme mai mici, care alcătuiesc grosul multinaționalelor stabilite sau a firmelor care fac outsourcing aici e o problems.

3 Likes

Mi se pare mie sau s-a deviat urât de la subiect ?

Nu are nimic deaface stabilitatea geopolitică cu firme care caută oameni să le întrețină ceva soluție ecommerce pe bani de nimic. Dacă vor stabilitate rămân în țara de origine și spun adio profitului. Dacă vor să facă business își deschid sediu și în Africa.

Cât despre site se încarcă cam greu și am adunat mai mulți oameni cu google forms decât ei cu un site.
Nu văd ce rost are să te reprezinți ca și comunitatea it-iştilor români când te duci la o bere cu prietenii. Data viitoare când ies în oraș fac check-in pe facebook cu același titlu să moară prietenii de ciudă și plătesc un anunț pe hotnews.

Nu, nu s-a deviat de la subiect. Gandeste-te ca sunt destule firme care vor stabilitate. Si prin asta ma refer la o sursa stabila de venit. Si lipsa de probleme cu (more or less) “mafia” locala (birocratie, alea-alea) ar fi alt lucru destul de (foarte) important (in unele cazuri).


Offtopic:

Chiar as vrea s-o vad si pe-asta.

2 Likes

Cunosc 3 programatori :slight_smile: din Ucraina, da vorbesc in limba lor dar si engleza…
Acum 2 saptamani am vorbit cu unul care eu zic ca era chiar middle, a facut site de unde iti poti comanda mancarea online.

A folosit laravel si angular + un api extern pentru procesarea platilor, nu parea deloc amator.

Poate nu iti vine sa crezi dar stiu pe cineva chiar si din Rusia care e o fire deschisa, vorbeste ok cu tine in engleza poarta un dialog ok cu oricine vede ca are ce vorbi.

Da poate e adevarat ca exista o majoritate dar nu poti spune nu exista programatori acolo sau unii nu traiesc din asta acolo.

Acest persoane au cont de git, fac livestreaming deci totul e live nu is povesti :).

1 Like

Asta când nu le blochează guvernul accesul?


Git este o aplicație, la fel ca și notepad. Presupun că te referi la github.

3 Likes

Da, ma refeream la repositorul persoanal ce al are fiecare pe github.com.

Apropo de cenzura , si chestii de genu’ , mai nou Donald Trump afirma ca “Visual Composer, cel pentru Wordpress” cica ar fi Ilegal :), a semnat un document si a facut o poza pe care a postat-o undeva.

5 Likes

Boss, unde sunt repo-urile cu proiectele, ce licenta au, unde fac fork?

Forumul asta e o comunitate right?
Noi ne gasim usor, trimitem un email si gata.
Nu inteleg utilitatea acestor comunitati, exista LinkedIN, Meetup & co.

1 Like

Imi zici terog adresa la care ai primit mail-ul (eventual intr-un PM)? Stiu pe fondatori si vorbesc cu ei sa clarificam situatia. Nu cred ca sunt genul de oameni care sa spameze lumea.

@serbanghita - intrebi despre DevForum sau RomanianIT? Pentru RomanianIT, proiectele sunt aici - https://github.com/RomanianIT - si aici - https://romanianit.com/lista-proiecte. Au adaugat si licenta pentru website: https://github.com/RomanianIT/Romanian-IT-Website/blob/master/LICENSE

Utilitatea linkedin-ului (pentru mine personal):

  • vezi profilul omului dintr-un punct de vedere tehnic (ie. fara cat pictures)
  • vezi cum esti conectat la cineva (ie. X stie pe Y care poate sa ma introduca)
  • vezi cum esti conectat la o firma (de exemplu daca nu te descurci cu technical support si cauti un prieten acolo :slight_smile:)

Utilitatea meetup-ului (daca vrei sa participi la evenimente fizice): te anunta cand este un meetup nou, chiar si pentru grupurile la care nu te-ai abonat dar zice el ca ar putea sa te intereseze.

