Sediu social, contract comodat, impozit, apartament

Salutare,

Vreau sa-mi fac un SRL platitor de TVA cu sediul in apt unei rude, deci am nevoie de un sediu social declarat CU ACTIVITATE. Inteleg ca pentru aceasta se face un contract de comodat in care se da in folosinta apartamentul sau o parte din el (o camera sau x mp). In general, din ce am vazut in modelele de contract de comodat, acestea obliga societatea sa plateasca utilitatile/cheltuielile apartamentului (partial sau total in functie de gradul de ocupare) si ca aceasta ar duce la cresterea impozitului pe apartament.

  1. Cu cat creste impozitul?
  2. Se poate evita acest lucru? Prin mentionarea in contractul de comodat ca nu va plati firma utilitati si nu va lua in contabilitate cheltuielile apartamentului? (sursa: Ai sediul social în apartament? Află ce taxe și impozite trebuie să plătești)
  3. Aveti alte heads-up legate de subiect?

Separat:
4. Se pot deschide mai multe SRL cu activitate la aceeasi adresa? Am de curand (2021 sau 2020) s-a modificat legea a.i sa se poata deschide multiple firme pe acelasi sediu social insa nicaieri nu specifica daca toate pot declara activitate la acel sediu.

De ce ai nevoie de sediu social cu activitate?

Pentru a obtine codul de TVA.

Am un SRL platitor de TVA si nu am nicio activitate declarata la sediul social, doar la clienti/parcuri/coworking spaces.

1 Like

Poti sa scrii ce vrei in contractul de comodat, perioada să fie limitată(10 ani de exemplu)

Nu există nici o obligație cu impozitul, problema apare dacă vrei să decontezi ceva pe firma. Curent, internet, zugrăvit…

1 Like

Mie mi-a zis un contabil că nu pot obține cod de TVA daca nu am un sediu social cu activitate. Că altfel, făceam la cabinet de avocat mai rapid decât să cer semnături pe la vecini.

Tu spui că ai SRL cu activitate declarată in parc/clienți/co-working spaces, ceea ce îmi dă cu virgula rău :grin:

Ai vrea sa detaliezi? Cum ai procedat?

E ok, nu vreau sa decontez. Vreau doar sa nu impactez acea ruda prin majorarea impozitului pe suprafața dată firmei.

Am folosit https://approd.ro/ pentru a genera documentele.


Asta imi apare in actul constitutiv al firmei.

Pare ca tu ai declarata activitatea la terti, ceva de genul Autorizare activitate la terti: ce presupune si cum se realizeaza?

Merci de idee. Ai avut vreodata probleme, vizite de control?

Probabil ceva de genul.
Nu am avut probleme, dar si am SRL doar de un an.

Comodatul nu e neaparat conditionat de vreo plata.

Eu am facut cu comodat si nu exista nici o obligatie de plata in contract si nici nu plateste firma nici un leu. Caz in care nu creste nici un impozit.

2 Likes