Say NO to spec work!

Pornind de la acest thread, deschid aici o discuție nouă legată de spec work, pentru a nu polua thread-ul lui @danic mai mult decât am făcut-o deja.

Știu că @iamntz a mai deschis un thread pe această tema în trecut, dar din păcate acela a degenerat în offtopic pe tema nivelului de civilizație al României. Nu voi permite acel gen de deraiere și aici :slight_smile:.

Mai întâi, ce este spec work?

Spec work is any kind of creative work, either partial or completed, submitted by designers to prospective clients before designers secure both their work and equitable fees. Under these conditions, designers will often be asked to submit work in the guise of a contest or an entry exam on existing jobs as a “test” of their skill. In addition, designers normally lose all rights to their creative work because they failed to protect themselves with a contract or agreement. The clients often use this freely-gained work as they see fit without fear of legal repercussion. – http://www.nospec.com/

(Fac o paranteză. Am fost coleg pe diverse forumuri cu @danic de foarte multă vreme, și îl consider un om prea integru pentru a i se aplica ultima parte a paragrafului citat, cea legată de drepturile de autor. Dar acest aspect este totuși relevant subiectului general, așa că l-am inclus aici.)

De ce NU spec work?

Motivele au fost expuse și răs-expuse până acum, dar o să vă zic și părerea mea.

Din punctul meu de vedere cea mai mare problemă cu spec work nu este problema drepturilor de autor. Nu este nici problema cuantumului “premiului” final. Cea mai mare problemă este că, pentru toți participanții mai puțin fericitul potențial câștigător, spec work reprezintă muncă gratis, iar muncitul gratis pentru proiectele for-profit ale altora este o activitate indefensibilă din punct de vedere rațional, și am de gând să vă demonstrez asta demontând câteva din cele mai des întâlnire argumente pro:

Spec work reprezintă o ocazie de a dobândi experiență și de a îmi îmbogăți portofoliul.

O ocazie, da, dar există mult mai multe ocazii mai bune. Dacă tot pleci de la premisa că lucrezi gratis, de ce să nu lucrezi pentru ceva ce îți place ție? De ce să nu faci un site imaginar, pe un domeniu care te captivează? Sau și mai bine, de ce să nu lucrezi pentru o cauză nobilă? E plin internetul de organizații umanitare și de ajutor al animalelor cu site-uri proaste, de ce nu le oferi serviciile tale pro-bono?

Există totuși șanse ca eu să câștig proiectul

Există, da, dar prea mici. Ține cont, câștigătorul nu este ales prin vreun procedeu tehnologic sofisticat care garantează imparțialitate, ci de către un om care are sau nu pregătirea necesară pentru a judeca calitatea lucrărilor participante. Chiar dacă propunerea ta este obiectiv mai bună (better UX, o înțelegere mai bună a business-ului, mai modernă dpdv estetic, etc.), există șanse foarte mari ca “clientul” să meargă pe o variantă mai proastă din toate punctele de vedere, doar pentru că îi place cum a fost trasă o dungă mov din colț în colț pe background.

Mai bine o șansă mică decât nimic de muncă

Știu, e dificil la început. Să vezi ce dificil a fost pentru noi, programatorii, care nu avem nimic de arătat vizual, nimic cu care să “luăm ochii”. Dar din păcate adevărul e că spec work nu este o activitate sustenabilă ca sursă de venit. Ai șanse mult mai mari să începi prin a dobândi experiența și portofoliul de mai sus, și apoi să cauți de muncă pe site-urile de freelancing. Tot greu e și acolo, și au o grămadă de probleme și respectivele site-uri, dar este un procedeu care garantează mai multe șanse pe termen lung, și care prezintă un flow măcar parțial mai echitabil decât spec work.

