Satul IT-iștilor

Poate ați văzut sau auzit de comunități tematice care au denumiri precum “satul artiștilor”.

Sunt curios dacă ați fi atrași de ideea de a intra într-o comunitate similară, dar cu tematica tehnologiei.

Am găsi un sat frumos si accesibil și am cumpăra sau închiria acolo case și terenuri, fie permanent, fie pentru vacanță.

Scopul ar fi să ne învecinăm cu mai mulți oameni “like-minded”.
Ce ar ieși din asta… ar fi mai multe.

6 Likes

Cred ca se preteaza mai greu idea asta pentru IT-isti, avand in vedere ca pot colabora remote. Eu personal chiar prefer sa colaborez remote si nu face to face.

1 Like

Oh da! Ne facem locsorul nostru de geeks! Chiar ar fi interesant sa traiesti intr-o comunitate cu procent masiv de IT-isti.
In biserica punem icoane cu Stallman, Ritchie si Knuth.
Experimente electronice pe strazi.
Intalniri la caminul cultural ptr. networking, colaborari si activitate sociala ptr. cei mai retrasi.
FUCK YEAH!
Sillicon valley de RO. :smiley:

2 Likes

In biserica? Crezi ca ar fi numai una? Eu personal as face bisericuta pentru ‘old grumpy JavaScript developers that don’t want to learn new frameworks’.

Și eu tot remote prefer să lucrez.
Ideea cu satul nu era legată neapărat de meserie, cât de socializat fizic și networking.

Eu vad o tabără de vară, unde toată lumea lucrează de servici remote, iar seara se adună la o tavernă. Ca un fel de hub.

Cine are timp liber și interes ar putea să facă și câte un curs cu copiii din sat.

Tabăra de vară ar putea include și un târg de joburi, hackathon sau cursuri de antreprenoriat.

:face_with_raised_eyebrow:

Asta e, când n-ai somn îți vin tot felul de idei.

2 Likes

Romanii sunt mult prea profitori ca sa iasa ceva chiar frumos, pe la Cluj multi isi iau case de vacanta in sate la 30-50km de Cluj, in special cei cu copii. (sunt foarte multe locuri frumoase in jur - si sunt si foarte scumpe mai nou unde ai gaz, internet, apa - eventual apuci sa cumperi 2-3 case la pret decent, dar dupa ceilalti isi dau seama ca pot ridica preturile nesimtit de mult)

Internetul si curentul e oarecum o problema la sat. Internetul tine de politica, mai nici un sat nu e rentabil furnizorului, deci iti trebuie relatii sa faci rost de internet cat de cat stabil. Faptul ca un furnizor iti trage fibra optica pana in sat nu garanteaza ca o sa si mearga ca la oras.

De ce zic ca sunt mult prea profitori ? Fiindca ia ghici cine ar cumpara rapid toate casele si pamanturile din jur daca are putin succes satul. Prima firma de outsourcing care are ceva relatii pe undeva. Dupa s-a blocat totul ca nu se mai poate extinde.

Taberele de vara sunt o idee foarte buna, dar iti trebuie experienta si multe lucruri pe langa (cel putin daca vrei sa le faci legal). Majoritatea satelor au o singura facilitate de gazduire…

Dupa intervine siguranta, daca cineva pleaca cu toate laptop-urile, tot echipamentul tau intr-o zi in care nu esti acolo sau se intampla ceva nu te poti baza pe politie. Pe la sate umbla tot felul de oameni care cauta locuri unde sa fure cat mai usor si nu poti alege un loc uitat de lume din acest motiv. Plus la taberele de vara ai bataie de cap cu copiii care n-au fost in viata lor la sat. Nu stiu sa alerge, nu stiu sa cada, se urca in copaci si cad in cap, face unul rost de o lupa si o testeaza pe fanul de langa casa, capuse, tantari, multe alergii, sevraj daca ii desparti de telefon.

4 Likes

Da :joy: Chiar ca ar fi tare :joy:

Ar fi fain. In USA exista deja asa ceva: https://www.recurse.com/, orientat pe aspectul educational (dar nu ca beginner, ci cu chestii avansate).

