Pentru cei care nu urmaresc pietele si mediul macro in tech, rezum pe scurt ce se intampla momentan:
e plin de actiuni din software care sunt down peste 80% fata de acum un an
focusul e tot mai tare pe free cash flow si profitabilitate, ceea ce >90% din companii software nu au (nu sunt profitabile, pierd bani)
dat fiind ca nu sunt profitabile, majoritatea companiilor din tech se bazeaza pe 1) funding rounds de la venture capital 2) datorii si 3) share dilution (daca sunt listate)
in ceea ce priveste datoriile, dobanzile cresc tot mai tare in urma actiunilor bancilor centrale, care incearca sa potoleasca inflatia, deci orice imprumut va fi luat mai atent si acordat in conditii mai grele, evident si cu dobanzi mai mari
companiile publice se puteau baza si pe stock dilution (Dilution Definition) pentru a strange bani - inca o pot face, dar la majoritatea, actiunile sunt down 70-80-90%, deci vor strange mult mai putini bani decat acum un an-doi
e un lag de cateva luni intre public markets si private markets, dar companiile din private markets incep sa stranga cureaua tot mai tare la costuri; majoritatea inca au bani de la ultimele funding rounds, deci probabil semnele nu se vad de acum, dar eu cred ca vor incepe sa se vada in 6-12-18 luni
chiar si companiile cunoscute incep sa fie mult mai atente la cum gestioneaza banii, iar in software, cei mai multi bani se duc pe hiring costs; vedeti aici ( https://www.cnbc.com/2022/05/09/uber-to-cut-down-on-costs-treat-hiring-as-a-privilege-ceo-email.html ) un internal email recent de la Uber, dar discutii similare au loc in aproape orice firma de IT; sigur, de obicei nu sunt instiintati si angajatii
In fine, eu urmaresc domeniul destul de aproape, si personal, nu vad semne foarte bune la orizont. Nu zic ca va urma un colaps, sau ca va fi plin de programatori someri. Insa cred ca entuziasmul asta din ultimii 2 ani, cu salarii crescute 50-100% pe an, start-up-uri neprofitabile care oferteaza lejer peste 120k $ / an + equity si abia au habar de ce anume vor sa construiasca sau daca au un market fit, va lua o pauza. Posibil sa aiba un oarecare efect si asupra celor ce sunt liberiinit.
Singurul silver-lining pentru noi, ar putea fi ca, in incercarea de a reduce costurile, mai multe firme din vest (cele care vor supravietui) se vor reorienta in tari mai ieftine. Cat ca Romania incepe sa nu se mai incadreze la categoria asta, dar e o piata globala, deci ne putem ajusta asteptarile si la nivel individual.
Poate acum managerii ne vor zice ce vor dupa ce se documenteaza si nu ne vor cere sa facem o aplicatie de dragul de a consuma timp.
Azi la noi nu merge o procedura automata de prelucrare a comenzilor. De ani de zile astept sa ni se zica sa implementam un mod de depanare a acestui proces.
Meta(facebook) sunt in hiring freeze pana la finalul anului(via)
Stiu 1 proiect anulat complet anul asta care urma sa se faca cu echipa partial din RO. Oamenii nu au fost concediati pentru ca inca mai sunt alte proiecte care au nevoie. Firma mare(1)
1 - stiu ca un singur proiect are relevanta statistica 0, Dar totusi…pentru mine e prima oara in 10 ani cand aud asa ceva.
Eu nu am vazut semne ca s-ar sparge, pana recent. Si nici acum nu cred ca se va “sparge”, in sensul ca ar fi un dezastru total si ca urmeaza sa aplic pe joburi de 3000 de lei, sperand sa-mi citeasca cineva CV-ul.
Dar cred ca hype-ul din ultimii 2 ani va disparea destul de curand.
