Se feresc companiile de experienta?

In ultimii doi ani am observat ca majoritatea companiilor se feresc de candidatii cu experienta. La interviuri oamenii sunt din ce in ce mai ostili. Numarul de respingeri fara interviu a explodat. Si din ce am vorbit cu colegii pare generala problema.

In acelasi timp salariile au crescut pentru junior si mid si se apropie de cele de senior. Sincer nu prea inteleg ce se intampla.

1 Like

Vor oameni obedienți cred.

În esență ai mult mai puține bătăi de cap cu un junior/mid decât cu un senior cu experiență.

Și cum mulți la noi vând software la kg, ai nevoie de cod la kg, nu de decizii bune și oameni care gândesc lucrurile. E nevoie de oameni care să execute.

6 Likes

interviuri tinute de unii ajunsi in posturi de conducere strict pe motiv de limbincureala? de ce-as vrea sa angajez un om cu expierenta cand eu, team leader, project manager, sefut cu pretentii de geniu, n-am nici cea mai mica idee despre proiectele pe care lucrez? eu caut sclavi, oameni fara coloana care sa ruleze cod la kg. nu te oameni care cauta solutii si eventual ma pot da la o parte.

edit: @Emanuel_Gug , lol

5 Likes

Cum adică se feresc ? Câte interviuri ai avut ?

De multe ori e vorba de culture fit.

2 Likes

Nu stiu daca se feresc de experienta, sau de cerintele salariale ale candidatilor cu experienta. La mine discutia nu s-a oprit niciodata dupa ce am zis ce experienta am, ci dupa ce am zis ce salar vreau: “Te resunam noi”.

12 Likes

Depinde de experienta. Am vazut oameni cu experienta lunga, dar cu useless experienta.

De acord, au vazut proiecte si stiu cu ce se mananca. Au vazut oameni si stiu sa ii abordeze. Dar cand e de pus osul la treba nu au ce le trebuie sau nu se pupa cu ce am in jur.

4 Likes

nu am putea clasifica aceasta experienta pe ani/specializare si estimare/asteptare salariala? astfel incat sa obtinem idei mai concrete asupra subiectului.

gen: 3 ani senior developer in Android = cate lovele ar trebui sau ar putea primi?

sau si in IT sunt CEO-isti gen Gigi Becali care arunca cu banii dupa orice bataie de vant? urmand sa strice piata.

Se intampla situatia ca la juniori saltul salarial procentual de la an la an trebuie sa fie mai mare decat la un senior daca vrei sa ramana in firma. Din motivul asta pare ca se apropie sumele dar juniorul ala peste 2 ani intra in categoria mid si tot asa. Salariul seniorului tinde sa se plafoneze la un moment dat si se folosesc alte metode pentru a-l recompensa (bonusuri, stock).
Companiile nu se feresc de oameni cu experienta, zic pas in schimb la oamenii care-s desprinsi de realitate. De exemplu sunt oameni care la 6 ani experienta cer 3500-4000 de euro intr-o piata in care seniori cu 10-15 ani nu sunt la 3500-4000. Intr-o astfel de situatie nici nu stai la discutii cu cineva cu asemenea pretentii, mai ales daca le cunosti de la inceput, pentru ca sigur nu e singurul aspect unde omul ala e desprins de realitate.
Pe urma, unii seniori devin dificili odata ce avanseaza in cariera, s-au invatat intr-un fel si nu mai sunt la fel de “maleabili” ca un junior/mid, iar integrarea intr-o echipa sau adaptarea la niste procese mai rigde poate deveni o problema majora. Aduci un senior obisnuit sa dicteze echipei ce sa faca deoarece a lucrat numai cu mid/junior si il pui intr-o echipa cu inca cativa care-s de nivelul lui si risti sa strici atmosfera in echipa aia. Prin felul in care iti raspunde la intrebari in discutia telefonica iti dai seama de multe lucruri legate de persoana respectiva si poti lua usor decizia daca mergeti mai departe cu interviurile sau nu.

De exemplu sunt oameni care la 6 ani experienta cer 3500-4000 de euro intr-o piata in care seniori cu 10-15 ani nu sunt la 3500-4000.

Aici e o problema, piata s-a schimbat drastic dupa pandemie, un senior care chiar e bun dupa 10-15 ani, a lucrat pentru clienti mari, un principal developer, arhitect cu vizibilitate poate castiga si 100-200k euro la startup-uri, plus optiuni pe remote. Iar salariile la firme care raman remote poate se reduc, dar sunt uriase fata de salariile locale si interviul e aproape la fel.

