Să vorbim despre taxele, veniturile și nivelul de trai din UK

Exact. De-aia vreau la un moment dat sa fiu un freelancer. :slight_smile:

1 Like

Continuarea discuției de aici

40 000 înainte de taxe mai ales în Londra nu e la limita sărăciei?

Un calculator îmi zice că rămâi cu vreo 2500 lire în mână. O chirie cât de cât în Londra e pe la 1000 - 1200 de lire (asta în cazul în care nu vrei să stai 4 în cameră). Deci rămâi cu 1500 de lire după o lună de muncă?

1 Like

Și eu sunt curios cam care ar fi un venit OK pentru a trăi în Londra cam cum ai trăi în România din IT. @DanPhp, tu stai acolo? Care e treaba?

PS: Cred că @iamntz ar putea să facă split într-un topic separat, că nu s-a prea discutat asta pe forum.

Un prieten a mers pentru post de C++ developer senior pentru 60 000 de lire. S-a dus fiindcă îi place Londra și firma plătea drumul. Apoi a venit cu tot felul de scuze, că nu-i place clădirea, că vederea pe geam e anostă. Imediat au plusat la 70 000.

Chiar și așa mi se păreau niște sume mici.

Londra e scumpă și să mergi de unul singur… Poate dacă mergi cu soția și mai lucrează și ea part-time. Asta e. Doar vreau să subliniez că românii, programatori buni și vorbitori excelenți de engleză, au văzut și ei sume de nivelul ăsta stând în România.

Păi…

:slight_smile:

1 Like

Ca referinta, 55k este salariul median. Asa ca cei 40k oferiti de OP nu sunt chiar atat de putini la nivelul pietei.
Dar sunt putini bani pentru Londra. Pentru ca e un oras foarte scump.
Si 70k mentionati de @RedGuard nu sunt indestulatori - ajung pentru taxe, un apartament cu o camera central si ceva distractie. Dar e o existenta middle-class fragila.

Cea mai buna slujba in Londra e sa fi oligarh chinez/rus, sau, daca asta nu merge, copil de oligarh chinez/rus.

3 Likes

O deviație de aprox. 25% față de mediană nu pare îmbucurătoare, sincer să fiu. Ochiometric, o să faci parte din lower middle class cu banii ăia, iar asta e ca să nu fiu pesimist și să fie ceva mai rău de atât.

Vorbim totuși de IT, dacă nici din asta nu poți lua măcar salariul median, atunci cam ce trebuie să faci în Londra pentru bani? În primul rând probabil trebuie să nu fii imigrant, dar asta e altă discuție…

1 Like

Scuze, m-am exprimat incomplet. 55k este salariul median in IT. 30k e salariul median global (din amintiri si dintr-un search rapid).

So IT-ul e mai bine decat media, dar nu asa de bine ca finante, drept, medicina etc. in Londra (si mare parte din restul Vest-ului, pana la urma).

OK, atunci e altă treabă, dar din păcate asta nu face decât să-mi confirme părerea că în alte țări nu umblă câini cu covrigi în coadă. Cred că e horror să trăiești cu 30k brut în Londra.

Salariul mediu in Londra pentru un programator PHP este de vreo 42-43k pe an.
Salariul mediu in IT este de 55k pe an.
Cat despre chirie, exagerezi. 900 de lire sunt preturile la camere in Oxford Circus/Holborn (stiu pentru ca tocmai imi caut prin zona).

Acesta este salariu de inceput cu perioada de proba de 3 luni. Dupa perioada de proba se va face o re-evaluare bineinteles. Eu sunt unul dintre cei care nu cred ca poti sa-ti dai seama de valoarea unui programator dintr-un interviu pe skype si un test (mai ales daca n-au un github). Astfel ca pentru perioada de proba eu cred ca e suficient.

Evident, Londra nu e pentru oricine. Ai avantaje si dezavantaje. Eu inca n-am auzit pana acum de programatori care s-au mutat in Londra/San Francisco sa stranga bani. E pentru tineri la inceput de cariera ca sa-ti faci CV-ul. Vrei familie si casa cu curte te angajezi in finance/Big4 sau mergi in alte orase.

2 Likes

Am muta toată discuția aici. Inițial am vrut să fac o discuție separată, dar am considerat că taxele sunt legate de venituri și nu prea ar avea sens să le tratăm separat. Apoi, am observat o înclinare a românilor spre UK în general, iar discuții despre asta ar fi bine să fie adunate la un loc.

1 Like

Am luat discuția de la început și n-am cu ce să contribui în afară de: se zice dividende, nu dividente :slight_smile:

5 Likes