Dacă muncesc acum gratis, am șanse ca pe viitor acest client să îmi aducă proiecte reale, plătite

E ușor să cazi în capcana asta, și ai zice că da, are sens ca un client mulțumit să îți aducă pe viitor proiecte, dar adevărul e că de cele mai multe ori clienții care apelează la spec work vor face asta mereu, pentru mai toate proiectele lor viitoare. Nu te lăsa păcălit, singurul motiv real pentru care cer spec work este prețul, și absolut nimic nu bate pe marele și sfântul gratis. Nu trebuie să mă crezi pe mine pe cuvânt, ia puțin la mână internetul pe tema asta și crede-i pe cei care îți spun din propria lor experiență.

Alt contra-argument adus ideii de “muncă pe viitor” este următorul: în momentul în care în mintea unui client ești etichetat ca “cheap work”, nu contează câtă experiență aduni pe parcurs, nu contează cât de bun devii, el întotdeauna va avea de la tine pretenția să livrezi ieftin, dacă se poate aproape gratis. Situația de care se lovesc foarte mulți designeri este exact opusul celei în care munca ieftină de la început duce la proiecte substanțiale pe viitor. Ei se văd de multe ori puși în situația de a renunța la clienții de la început, tocmai pentru că aceștia nu sunt dispuși să ofere mai mult decât ofereau când designerul era un începător în căutare de muncă și portofoliu.

Închei cu o colecție de link-uri relevante subiectului:

11 Likes

Eu am lucrat destul gratis sau pe bani de nimic, nu e bine deoarece e foarte mare șansa ca tu să îți bagi piciorul în el de proiect și să lași clientul cu ceva pe jumătate făcut și nefuncțional chiar dacă îți convine să lucrezi gratis. Trebuie să fie ceva super mega extra interesant pentru tine ca să poți lucra gratis, pe lângă trebuie să fii bogat, să nu ai alte nevoi și să îți organizezi perfect timpul.

Am avut vreo 10+ proiecte pe care nu le-am terminat, ca să nu mai am probleme de genul cer mereu avans dinainte, dacă nu îmi dă știu aproape sigur că nu o să termin ce am început, așa funcționează lucrurile, n-am ce face. Banii sunt o motivație bună, mult mai bună decât să înveți.

Sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face cu timpul tău, iar dacă nu ceri ceva ce te motivează degeaba vrei tu să faci că oricum nu vei reuși. (sunt și excepții, dar sunt foarte rare cazurile când ce faci pentru tine poate fi comercializat) Să nu mai zic nimic că poate clientul tău va spune și altora că nu ești în stare să îi faci un site când n-a dat un leu.

Fă lucruri gratis pentru promovare, dar nu uita că promovarea costă bani și de fapt tu nu faci lucruri gratuit ci pentru bani buni. O temă faină sau o carte gratuită îți aduce mai mult trafic ca 200 de euro băgați în facebook sau google adwords garantat. Nu faci lucruri gratis pentru oameni care se duc în vacanță în fiecare an în Las Vegas, San Francisco sau își construiesc o vilă într-un cartier de lux, e ipocrizie. Nici măcar ONG-urile nu necesită de multe ori voluntariat ci abia așteaptă să scape de fonduri.

3 Likes

Se aplică și în domeniul programarii dar aici sub o alta formă. Pățit în două situații să fiu chemat pentru consultanță (recomandat de către 3’rd parties) și în mijlocul discuției fără să fi semnat un contract am fost rugat să prezint un plan detaliat cu soluții pentru problema clientului. Am cerut avans pentru treaba respectivă și am fost refuzat așa că toată treaba sa oprit acolo cu toate că pierdusem câteva ore cu clientul.

8 Likes

Este si un anti-pattern in organizarea de concursuri - sa oferi un singur premiu castigatorului, si nimic celor plasati pe locurile 2, 3 etc. Netflix Prize si unele consursuri de pe Kaggle sunt organizate asa, si chiar daca organizatiile sunt legit, nu e ceva tentant. Sanse de castig mic si riscuri mari, cum s-ar spune.

