Salarii node.js vs php

Salut! Am o discutie cu un coleg in ce priveste cota de piata a node.js vs php.
Din informatiile pe care le detin eu node.js e destul de novice, fiind lansat prin 2009. Programatorii de node pe care ii cunosc nu depasesc salariile programatorilor de php iar companiile sunt destul de reticente atunci cand vine vorba de schimbarea limbajului folosit in back-end.
Voi ce stiti, posturile pe node sunt mai bine platite decat cele pe php?
Pe bestjobs de exemplu exista in acest moment 5 pozitii pe node.js vs 133 pe PHP in Bucuresti.

As fi curios ca sa aflu valori oferite angajatilor, nu freelancerilor. In freelancing e clar ca scorurile sunt ceva mai bune pentru ca si oferta e mult mai restransa.

2 Likes

Man, totul e reglat de cerere si oferta. Daca sunt 5 posturi pe node si 10 programatori care cauta, vs 133 de posturi pe PHP si 100 care cauta, normal ca o s a fie salariile pe PHP mai mari. Si invers.

Poti sa scrii Basic, Cobol sau whatever si sa fii tata lor, daca nu cauta nimeni din alea, mori de foame sau te reprofilezi.

4 Likes

Adevarat. Sunt doar curios si daca ajung la scoruri mult mai bune oamenii pe node tinand cont de faptul ca angajatorul poate opta pentru un alt limbaj de programare.
Daca ajungi sa ai 10 posturi pe node si doar 7 programatori, cred ca preferi ca sa schimbi limbajul de programare pe care lucrezi decat sa platesti oameni cu un salariu de doua ori mai mare ca media pietei din development.

Iarasi, sunt curios daca chiar exista cerere pentru oamenii de pe node in ciuda putinelor joburi pe care le-am vazut eu.

asa se si regleaza salariile developerilor, daca unii cer prea mult, schimbi limbajul, asa ca daca faci ruby, php, node sau whatever, in general mediile sunt asemanatoare daca ce iese din mana lor e asemanator.

Nu are relevanta cand este lansat, ci cat de util / folosit este.

Node.js este mai bine platit overall ca si php daca lucrezi cu companii care au contracte din afara. Problema cu node.js in RO este ca programatorii sunt destul de slabi (generalizand), cunosc agentii care au incercat sa treaca full node.js si s-au lovit de lipsa personalului calificat.

Eu am trecut pe node.js din 2010, dar rata de adoptie in RO este inca foarte scazuta, dar unde se cauta se plateste destul de bine (din experienta mea).

Recent am inceput sa programez si in Go (golang aparut in 2009), care este platit mult mai bine decat node.js. Daca vrei sa te angajezi remote cerere este, oferta ta trebuie sa fie la nivelul cererii lor.

php is the right tool for the right job. I just don’t like those jobs

4 Likes

ca idee, daca faci Swift (ăla proastpat lansat de apple) de 10 luni, esti senior, pentru ca e lansat de 10 luni.

Totul depinde de cere si oferta, zicea cineva ca stia pe unu pe la nustiuce la sediu UE si isi lua undeva la 4K euro ca facea mentenanta la ColdFusion.

Tind să cred că termenul de „senior” nu se acordă (strict) pe baza experienței cu acel limbaj, ci și a ce ești capabil să faci.

Consider că nu te poți numi senior dacă nu știi design patterns (nu doar ce sunt ci și unde și când să folosești ce), unit testing șamd…

Adică degeaba ai 15 ani de PHP dacă în tot acest timp încă scrii cod procedural, habar n-ai să scrii o clasă de la zero sau să nu știi cum să testezi codul într-un mod automat.

Așa că exemplul tău cu Swift nu e (chiar) cel mai potrivit.

1 Like

Eu sunt programator in ro si uite ca limbajul meu de backend este Javascript adica Node.js(dap la locul de munca fac node.js), e greu sa spui ca un limbaj este mai bine platit ca altul deoarece sunt multi alti factori care contribuie la asta (munca depusa, calitatea, capabilitatea, progresul,“numele” firmei, locatia).

In general ca programator daca mergi pe ce este mai bine platit nu vad rostul carierei, ar trebui sa mergi pe ce imi place mie cel mai mult, eu am inceput cu php (sa fac un c99 al meu…) dar dupa vro 2 ani(am scris un mini framework si am cocketat cu alte 2, unul homemade altul cakephp ) am realizat ca imi place mai mult JS, desi trebuie sa recunosc ca si GO Lang ma tenteaza si sunt in plin proces de invatare. Asa cum am spus anterior ma fascinat JS-ul, apoi am citit despre node mi-a placut maxim ce poate sa faca si mai ales conceptul de non-blocking si asa am ajuns sa fac proiecte in Express.js si Koa(dap ES6).

Bineinteles asta este parerea mea, dar la fel cum a zis si @navaru cei din extern cauta mult Node.js (de exemplu acum lucrez la un start-up suedez pe express.js si angularJS)

3 Likes

Nu mai generalizati.
In opinia mea, ca in orice alta tema economica, totul se regleaza prin cerere si oferta, indiferent de limbaj. Sa nu intram in alt language war.
S-a mai postat deasupra de catre @AdrianBasalic insa lucrurile sunt mult mai complicate decat par.

Later edit:
http://www.indeed.com/salary?q1=PHP&l1=&q2=NodeJS&l2=&tm=1

4 Likes

Cu toate ca nu prea este relevant pe termen lung poate te ajuta tabelul asta: http://www.itjobswatch.co.uk/default.aspx?page=1&sortby=3&orderby=1&q=&id=900&lid=2618

Pe de alta parte poti sa faci mai multi bani cu un limbaj in care te simti confortabil decat cu unul pe care il inveti doar pentru aspectul financiar. Atata timp cat nu este un limbaj foarte obscur … “go with it” si o sa fie ok.

1 Like

node.js a inceput sa castige tot mai mult teren, din cauza conceptului de isomorphic application, insemnand ca se poate share-ui cod intre front- si back-end.
Uitati aici un video care insista pe idee http://confreaks.tv/videos/jsconf2014-building-isomorphic-apps
Cred ca vom vedea tot mai multe pozitii de node.js, deoarece Javascript a facut pasul in lumea “mare” de ceva vreme deja.

2 Likes

I moved a post to a new topic: Programator NodeJS