3 Likes

Desi sunt IT-ist nu mi se pare ca asta ma reprezinta ca persoana si ca ar fi un element comun destul de important pentru a forma o comunitate in care sa traiesti o viata. Cred ca ar deveni plictisitor la un anume moment.

6 Likes

Eu ma gândesc la satul ăsta din prisma experienței mele la țară.
Acolo mă simt foarte bine în general, însă după un timp simt nevoia să mai vorbesc cu oameni și despre lucruri mai apropiate de viața urbană.
În general vecinii sunt preocupați de agricultură, unii de petreceri cu grătare și manele…
Mai rar poți vorbi despre filozofie, sociologie, istorie, tehnologie, etc.

Daca le dai ceva de baut cred ca vorbesti cu ei despre orice. :joy:

Lasand gluma la o parte cred ca ar avea succes daca s-ar construi organic satul asta. Nu sa il planifici si sa il declari de la inceput sat IT. In orice comunitate ai nevoie si de alte meserii daca vrei sa mearga totul bine: bucatari, educatori, croitori, tamplari, etc. Poate daca reusesti sa aduci cate o familie din cand in cand si sa ii integrezi in comunitate, fiecare venind cu experienta dobandita in alte locuri…

Eu aveam ideea de pensiune axata pe IT. Evident ca designul trebuie sa permita sa poti lucra la un birou cu accent pe calitatea conexiunii la internet, scaun/birou ergonomic, co-working space daca vrei, proiector, etc. Un loc care sa se preteze unui freelancer dar si unei companii mici care vrea sa isi trimita echipa la munca in afara orasului (ideal la munte). Pe langa asta se pot organiza drumetii, petreceri, etc. Sigur exista asa ceva, nu?

2 Likes

Ideea e faina in sine, dar depinde de ce asteptari ai:

@George_Ilie

În general vecinii sunt preocupați de agricultură, unii de petreceri cu grătare și manele…
Mai rar poți vorbi despre filozofie, sociologie, istorie, tehnologie, etc.

Dar a raspuns @kleampa mai sus:

Cred ca ar deveni plictisitor la un anume moment.

Poate tocmai de aia subiectele de filozofie, tehnologie etc. sunt sau par mai interesante, tocmai fiindca sunt mai putin discutate. Sunt un element cu acces mai restrictionat discutiilor, deci valoare perceputa mai mare. Dupa un an petrecut intr-un mediu in care vorbesti doar de tehnologie de la mic dejun pana la cina ti-ar veni sa te faci pustnic sau s-o iei pe carari - fiindca omul simte nevoia de contrast in viata. Realist vorbind, daca nu exista un scop comun pe termen lung, cred ca ar interveni o oboseala in a incerca sa mimezi un stil de viata fortat. Mai cred si ca mintile creative in general cauta sa-si autosatisfaca nevoia de validare pe cai mai putin comunitare atata timp cat nevoia de validare sociala este satisfacuta deja - prin urmarea oboseala aceea de care vorbeam e intensificata de mimarea participarii unui scop neinteresant pentru sine. Fiindca oricine se entuziasmeaza pe termen scurt, dar dupa perioada lunii de miere, se cern oamenii.

Asta e perspectiva pesimista, desigur.

Mie imi place mai degraba ideea de tabara. Un retreat de oameni cu pasiuni asemanatoare unde sa te duci ca sa te inspiri o data sau de mai multe ori pe an. Preferabil intr-o zona cat mai centrala din punct de vedere al timpului de calatorie pentru toti participantii din tara. O asezare permanenta s-ar dezvolta ulterior in mod treptat, organic.

@isti37

Internetul si curentul e oarecum o problema la sat.

Se presupune ca persoanele pasionate de tehnologie sunt highly resourcesful pe partea asta. Iar acum poti sa devii creativ chiar si cu infrastructura. In curand o sa existe internet ieftin de la Starlink de, iar pentru curent exista solutii off-grid pentru nevoile temporare.

2 Likes

Partea care îmi place la sat (printre altele) este că poți aplica destul de ușor cunoștințele tehnologice în propria ogradă.
În grădinărit în special.

