Scrolling with pleasure

Oarecum inspirat si de intrebarea lui @serghei :slight_smile:

La scroll pot fi aduse îmbunătățiri, iar unii producători chiar au făcut-o:

  • Logitech are „free scrollwheel”: un mod în care rotița se învârte mult, mult de tot (zeci de ecrane, sute de linii, super util dacă ai documente fără sfârșit). Problema? La unii mauși este automat, la alții au un buton pe care trebuie să apeși pentru a schimba între moduri. Prețul este pe măsură, un maus cu scoll automat e în zona 4-500 lei.

  • Microsoft are o accelerație foarte isteață: dacă faci scroll „încet” (i.e. miști degetul doar puțin) face scroll puțin, 1-2 linii. Dacă dai cu degetul mai brusc, face scroll mai mult. Dar merge doar pe maușii Microsoft…

@Cosmin_Popescu: aa, cred că ce caut eu este high-precision scrolling, nu smooth scrolling. Deşi… tehnic vorbind ce zic ei este “animated scrolling”, nu “smooth”.

Aşa funcţionează şi touchpad-ul pe Linux cu driverul synaptics, la nivel de pixel. Eu am scos şi threshold-ul, pentru ca touchpad-ul să reactioneze instant, să nu aştepte să mişc degetul câţiva milimetri.

Problema ca synaptics l-au băgat în “legacy” şi ar trebui să trecem la libinput, dar care nici nu se apropie de calitatea celui original, în sensul că accelerarea pointer-ului nu este deloc naturală, indiferent cum o reglezi, ba e prea mare, ba e prea mică, ba n-am precizie, ba se mişcă prea încet.

Iar autorul lui libinput în loc să rezolve problema a scris o litanie întreagă de motive pentru care el nu vrea să-l facă să funcţioneze ca synaptics. N-o să înţeleg niciodată de ce au unii obsesia de a strica toate lucrurile bune şi funcţionale doar de dragul schimbării…

Pana acum, cea mai buna experienta cu un touchpad a fost pe un mac :grin:

Cel putin pentru mine.

2 Likes

Cei care nu sunt de acord cu tine cel mai probabil nu au folosit niciodată un touchpad de mac :smiley:

3 Likes

Are cineva idee de un mouse care să aibă scroll de precizie, cum e la touchpad? (adică pixel by pixel, nu “jumpy”, la fiecare “scrâşnet” să sară 20 de pixeli).