Hypeul e dat la noi în principal de remote work și de apariția mult mai multor firme din afara care vor sa angajeze în ro. Asta a accentuat shortage ul pt firmele locale.
Nope, se opresc proiectele neprofitabile sau experimentale.
Proiectele pe care exista deja clienti si aduc valoare sunt cumparate ca painea calda.
Uber a fost lovit puternic de covid si au deja un produs, e o piata suprasaturata, netflix a ajuns la maximul posibil si acum scade fiindca toata lumea face economii. FB a fost ucis cu sange rece de Apple si acum e Meta, s-ar putea sa isi revina daca inoveaza destul de mult pe VR/AR.
Horizon Worlds insa nu m-a convins ca e un metavers destul de bun.
VR are nise utile, doar ca sunt greu de pus in aplicare. Ultimul exemplu pe care il stiu: Ecosistem pentru entertainment pe avion/tren/autobus… Aceste nise au nevoie de programatori. Problema e ca oamenii nu mai vor sa dea bani pentru lucruri care nu sunt musai pentru o perioada, deci entertainment-ul va stagna putin. Sunt multe optiuni bune si gratuite.
Intel mi se pare o investitie foarte buna la momentul actual, sunt zvonuri ca vor sa cumpere tot ce poate da TSMC pe 3nm si pe Alder Lake/Raptor Lake pot ajunge la ceva similar cu M1 pe x86. Aici iar intervine softul, linux/windows nu e facut pentru Alder Lake si arhitectura big.little.
E nevoie de si mai multi programatori ca sa faci noul hardware sa isi atinga potentialul.
Aproape totul depinde de bani, si totusi inflatie masiva poate sa apara.
Aproape totul depinde de existenta hranei, si totusi perioade proaste cu foamete pot sa apara.
Aproape totul depinde de energie, si totusi crize energetice pot sa apara.
Etc.
Sigur, depinde de ce intelegi prin ‘colaps’.
Dar colapsuri s-au mai intamplat si in trecut, in special pe chestii hyped si unde erau companii care de fapt nu produceau, ci ‘vindeau’ la investitori, exemple: AI winter - Wikipedia Dot-com bubble - Wikipedia
Pai tocmai aia am zis, ca nu vad un colaps, dar nu vad cum toate astea nu vor avea un impact.
If I had to take a guess, as crede ca majoritatea corporatiilor de outsourcing vor fi in mare parte ok, si contracte se vor gasi in continuare, dar nu pt toate startupurile fondate acum 2 luni care vor sa faca urmatorul proiect web 3 si au nevoie de finantari de milioane de $, sau pt alte mii de platforme “revolutionare” de fintech etc.
Chestia asta, cred eu, va duce la un echilibru putin mai rezonabil pe piata, in care nu vom mai avea 5 recruiteri pe zi care ne spameaza pe Linkedin si ne roaga sa mergem la o discutie, ci doar 1. Si poate sumele on the high-end se vor negocia ceva mai greu, who knows? Vom vedea destul de curand.
In orice economie exista perioade de recesiune. Ghici ce se intampla cu 90% din companii? Isi accelereaza procesul de digitalizare => mai multe oportunitati pentru sectorul tehnologic
Eu lucrez intr-un departament de digitalizare, tot ce difera de un start-up/o firma de produs e ca e in interiorul companiei si trebuie sa vinzi produsul unui departament sau client.
Daca se ieftineste concurenta la produsele interne in corporatii nu se mai merita sa se creeze ceva intern (cu India/Romania) ci se cumpara ceva de la concurenta.
Daca vreti sa fiti safe cautati sa lucrati cu firme care nu vand doar software ci au ceva in spate. (care preferabil nu e blocat de contextul actual) Un start-up categoric nu e o idee buna, sunt probleme de aprovizionare si pe hardware, e greu sa gasesti oameni buni si investitorii te pun direct sa le faci produsul tau pentru o firma pe care o finanteaza, ceea ce poate fi o problema.