1 Like

E plina piata de intrebari: “Dar tu cum ai face?” . Nu trebuie sa le spui decat: "Eu as angaja pe cineva :slight_smile: "

4 Likes

E corect ceea ce spui dar în cazul respectiv erau clienți recomandați de către un prieten/cunoștință comună caz în care nivelul de incredere e mai crescut și te face să lași garda jos.
Ca regulă generală cele mai bune contracte vin pe recomandări și mai puțin din “cold calls”.

1 Like

De curiozitate, ce a facut clientul, cum a rezolvat pana la urma ?

Nu am idee că nu am mai ținut legătura, eu am rămas cu cele câteva ore pierdute iar ei probabil că se descurcă cum pot mai departe cu proiectul.

2 Likes

Daca tot v-ati comportat ca niste panselute (:slight_smile:) hai sa va zic si eu parerea mea: de unde provine frica asta de concursuri?

  • N-a fost nimeni la vreo olimpiada scolara? Vreun NoiInfo, Galaciuc, Traian Lalescu, etc? Daca da, permiteti-mi sa cred ca nu ati castigat de fiecare data. De ce nu ati castigat? Pentru ca nu ati fost destul de buni la momentul respectiv. E normal, nu poti castiga de fiecare data. Ati investit timp, munca, nopti, unghii roase, etc. Si totusi, se mai intampla sa nu castigi. Care a fost atitudinea ulterioara? Ati cautat articole despre cat de nocive sunt concursurile? Despre cum nu e bine sa muncesti pe gratis? Nu cred. Ati continuat sa munciti, sa investiti timp, unghii roase, etc.

  • Ma gandesc ca fiecare a participat la un interviu de angajare. Din nou, mi-e greu sa cred ca fiecare dintre voi e candidatul perfect si a reusit sa treaca orice proba. Timp investit, CV-uri, etc. Ati ajuns acasa cu coada intre picioare. Ce ati facut? Ati cautat articole care sa zica “interviurile sunt de rahat”? Sau ati incercat sa intelegeti cum se rezolva pardalnica aia de problema pe care nu ati reusit sa o rezolvati in momentul interviului?

  • Ca o concluzie: eu zic sa nu priviti mereu partea goala a paharului. Nu fiecare om cu care intrati in contact vrea sa va “dea teapa” - citind mai sus imi dau seama ca putini au inteles mesajul lui @victorstanciu, toti ati sarit sa povestiti ce tepe ati luat de-a lungul timpului. Bai, nu ti-a convenit ca ala ti-a oferit 600 de lei pentru ceva, crezi e sub demnitatea/potentialul/valoarea ta, nu te baga. Ala ti-a oferit atat pentru ca atat crede el ca merita respectivul proiect. Tu iti cuantifici munca cum vrei. Iar daca ii zici aluia ca munca ta valoreaza 4000 de lei, si ala are dreptul sa zica: “pas”. Sigur nu va incepe sa se planga ce naspa e comunitatea si ca vrei sa il intepi cerandu-i prea mult.

Numai bine!
Daniel Chirita

3 Likes

Ba da. Si primeam tratament mai lejer decat restul colegilor, in schimb, pe langa diploma de participare. Si am participat fiindca preferam sa aprofundez in domeniul preferat, decat sa invat la o materie care nu ma atrage.

Plus de-asta, nu ma platea nimeni sa invat restul materiilor si etapa pe judet putea include o calatorie, asa ca ceva tot se castiga.

Nu stiu daca ai apucat sa citesti comentariul meu, inainte de a fi sters, dar in el am adus argumente pro-SpecWork. Si am facut ceva SpecWork la viata mea (deci sunt in cunostinta de cauza), din pacate (pentru ca ar fi fost mai eficient si profitabil sa trec de la Logo Design la altceva), pana sa-mi dau seama cat de nociv era.

