Scade cererea pentru programatori?

Am observat ca am din ce in ce mai putine search appearances in LinkedIn, s-ar putea sa vina vremuri mai grele.

Nu stiu ce sa zic
Am postat un meme pe LinkedIn si am primit peste 10 cereri de conectare.

Iar pe aia din state, cred ca este deja DDOS de notificari.

care e perioada de scadere la care ne referim?
instabilitatea generela ii face pe oameni (si firme) sa se gandeasca de doua ori daca directia pe care o doreau e cea mai buna.
asta inseamna un ragaz de evaluare, dar cei mai multi merg inainte (din impresia mea), daor ca uneori intr-o forma diferita.
apoi, daca ne referim la termen scurt… mai e si finalul de an, final de proiecte, de bugete, etc (+ asteptarea lui decembrie).
in perioada asta oamenii incearca mai mult sa incheie proiecte decat sa porneasca altele.

pe scurt, nu am date sa raspund la intrebarea directa, dar eu nu sunt (inca) prea ingrijorat (poate putin rezervat ca mai toata lumea).
cred ca pentru fiecare oportunitate care se inchide… o sa se deschida cel putin o alta in viitorul relativ apropiat.
asta nu exclude (o eventuala) nevoie de adaptare / transformare.

3 Likes

E făcut public mecanismul LinkedIn de search appearances? Atâta timp cât nu e, nu cred că te poți baza pe asta.

Dar trendul rămâne, să zicem, corect. Cum ai măsurat perioada anterioară, cea cu care compari acum?

Trebuie să hrănești bestia cu ce-i trebuie, ca să-ți dea la schimb ce vrei. Fă conținut (poate nu chiar memes, că e kanker destul pe L.in chiar și fără memes), răspunde la mesaje, dă like, share & subscribe, dă-le și bani pentru Premium.

După aia revii cu rezultatele și discutăm pe niște numere, ca oamenii.

1 Like

Pe de o parte firmele tech din SUA au dat afara o tona de programatori (Twitter, Meta, Stripe, etc), cateva zeci de mii parca. Aia is oameni care acuma cauta alt job, dar probabil la un salar comparabil cu ce aveau inainte.

Pe de alta parte, multe firme o sa inceapa sa stranga de curea si o sa reincerce sa caute talente in zone mai ieftine (eg: Europa de Est).

1:1 (nu am facut nici un update de un an pe LinkedIn) pe aceeasi perioada aveam 100 si ceva, acum am 28.

Nu e o metoda stiintifica, vroiam doar sa vad daca doar la mine e ceva sau nu.

Cum s-a mai spus multe firme de tech care au crescut nesustenabil in pandemie sau au primit infuzii mari de capital de la VC-uri lacome au inceput sa faca disponibilizari deja de luni de zile si trendul continua. Anumite domenii (crypto, fintech, SAAS-uri, ads) si anumite tipuri de companii (growth neprofitabile) sunt mai afectate decat altele.

In functie de cum o sa fie recesiunea care se tot preconizeaza si de cum o sa continue politicile monetare situatia poate sa devina si mai rea.

Ca anecdota compania pentru care lucrez si care avea in plan expansiune masiva a cam pus stop chit ca e profitabila si nu are datorii.

1 Like

Eu am scris despre asta pe un alt topic de acum vreo 6 luni.

Atunci, abia se vedeau primele semne ca ar fi vreun slowdown, acum e clar. Firmele din state, aproape toate strang cureaua si vorbesc de recesiune.

Un posibil silver lining ar fi, cum zicea cineva mai sus, ca poate pentru unele, asta sa insemne si ca mai degraba vor angaja din tari mai ieftine (e.g. Romania). Dar e clar ca intram intr-o perioada mai grea

1 Like

Romania nu mai e demult o tara ieftina, potoliti-va! :smiley:

O sa ne manance pita Asia si Africa.

4 Likes

Ma plimbam azi prin oras si cei care montau pomul de craciun erau ceva asiatici. Am luat un gyros si inafara de caserita nimeni nu parea din zona.

Semn de bogatie al Romaniei! Avem imigranti carora le merge mai prost in tara lor, yay! :)) (yay nu ptr. mersul prost ci ptr. mersul bun).

Nici mie nu mi se pare ca RO mai e asa ieftina in comparatie cu Europa de vest cand vine vorba de programatori.

Un senior ajunge undeva pe la 60-70k euro brut anual pe CIM, salariu care e considerat decent pt IT in destule tari din Europa de vest. Juniorii sunt inca destul de ieftini as zice.

Discrepanta mare la salarii in domeniu e intre UE in general si SUA.

1 Like

Cam astea sunt sumele pe care le-am vazut si pe

pt Bucuresti.