Iar daca un mid castiga 3000-3500 si seniorul de 10-15 ani lucreaza tot pe atat cand piata e libera, e cerere uriasa atunci ori e burned out si nu are planuri pe viitor, ori e in ceva datorii si are nevoie de siguranta, dar asta nu inseamna ca nu e rezonabil daca se cere valoarea de piata pe remote intr-un job remote. Seniorul de 6 ani de multe ori ajunge prin intermediar tot la aceeasi firme, intermediarul ii da 3500 si incaseaza 6000 de la clientul final, am auzit si de cazuri cu 2-3 intermediari. Practic tu zici ca ai 6 ani si intermediarul stie ca de fapt ce stii se poate vinde mult mai bine.

Singura problema ca sa fii foarte bine platit sunt interviurile cu startup-urile, iti trebuie o anumita personalitate ca sa fie interesati de tine. (aka culture fit)

3 Likes

Eu ma refer strict la oameni angajati, nu la colaborari prin PFA/SRL sau alte metode. N-am auzit de developer angajat la firma romaneasca, cu contract de munca, sa castige 100-200k sau de om incadrat ca mid sa ia 3000-3500. In plus, startup-urile in general n-au fonduri la inceput pentru salarii mari, ele promit procente din eventualul succes.

Nici nu o sa auzi, o sa auzi ca oamenii care sunt seniori si capabili se duc pe remote direct la clientii care in mod normal subcontracteaza la firmele de la noi.

Nu e rational ca daca cineva e chiar bun si aduce clienti ca si senior cu interviuri cu clienti in interiorul firmei la fel de exigente ca orice interviu de angajare sa decida ca poate lucra pe bani mult mai multi in context remote ?

Aici zic ca s-a schimbat drastic totul dupa pandemie, chiar si recruiterii de pe linkedin fac cam ce face toptal in ziua de azi. Te intreaba de cat vrei sa castigi si iti cauta un posibil client. Interviul de obicei este pe masura salariului asteptat.
Am avut vreo 10 recruiteri care m-au intrebat de interval de salariu si le-am zis sume nerealiste ca nu aveam chef sa continui discutia la telefon si au revenit dupa o saptamana cu un client la care interviul a fost ca la Google dar era ok din start intervalul pe care l-am cerut.

Toate interviurile si toate job-urile sunt remote, in special la salarii SF in Romania.

6 Likes

Optiunea de a pleca dintr-o firma si a lucra remote pentru un client extern exista si inainte de pandemie. Cu toate astea, nu plecau asa multi oameni pe cont propriu din firme, poate din reticenta de expunere la risc, deoarece bani mai multi dorim cu totii :slight_smile:
Acum clar se simte un apetit mai mare pentru tranzitionarea spre roluri de consultanti remote, vad asta la mai multi cadidati pe development si testare. Sa vedem daca taxarea pe PFA/SRL ramane la fel de atractiva ca si pana acum. La ce foame de bani o sa aiba statul roman, ne putem astepa la schimbari in taxare.

2 Likes

Seniorii pe care i-am intalnit, au fost, in lack of better word, dicks, 1 singur am intalnit mai OK dar nici ala, restul cu niste figuri, si nici nu faceau mare lucru, dar atitudine de “I’m right”, si pasive agresivness, sau sa te ignore put si simplu, sau ca e un privilegiu sa vb cu ei, doamne, nu stiu cine se cred.

Eu sunt mid level aproape senior, depinde de companie, dar sigur acum o sa imi zica seniorii ca nu stiu cu ce complexitati se ocupa ei, pe cand eu singur-ul lucru palpabil pe care la-am vazut au fost esecuri de la introduce noi tehnologii doar ca sa aiba un line pe CV.

Interesant punctat, eu am observat chestia asta și la alții mai juniori, doar ca după părerea mea un lucru ce face un senior e sa aleagă tehnologia/patternul potrivit pentru problema, nu sa adapteze problema la tehnologia/patternul dorit.

5 Likes

Asta îmi aduce aminte de clipul ăla cu Steve Jobs la un wwdc vechi de prin anii 90 cred, când e admonestat de un programator de ce nu folosește nu știu ce tehnologie, cred că Java sau nu mai știu parcă.

Și răspunsul lui a fost exact același, că el întotdeauna a încercat să pornească de la problema clientului și să găsească o soluție potrivită, nu invers, adică să investești intr-o tehnologie doar de dragul de a o face și apoi să începi să cauți probleme unde s-ar potrivi.

