SaaS b2b catre clienti din vest

Are cineva dintre voi experienta cu codul CAEN + taxe pentru un SRL care ofera un SaaS catre firme din vest (Anglia, Germania, Olanda, USA)

Ce software de contabilitate recomandati pentru gestiunea facturilor/abonamenetelor?
Ce banca/procesator de plati recomandati?
Cam cu cat cresc costurile pentru contabilitate? (versus outsourcing unde facturezi lunar 1-2-3 clienti)

nu-i pasa nimanui de CAEN (doar statului pentru aplicarea la diverse fonduri/granturi si pentru statistica). eu am ales 6312 (servicii ale portalurilor web)

  1. daca nu esti contabil, n-ai ce face un software de contabilitate (vezi pct 3)
  2. stripe
  3. depinde cum alegi sa facturezi. poti alege un 3rd party (ex: https://www.2checkout.com/) care genereaza el facturile clientilor tai si tu ai o singura factura/luna (catre procesator)

legat de 1, un exemplu este smartbill, unde poti emite/incasa facturi

legat de 2, au deschis si pentru romania? care-s comisioanele?

legat de 3, banii intra in contul firmei mele? sau sunt intermediati de ei? ce comisioane au?

  1. da, smartbill este bun pt generarea de facturi. la fel de bun e si un template excel. acum nu stiu ce asteptari ai tu de la un astfel de program.
  2. da, e deschis si pe Romania. pentru comision te las sa faci research
  3. intr-un final ajung banii si la tine dar in principiu ajung la ei, isi opresc un comision si apoi ti-i dau tie mai departe. pentru comision te las sa faci research
2 Likes

Depinde de cat efort esti dispus sa investesti in partea de billing.
Sunt multe platforme de billing. De regula, cu cat e totul mai “la gata” cu atat cresc comisioanele (vezi exemplul de mai sus 2checkout.com)

Cea mai ieftina varianta, dar care necesita si implementare de la 0, ar fi urmatoarea:

  • Banca Transilvania pentru API-uri de plati cu cardul. Deschizi cont la BT si le ceri modulul lor de plati cu cardurile. Comisionul incepe de la 1% (+ 0 RON, fara o taxa fixa per tranzactie cum au restul) si poate merge in jos
  • Daca ai un contabil care lucreaza cu Smartbill Conta, este in avantaj sa folosesti Smartbill pentru emiterea facturilor. In acel caz, contabilul va apasa un buton de sync sa si le importe. Altfel, cred ca e la libera ta alegere cum generezi si trimiti facturile.

Daca te grabesti sa lansezi si ai un use-case bazat pe subscriptii, poti folosi Stripe pentru tot (plati, invoicing, recurrency, etc)

1 Like

La stripe ai billing, invoices, subscriptions, tot ce vrei. Contra cost, normal, dar ca sa dai drumu la treaba fara sa pierzi o gramada de timp cu implementari… Dupa aia iti customizezi tu exact ce-ai nevoie.