Senzori de măsurat, aparate de automatizat, aplicații pentru gestionat diverse activități, etc.

Și am văzut la țară, printre vecini, că atunci când simt nevoia sa vorbească cu cineva și nu știu despre ce, oamenii deschid subiectul agriculturii.
Chiar și mie îmi place asta.

Bătrânii de obicei vor să îți arate cum îngrijesc copacii. Cei mai tineri mai vorbesc de tehnologie - ma refer la unelte mecanizate, aparate de controlat irigația, etc.

Sunt sigur că ar putea deveni o pasiune oricărui IT-ist după o vreme.

Și ca orice minte deschisă mai te interesezi și de arta culinară. Eu unul mi-am făcut o parcelă numai pentru ierburi aromatice.
Când mai fac un grătar sau o salată le găsesc proaspete chiar lângă blatul de lucru.

Iar de spațiul în aer liber nu mai zic.
E așa de vast încât simți nevoia sa il umpli cu invitați.

Eu sunt unul dintre norocoșii care și-au petrecut o bună parte din copilărie la țară. În grădină, pe câmp, cu sapa, cazmaua, coasa și furca în mână.

După cât am săpat, plivit, prășit, cules și cărat, mă îndoiesc profund că aș face agricultură din pasiune. Din nevoie poate, dar pasiune? Hell no!

7 Likes

Cum spui că te-ai născut în secolul 20 fără a spune anul:

Și eu sunt născut în secolul trecut, dar m-am apucat de grădinărit de vreo 3 ani.
Din toate activitățile legate de grădinărit, cel mai mult timp petrec plănuind, citind și asamblând aparate.
Munca fizică as zice că mai degrabă e hobby.

Folosesc mașinării și automatizare pe cât posibil.

De exemplu după plantarea răsadurilor în mai, 4 luni decât tund iarba.
Mai sunt și alte activități agricole, dar alea sunt ușoare și le fac de plăcere.

În general am timp sa alerg mai bine de o oră pe zi, să muncesc și prin grădină un pic si să muncesc de servici.

E cam obositor, dar cred că m-am obișnuit și nu-mi dau seama.

2 Likes

Sunt 100% convins că dacă aș face agricultură aș face-o complet diferit de metodele folosite acum 25+ ani.

Doar că oricum ar fi, mă îndoiesc la modul cel mai profund că va ajunge la stadiul de pasiune :smiley:

1 Like

De făcut o mai faci cumva agricultura, problema e când ajungi la piață…

Uite cum lucrez eu, pentru că te pricepi la agricultură.

Mi-am construit singur o răsadniță de 20mp.
Prin martie-aprilie pun semințe în tăvile alveolare, tăvi pe care le pun în răsadniță.

De udat răsadurile o fac remote.
Am un aparat care controlează irigația și un aparat (unul nou de acum) care îmi spune cum e atmosfera în răsadniță.

Pe la jumătatea lui mai intru cu motocultorul și pregătesc terenul. Vreo 7-8 rânduri de 30m fiecare.
Întind sistemul de irigație (sistem de picurare), apoi îl acopăr cu folie neagră, tot mecanizat.

După care plantez răsadurile cu un plantator.

Pentru “mentenanță”:

  • nu plivesc, nu prășesc
  • între rânduri intru cu mașina de tuns gazonul, cam o dată pe săptămână
  • la roșii mai e nevoie de copilit, legat sfori
  • la vinete de strâns gândacii ocazional

Toamna trebuie strâns totul, dar asta nu e cine știe ce.

20 Likes

Foarte fain! Am si eu un loc la tara unde as putea experimenta cu automatizari de gradina, dar nu prea imi planuiesc niciodata din timp. Infrastructura mi-am facut-o deja si am internet si o statie meteo :)).

Recomanzi ceva carte sau resurse special pentru automatizare diy a unui solar/gradini?

1 Like

Proiecte cu Arduino si/sau Raspberry Pi gasesti pe: hackster.io, instructables.com, Youtube. Trebuie doar sa ai rabdare sa mesteresti. :slight_smile:

2 Likes