Scutirea de impozit pe salariu la programatori

http://itva.ro/documents/OMFP835per2015.pdf

Din ce inteleg eu s-a scos limitarea aia la tipul facultatii, asa ca poate beneficia si un programator care a facut Agronomie. CRED.

Vad pe lege5 ca punctul c de la art 1 era asa :

c) au diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, şi prestează efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1;

Deci s-ar putea intelege, ca da, s-a scos limitarea cu tipul facultatii. Va trebui sa ma mai documentez putin pe tema asta.

1 Like

nu vad nicaieri pomenita o “anexa 2”.

@AdrianBasalic: in documentul dat de tine vad ca se specifica anumite ocupatii pentru care se aplica legea. Acele ocupatii nu sunt legate de o anumite diploma? (intreb, nu ma pricep)

ocupatia / postul poate s-a n-aiba legatura cu ce studii ai, cum si e intr-o vasta parte din cazuri.

Ai dreptate, imi cer scuze. Am citit gresit postul lui @Cristi_Nebunu.

In cazul programatorilor, fara facultate nu poti avea un astfel de post.

Sunt student la UniBuc (mate-info) iar la interviul de angajare s-a specificat : “facultatea la care esti tu se incadreaza la scutirea de impozit, iar dupa finalizarea licentei cei 16% iti vor reveni tie”.
Acum nu stiu cum stau lucrurie legat de alte facultati, momentan ma agit sa temrin facultatea :smiley:

vezi ca absolvent si licentiat nu e acelasi lucru.

Din ce stiu, pe diploma scrie codul COR cu care te poti angaja. Tot din ce stiu, nu te poti angaja pe o anumita functie fara sa ai studiile (diplomele) necesare.

L.E. Citind mai atent documentul, cred ca acest ordin permite incadrarea ca ‘programator’ si persoane cu altfel de studii, daca ai depasit pragul de $10.000/an/angajat.

which is not that hard. vine sub $1000 pe luna pe cap de vita furajera, venit la care oricum nu prea poti tine un om, deci musai tre sa faca mai mult.

Practic pana acum erau 2 rute diferite:

  1. cartea de munca - doar absolventii de facultate primeau scutirea de 16%; SRLul angajator face un kil de documente si cere acea scutire, practic omul are carte de munca pe care plateste CAS si CASS, si in loc sa dea 16% la stat impozitul pe venit da 0 ca e mai cu motz
  2. PFAul - cei cu anumite diplome (de liceu cu profil info sau facultate de specialitate) isi pot deschide acest PFA, indiferent ca el se declara la norma de venit sau nu

Era un minim prag, acesta cu obligativitatea existentei diplomei de specialitate, in cazul primilor. Nu ca in Romania ar conta, dar era un minim de rigoare. Acum chiar o sa se poata declara chiar oricine softist cu acte.

Unde poti vedea ce studii sunt necesare ocupatiilor? Pe mmuncii.ro nu gasesc nimic, doar lista cu codurile si ocupatiile.

@noah: nu cred ca exista. Ai in campul muncii (de cand cei mai in varsta angajati au terminat facultatea) un interval de 40 de ani de modificari atat de specializari/facultati cat si de meserii/coduri COR.

In ordinul de mai sus scrie sec “Încadrarea unei persoane în categoriile de activităţi sau de ocupaţii […] constituie responsabilitatea angajatorului”. Intrebarea mea este daca poti anagaja un absolvent de studii superioare din alte domenii (ex: inginer silvic) pe postul de programator.

Asa se pare, vad pe avocatnet ca a postat cineva cam aceeasi intrebare in urma cu cateva zile.

Ce vrei tu este fix COR-ul. Nu scrie nimic de studii de specialitate pentru că ele sunt cerute în foarte puține cazuri (acele meserii speciale sau cum le-o zice), în rest fiind trecut doar nivelul studiilor.

E abia o propunere, din cate stiu nu e inca implementata.S-a scos doar limitarea facultatilor (lista care oricum era in crestere).

cum e ma propunere daca e ordin, cu numar si data si tot ce trebuie?

1 Like

1 Like