2 Likes

Eu încă aștept să funcționeze scroll-ul în chrome… :slight_smile:

Plus că mai e și asta:

Mixed Content: The page at 'https://romanianit.com/' was loaded over HTTPS, but requested an insecure
1 Like

Am vazut lista de repo-uri de pe GitHub … tot nu inteleg … daca am o idee sau un proiect open-source il pun pe GitHub.
Cei interesati pot sa comita si ulterior daca lucrurile devin serioase se poate face o organizatie pe GitHub. Adica organic. Nu vad suficiente motive momentan pentru care l-as pune in organizatia “Romanian IT”.

Incerc sa inteleg daca este ceva dincolo de socializare, HR, pile.
La “De ce sa devii membru?” mi-a captat atentia “Sunt investitor: am acces la o plajă largă de idei de startup”. Pentru ca de obicei asta e interesul.

Ca si commiter de cod open-source am nevoie de grant-uri, nu de para-discutii si concepte de socializare.
Cold cash pentru servere, licente, experimente.

2 Likes

Le-am dat si mail (la office [at] domeniu)… sa-i intreb despre asta. Nu am primit niciun raspuns.

Eu ma uit si pe https://www.youtube.com/watch?v=Z70v5VDvsGk ca sa inteleg mai bine care e treaba.

All in all:

  • Ideea cu webinarele este foarte buna! O sa urmaresc canalul de Youtube pentru ca este interesant sa vezi ce proiecte (mici, mari, nu conteaza) mai au si alti romani.
  • Approach-ul de dezvoltare de proiecte open-source este gresita. Trebuie mai degraba un formular de genul sign-up cu nume, email, url git repo existent, detalii (cu ce ai nevoie de ajutor). Open-source vine dinspre om catre organizatie nu invers.
3 Likes

La care as adauga un forum unde organizatiile sa poata veni cu idei de proiecte pe care sa le finanteze, RomaniaIT devenind un fel de hub care sa faciliteze contactul dintre developeri si organizatii. Nu ca nu ar fi astfel de meetup-uri si site-uri, dar ei par destul de mari (ca numere, nu neaparat ca si calitate) incat aproach-ul sa nu dea fail, iar daca da, se va vedea din timp, si vor putea sa se re-profileze.

Nu ar strica sa avem si noi asa ceva pentru DevForum. Mai ales ca, facand modificari minime, putem mari numarul de incepatori care sa posteze pe forum. Click aici pentru sondajul de opinie.

1 Like

Salut,

Cateva mentiuni despre scopul si orientarea comunitatii (care sunt mentionate si pe YT cum a mentionat si @serbanghita: https://www.youtube.com/watch?v=Z70v5VDvsGk

  • Nu se cauta a deveni o resursa de recrutare. Bineinteles ca devine atractiva pentru cei care cauta colaboratori/angajati si vor fi tot felul de propuneri, dar inafara canalului de Slack #jobs (controlat de membri), nu exista nimic in acest sens care sa sustina aceasta directie.
  • Educatie (webinars, podcasts, events), networking, promovarea persoanelor cu initiativa, startupuri (SFS - startupFeedbackSession), intrajutorare(la nivel de Diaspora e resimtita mai puternic aceasta nevoie) si proiecte cu caracter civic, open source( numar redus in acest moment) sunt directiile de dezvoltare.

Imi permit sa fac o sugestie.
In ideea in care comunitatea DevForum are un puternic caracter tehnic si nivel de expertiza ridicat, iar de partea RomanianIT exista nevoie de lead/implicare in dezvoltarea proiectelor initiate, poate se poate initia o colaborare intre cele 2 comunitati astfel incat sa imbunatatim aspectele mai putin functionale si sa existe un beneficiu de vizibilitate pentru ambele comunitati. Un parteneriat mi-as permite chiar sa sugerez.
Nu am avut niciodata pretentia ca suntem cei mai buni si ca tot ce facem e “pixel perfect”, fie ca vorbim de online/offline.