Dar ideea cred ca este faptul ca raportul demand-supply este suficient incat sa nu fie optim sa incerci asa ceva in domeniul acesta. In design grafic inca se mai practica… din pacate.


Dar fiindca mi-a fost sters mesajul, voi rezuma continutul:
Mi-se pare ca SpecWork este OK ca o proba a interviului, sau cand oferta vine dinspre muncitor catre profitor (no offense), iar cantitatea de SpecWork at trebui redusa la minim.

O alta data cand mai este OK, este cand se ofera altceva in schimb. Doar fiindca nu lucrezi pe bani, nu inseamna ca trebuie sa lucrezi pe gratis. Un website pentru o persoana cu vreo cateva mii de followers/subscribers, persoana care face continut targetat pentru un segment de piata la care vrei sa ai acces, iti poate aduce viitori clienti, atata timp cat persoana respectiva te promoveaza .

Adica un link pe website, gen “Made By X”, precum si o postare sau un video in care sa isi spuna parerea si sa-ti multumeasca ar fi suficient pentru cativa clienti.

1 Like

Te-as ruga sa nu mai amintesti de scoala. Daca se poate. Eu nu am multe amintiri placute. Chiar si la 30 si ceva de primaveri, uneori inca visez ca am examene neluate, imi ia vreo 2 secunde sa ma dezmeticesc ca am diploma luata si ca fost doar un vis (BAC :heavy_check_mark:, Facultate :heavy_check_mark: ). Am aflat de curand ca taica-miu are aceleasi vise, deci e posibil sa fie ceva genetic.

De acord.

Eu chiar nu ma pricep la logo-uri, eventual doar la cealalta parte.
M-as fi bagat, dar m-a dezamagit putin partea cu “opera”. Adica, cum, “opera”? Ne luam la mijto?

2 Likes

Eu ce am înțeles din postarea respectivă:

  1. în domeniul IT există practici ciudate care în alte domenii sunt de neconceput
  2. dacă noi nu ne respectăm munca (astfel încât să primești o recompensare pentru munca depusă) nici cei din jur nu o sa o faca

@victorstanciu poate ne lămurește mai exact.

4 Likes

Asta cu “mijtoul” e tot din categoria “jumatatea goala”. Nu era nici un fel de ironie in postarea mea. Absolut nici una.

No problem man. Ma amuzam si eu :slight_smile: Dar partea cu scoala e adevarata.
Serios vorbind, eu zic ca pe oDesk o sa gasesti ce cauti, nu e nevoie de concursuri. Cat de usor sau greu gasesti, e o alta poveste, e o chestie de noroc :game_die: :game_die:

Eu sunt pentru spec work. Cand esti incepator trebuie sa poti demonstra cumva ce poti.

2 Likes

Multumesc ca ai re-postat video-ul. postat video-ul cu intrebarea asta. Eu postasem video-ul cu toata sesiunea de intrebari si raspunsuri. Si inca un video, tot cu o sesiune completa de intrebari. Ambele incepeau cu o intrebare de genul.

Si ca sa continui cu inca ceva video-uri de-astea scurte si care sunt complet on-point. Video-urile de mai jos (trebuie dat click ca sa le vedeti) prezinta atat argumente pro, cat si contra SpecWork
Al treilea video se refera la chestii oferite pe gratis (gen template web pus la download pe gratis, video-uri, etc.), care pot fi consumate de mai multe persoane.

Mi s-a spus sa pun video-urile in blocuri de-astea ascunse, ca sa nu ocupe mult din pagina, la scrollare... doar ca, uneori, nu merg ascunse... I blame discourse https://www.youtube.com/watch?v=_4j_vwF2jIQ https://www.youtube.com/watch?v=HLyAOp-xMrk https://www.youtube.com/watch?v=cEFO83Ad-nk https://www.youtube.com/watch?v=StTBu0rTRik

Now excuse me whilst I go throw up.

2 Likes