4 Likes

Eu nu inteleg cum un om asa destept moare pt vrea sa trateaza cancerul la pancreas cu “produse de la plafar” ca sa zic asa, dieta lui doar cu mere e la fel de stupid, pt ca mere-le sunt zahar natural (fructoza) ce pune mare presiune pe pancreas sa produca insulina.

1 Like

El nu a fost cel mai deștept om, de-aia l-a avut pe Woz langa el, si mai tarziu echipe întregi care ii aduceau la viață conceptele, el a fost un gânditor extraordinar, un motivator excelent (avea o aura care făcea oamenii sa dea 110% tot timpul) și iti poți da seama din biografia lui ca tot timpul a avut o tendința spre naturalism. La urma urmei a făcut intr-o viață cât nu am avea noi curaj în 3 poate.

3 Likes

Exact, si mi se pare greșita ideea asta de a folosi o tehnologie de dragul de a folosi-o. Utilizatorilor nu le pasa ce tehnologie a fost folosita la dezvoltarea unei aplicații/unui soft, ei vor doar sa o folosească în cel mai intuitiv mod posibil și cu cât mai putine probleme.

1 Like

Nu cred ca e ceva nou, toxic nu inseamna sa iti zici opinia si experienta. Toxic inseamna sa o impui si sa intrii in conflicte fara sa ai fapte si cifre in spate. Eventual sa fii impotriva a ceva fiindca nu vrei sa inveti un alt mod de a face lucrurile chiar daca ti se arata ca e mai bine pentru client. (e.g. programare functionala vs orientata pe obiecte in stil Java cu Spring, REST vs GraphQL, shallow rendering vs mount, React Native vs Flutter vs aplicatie nativa) Sunt si decizii foarte subtile, de exemplu cum scrii testele ca sa aduca valoare in dezvoltare.

Am facut de destule ori greseala sa sustin ceva pentru care s-a dovedit ca de fapt nu era asa clara diferenta. Adica am rulat si eu un test/POC pentru use case-ul meu si chiar am dovedit ca nu am dreptate si am ales celalalta solutie.

Problema clara de senior vs senior:
Problema: Genereaza o imagine la niste grafice ca sa le incluzi in email/in pdf-uri de pe back-end.
Senior 1: Scriem o aplicatie care preia call-urile la canvas si returneaza un svg cu graficele.
Senior 2: Instalam chrome headless pe un serviciu cu docker sau chiar serverless si cream un screenshot la graficele din pagina pe care le salvam in S3.
Senior 3: Scriem o aplicatie care preia datele din baza de date si deseneaza graficele pe back-end.
Senior 4: Utilizam un SaaS API pentru oricare din optiunile de mai sus.

Ce solutie ati alege ? Cum ai decide ca o solutie ar fi mai corecta ca alta ?

2 Likes

eu aveam atat ca mid-senior. Cunosc si cu salarii mai mari. Majoritatea persoanelor care isi posteaza pe net salariile sunt nemultumiti de ele, asta creaza si o iluzie ca ele sunt mai mici.

Daca la 10+ ani te plafonezi la 3000 euro cand intreaga piata e de partea ta, e treaba ta. De multe ori nu o sa arunce lumea cu bani in tine daca vad ca esti multumit si oricum iti faci treaba. Daca pui osu, presupunand ca ai si cunostinte pe masura, poti sa sari de 20 000 lei in mana, cu CIM la peste un deceniu experienta. Asta presupune ca esti lead pe o echipa cu toate responsabilitatile afefente.

Sunt de acord ca sunt si personaje rupte de realitate in industrie care se asteapta la salarii enorme doar pentru ca au x ani experienta. Dar daca se pricep la ce fac eu nu vad ce e rau in a forta maximul salarial. Orice firma ne-ar tine cu salarii cat mai mici, pe principiu “mai sunt 10 candidati la poarta”, daca piata era invers

Seniorii pe care i-am intalnit, au fost, in lack of better word, dicks, 1 singur am intalnit mai OK dar nici ala, restul cu niste figuri, si nici nu faceau mare lucru, dar atitudine de “I’m right”, si pasive agresivness, sau sa te ignore put si simplu, sau ca e un privilegiu sa vb cu ei, doamne, nu stiu cine se cred.

Toxicitatea cred ca se trage intr-un fel si de la stresul domeniului. De multe ori e presiune mare pe cei mai avansati sa termine un feature complex inainte de termenu limita si parca fix atunci apar juniorii cu intrebarile gen “cum transform arrayu asta de numere intr-un array de x?” :slight_smile: Acuma cu mesageria si lucratu de acasa e mai ok. Dar la birou ma scotea din sarite cand ma tot intrerupea lumea cand eram concentrat

1 Like