Scutire impozit programator

Ma aflu in urmatoarea situatie. Lucrez ca si front end developer de 6 luni de zile, intre timp am terminat facultatea si vreau sa cer deducerea impozitului pe baza specializarii(Informatica economica). Inainte de a discuta cu angajatorul vreau sa stiu daca exista motive pentru care el nu vrea sa acorde acest beneficiu. La angajare am negociat pentru salariul net, iar facultatea am terminat-o intre timp.

1 Like

Stiu ca indeplinesc conditiile atat eu cat si angajatorul. Intrebarea mea este daca exista inconveniente de orice fel pentru angajator?

Am fost în situația ta acum câțiva ani (cred că 5). Pentru angajator nu se schimbă nimic. Teoretic trebuie să duci adeverința că ai terminat facultatea la contabilitate/HR și să le zici că ești scutit de impozit de acum încolo.

2 Likes

Thanks! O sa discut azi :smile:

Vezi ca pentru angajator e o povara in plus (hartoage mai multe, expunere mai mare la controale). Practic el trebuie sa aplice pentru reducerea aia. Daca deja firma are angajati pentru care cere reducerea aia, nu cred ca e o problema, altfel e bataie de cap pe care poate vrea sau poate nu vrea sa si-o asume.

3 Likes

In cadrul firmei se practica deducerea de impozit, asa ca nu vad ce diferenta ar face una in plus. Am pus aceasta intrebare pentru cazul in care nu accepta, sa stiu daca m-au aburit sau nu.

Daca se aplica, nu vad de ce nu ti-ar aplica-o si tie. In caz de refuz, stii ca trebuie sa schimbi angajatorul. :slight_smile:

2 Likes

Am avut discutia cu angajatorul, mi-a zis ca totul e ok. Doar ca a mentionat ca aplicarea pentru deducere poate sa dureze ceva, dandu-mi exemplu cazul lui care a durat vreo 3 luni. Dupa a mentionat ca poate s-au schimbat procedurile de atunci si acum poate o sa fie mai rapid. S-a mai intamplat cuiva sa astepte? in ultimii ani?

1 Like

De o luna am si eu deducere de impozit. Am aplicat in august, iar din septembrie am primit mai multi bani :).

Şi eu din câte ştiu nu este nicio problemă pentru firmă.
În legătură cu facultatea:
Au aşa ştiu (nu bag mâna în foc dar sunt destul de sigur) că, de curând, s-a schimbat legislaţia şi deducerea nu mai este restrânsă pe baza specializării absolvite (poate să mă corecteze cineva dacă vorbesc tâmpenii :wink: )

1 Like

Eu stiu ca este doar putin mai libera, in sensul ca nu trebuie sa fi absolvit cu specializarea X, dar trebuie sa fi urmat facultatea de X… gen nu faci chimie si vrei scutire la programare, sau economie si vrei scutire la drept (astea ca exemple).
Nota: Probabil am inteles eu gresit, dar daca stie cineva mai multe, va rog sa postati.

Noutăţi privind scutirea programatorilor de la plata impozitelor - Legestart
Față de prevederile anterioare nu mai sunt enumerate specializările universitare.

Asta e foarte important, eu m-am lasat de facultate in anul 2, as vrea acum sa reiau dar mi-as dori sa fac ceva de la distanta si de lunga durata - ca sa ma incadrez la scutirea de 16%. Exista posibilitatea asta in Bucuresti?

http://www.idifr.ase.ro/

@noah - multumesc! In momentul de fata ma interesez daca dupa ce o termin in regim ID pot beneficia de scutirea de 16%.

Lucrez in HR, cred ca pot sa-ti dau un sfat in privinta asta, ca sunt calita de proprii mei colegi, din care unii sunt mai catolici ca papa (the fear is real, asa ca ii inteleg). Unele departamente de HR fac discriminarea asta, dar este important sa stii ca ea nu este sustinuta de lege si de nici o norma. In cazul in care ai studii la distanta si ti se refuza scutirea, iti recomand sa faci un memoriu catre HR argumentat, frumos, preferabil scris de un avocat.

Textul legii (Ordinul nr. 250/2004), art. 1, pct. 3 este exact asta:
3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;

Si ID-ul este forma de invatamant superioara de lunga durata. Ergo, si el intra la scutire :slight_smile:

Articolul asta nu mai este valabil, tocmai asta s-a discutat in ultimele posturi.

Nu mai exista studii de scurta durata daca incepi in momentul asta facultatea. De scurta durata erau / sunt cei care au pe diploma sub-ingineri si tehnicieni.
Nu stiu cum este la ID, dar la FR in facultatea pe care am facut-o eu se faceau(ar fi trebuit) ore Vinerea, Sambata si Duminica iar pe diploma din cate auzisem nu era nicio diferenta fata de cei care terminau la zi.

1 Like

Ai dreptate, mea culpa, trebuia sa citez din Ordinul care l-a inlocuit, anume 217/4172/1348/835/2015.

In orice caz, raspunsul meu ramane in picioare, avand in vedere art. 1, par. (1), alin c. din noul Ordin:
c) deţin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, şi prestează efectiv una dintre activităţile prevăzute în anexă;

Una peste alta, ai dreptate, nu mai exista studii de scurta durata daca incepe cineva acum facultatea. S-au dus odata cu aderarea RO la sistemul Bologna.

1 Like

Nice, aur! Multumesc @IrinaU and @noah

2 Likes

Revin dupa 3 luni de cand am aplicat pentru scutire. Acesta este raspunsul pe care l-am primit azi ca si motiv pentru care am asteptat atat.(si inca nu am primit)

[quote]Dat fiind faptul ca tu ai avut o crestere salariala intr-un timp similar cu scutirea de impozit, acest lucru nu a fost posibil de implementat.

Dupa evaluarile din compania voastra de la sfarsitul lunii o sa aplicam scutirile de impozit.[/quote]

Cresterea salariala a fost facuta la trecerea de la un contract temporar la unul pe perioada nedeterminata, crestere ce a avut loc cu 5 luni inainte sa aplic.

Plauzibil sau nu?