Se pregatesc schimbari la regimul microintreprinderilor

pe scurt, vor sa micsoreze plafonul de 1 mil E, sa limiteze fragmentarea activitatii si a obtinerii de venituri din munca pe micro.

Da’ din ce vor sa obtina microintreprinderile venit? Din furt cumva?

Vad ca vor sa puna restrictii pe coduri CAEN, interesant…

2 Likes

Defragmentarea activitatii si micsorarea plafonului e ok, obtinerea de venituri din munca e discutabil, probabil se refera la administrator, asta ar insemna sa mute oamenii pe PFA.

Teoretic asa ar fi corect. SRL are angajati, PFA nu are. SRL vinde produse/servicii, PFA vinde ore de munca.

Cu alte cuvinte, ai un soft si-l vinzi gata-facut: SRL.
Cineva vrea un soft, te pui tu sa-l faci, singur sau cu alti oameni din alte orase, tari: PFA.
Cineva vrea un soft, te pui sa-l faci cu oameni din acelasi oras: SRL.

Probabil ca toti freelancer-ii vor fi indreptati spre PFA, platit impozit pe venitul real iar sanatatea va ramane la nivelul salariului minim pe economie si la pensii iti alegi, ca acum, tu. Pe idea ca daca iti pui tu contributia minima, Statul va fi fericit ca iti va plati mai nimic la pensie.

Acuma e si discutia cu cine e vinovatul cand ceva merge prost. SRL-ul raspunde cu SRL-ul, PFA-ul in schimb cu bunurile proprii. Dar apoi PFA ofera ore de munca, nu soft-ul X si Y care face U si W. Asa poti oricand sa te legi de un freelancer ca de ce nu a securizat jurnalele cu nu stiu ce criptare in nu stiu ce blockchain cand clientul nu i-a cerut asta (vizavi de discutia cu asigurarile profesionale din UK - ce responsabilitate sa aiba freelancer-ul? Daca pica aplicatia scrisa de el, asta si-o asuma clientul. Pana la urma cine lasa un singur om sa scrie o intreaga aplicatie si apoi mai si da vina pe el cand nu merge ceva?).

Comertul nu se face cu neant. Trebuie si acolo munca.

Ah, Vilceanu…
Nu as lua prea mult in serios ce zice viitorul fost ministru al finantelor.

1 Like

Masurile astea mi-au amintit de Valcov, care la apogeu dorea sa bage inapoi legea iobagiei.

1 Like

Eh, they’re not wrong. Nivelul de impozitare la micro e prea scazut si din cauza asta e folosita in alte scopuri decat cele pt care a fost creata. Fie ca ne place sau nu sa recunoastem.

2 Likes

Nu e prea scazut, ar trebui sa fie 0 la inceput si pe urma sa creasca. Cu cat ai mai mult capital la inceput cu atat sunt sanse mai mari sa treaca de primii ani.

1 Like

Mi se pare funny cum in RO avem politicieni de ideologie liberala vor sa mareasca impozitele pentru societati.

Adica…am epuizat chiar toate variantele incat trebuie ii rupem fix pe aia care chiar vor sa faca ceva in tara asta? S-a imbunatatit colectarea? S-a redus economia subterana ca procent din PIB? Nu si nu.

Imi cer scuze ca se politizeaza topicul.

6 Likes

In Romania deja e foarte clar ca politicul se duce spre politica unei tari bananiere. Fiecare fura cum poate, dupa noi platim. Suntem singura tara care sparge miliarde de euro pe studii de fezabilitate din bani din UE fara nici un rezultat, era vorba ca se dau ceva grant-uri firmelor in dificultate la inceputul pandemiei, statul a facut absolut tot ce i-a stat in putere sa blocheze procesul prin care se puteau cere bani sa nu moara firmele.

Actualul guvern imi inspira zero incredere, ne putem astepta la orice.

1 Like

Mai, mai aratati-mi o tara pe lumea asta unde te costa 6% sa scoti 1 mil E dintr-o firma.
Hai sa nu ne dam cu curul de pamant, mai constructiv ar fi sa intrebam ce se face cu banii aia, ca problema acolo e, nu ca platim mai mult.

5 Likes

Sunt tari in care te costa 0%, acum le trebuie bani ca sa poata sa scoata gaze din Marea Neagra si sa subventioneze marea majoritate a populatiei cu salariul minim/sub limita venitului minim ca sa nu inghete iarna.

Tari cu democratii functionale? Name one.

In Malta ai tax refund de 30% din 35%, taxa efectiva pentru firmele straine e de 5%. Inclusiv pentru dividende ai taxe 0%.

https://dits.deloitte.com/#TaxGuides

1 Like

Acum niște ani am luat în considerare un offshore: Firmă în România vs. firmă offshore

Varianta scurtă este: chiar dacă sunt taxe mici/inexistente ai alte cheltuieli obligatorii: contul bancar trebuie să fie agreeat de ei (și costă $1-2000+/ an), orice document al firmei costă $50-100, ai nevoie de jurist și/sau contabil în țara respectivă șamd. Ajungi să plătești lejer $3-5000/an pentru a ține firma funcțională.

Dar hei, ai 0% taxe :smiley:

3 Likes

Pai asta era si scopul, daca vrei sa scoti 1 milion de euro, te mai uiti la aia 5000 ? Garantez ca la 1 milion te mananca de viu si bancile din Romania (daca vrei sa iti si asiguri banii trebuie sa ii imparti in vreo 10 conturi la banci diferite), plus contabilul iar isi ia un salariu frumusel.

La sume mai mici statul castiga daca ofera taxe mai mici, altfel ti-ai facut cont in Estonia/UK/Irlanda si ai uitat de cozile de la ONRC/ANAF si nesiguranta data de guvernarea din Romania.
Eventual alegi sa te muti chiar in locuri unde e taxare mare, dar daca ai acolo o firma, ceva activitate, devii eligibil pentru cetatenie.

2 Likes

Cel mai injurau pe Tudose specialisti alte Iancu Guda si Gabriel Biris cand a introdus masura…Ca se pierd investitorii pentru ca “nu iti mai poti deduce cheltuielile”…ca se pierd 100 mii de locuri de munca…ca statul nu mai primeste la fel de mutlti bani…etc. Oameni seriosi de la care am pretentii.

Intre timp, numarul microintreprinderilor in Romania aproape s-a dublat(835k firme azi versus 450k firme in 2018) si la ce colectare proasta avem, Vilceanu a mirosit sange. E normal.

Calculul a fost simplu: la ce economie subterana avem si ce rata proasta de colectare(istoric vorbind, nu dau vina pe guvernul de azi), sunt buni si aia 1% daca asta ii face pe unii sa intre in legalitate…

Nu inteleg, practic va scadea limita de 1mil E la o suma mai mica, si tot poti ramane micro cu 1% - 3%?

*Intreb ca tocmai mi-am depus acte pt SRL si daca mi se schimba la 16% ma da peste cap complet…

plus alte limitari probabil.