Semnați câte un contract pentru fiecare proiect?

De când am început cu freelancing-ul, de prin 2006, când citesc sfaturi pentru freelanceri văd, fără excepție, și „semnează un contract”.

Cu toate astea… nu am avut un contract decât de două ori; de fiecare dată au fost clienți români. În rest, am avut … cred că în jur de 30 clienți distincți și toți, fără excepție, au plătit, nu au început cu fofilări, cu „stai, că parcă n-aș vrea să-ți dau atâția bani” șamd.

Deși valoarea proiectelor a variat, de la câteva zeci la câteva mii de euro, e drept că nici un proiect nu a fost suficient de mare să se întindă pe jumătate de an (sau mai mult).

Voi cum procedați? Semnați contracte sau mergeți pe încredere?

1 Like

in 5 ani de cand lucrez ca freelancer, am avut doar 2 contracte, restul clientilor nu au vrut (si daca nu vor eu nu le bag pe gat).
am avut in schimb si tepe (dupa 2 tepe am schimbat tactica, 10% avans inainte sa ma apuc de lucru, inca 50% dupa ce ii prezint ceva functional si restul la final dupa ce se termina bibilelile si e clientul multumit)
am avut si clienti care se razgandeau des, erau nehotarati, schimbau multe lucruri la jumatatea sau la finalul implementarii si la fel dupa 2 astfel de clienti, am schimbat tactica, le cer sa imi trimita totul scris pe mail inainte de a ma apuca de treaba si orice modificari ulterioare se taxeaza separat.
in rest, nu am avut alte probleme, totul sa bazat pe portofoliu si avans (si increderea clientului).

2 Likes

pai si voi in baza la ce facturati daca n-aveti contracte? din cate stiu eu, e ilegal.

UPDATE:
nu e ilegal. aparent tu poti sa facturezi fara, dar clientul nu-si poate deduce cheltuiala, legal cel putin.

ALT UPDATE:
asta in cazul relatiilor RO-RO, pt extern… esti obligat la invoice si atat. treaba alora.

Nu cred ca acei clienti plateau ca persoane juridice :smile:
Sincer sa fiu, nu stiu de ce nu ati lucra pe baza de contract, ati fi mult mai acoperiti.

Eu nu zic că refuz contractele ci doar că… nu au fost să fie. Cu toate astea nu am avut nici o țeapă.

Nu știu cât de legală sau nu este facturarea fără contract, dar serviciile pentru care am primit factură (revizii AC, de exemplu) nu au venit cu un contract și au fost ok în contabilitate.

vezi tu la primul control :))

Am contract în schimb cu contabila :smile:

Dacă ea a greșit, ne arde pe amândoi, deci e în interesul ei să-și facă treaba bine.

1 Like

Da, de fiecare data.

Interesant ar fi de stiut clauzele cheie folosite in contracte, care va sunt de folos. Daca e numai pentru “beneficiarul se obliga sa plateasca valoarea x” atunci mai bine se merge pe gentlemen’s agreement care se pare afara functioneaza, dupa cum confirma @iamntz.

1 Like

Si daca ai un contract si e inregistrat in The State of New York sa zicem, si clientul nu plateste, te duci sa il dai in judecata la The State of New York?

2 Likes