Semnatura electronica compatibila cu Mac cu procesor M1

Buna! Caut un serviciu de semnatura electronica (acceptat de ANAF) care sa functioneze si pe Mac-uri cu procesor M1. Cei de la Transsped au suport de MacOS, dar numai pentru procesoare Intel.
Multumesc!

Eu sincer incep sa ma uit la serviciul Paperless webSIGN de la certsign, vad ca se face totul online si daca pot grupa mai multe identitati pe un singur cont cred ca ar fi mult mai simplu ca tokenul fizic si tot chinul de a face aplicatiile sa mearga.

3 Likes

Poti crea o masina virtuala de Windows 10 pe 32 de biti pe care instalezi easysign, Adobe si Edge. Eu am folosit UTM. E destul de rapid pentru semnat/completat formulare si autentificare in ANAF. Daca va trebuie pentru contabil care e pe mac probabil nu e o optiune buna un Mac. Se mai poate folosi virtualizare cu Parallels, care e mai bine integrat, dar costa 80 euro.

Nu cred ca exista aplicatie de cloud token pentru Mac (si certSign e doar pe Windows), majoritatea aplicatiilor se folosesc de un API specific Windows-ului.

Daca ai token fizic e alta discutie, ar trebui sa functioneze tokenul fizic cu UTM, pur si simplu dai share la Share USB devices (atentie sa selectezi Always allow) si instalezi driverele pe Windows.

1 Like

Da, stiu de alternative… Desi am si licenta de Windows + 3 laptopuri pe Windows, as prefera ca totusi sa am tot ceea ce tine de lucru pe un singur laptop.
Multumesc, o sa ma uit si la solutii cu token.

Nu iti trebuie licenta pe masina virtuala, ii faci un snapshot si mereu pornesti acelasi snapshot, deci niciodata nu iti expira evaluarea.

Nu conteaza, am solutii legale, totusi, vreau sa am solutie nativa pe MacOS pe M1.

Mi se pare ca cei de la Digicert au suport de drivere pentru M1. O sa cumpar de la ei, si revin :slight_smile:

Certsign mi-au zis ca doar tokenurile safenet merg cu ultima versiune de osx. Eu am athena si nu mai e compatibil.

Eu tot scotocesc după o soluție pentru Linux, dar încă nu am găsit ceva concret. Din câte îmi dau seama, căutările nu ar trebui limitate la România, chestia cu semnătura electronică pare reglementată la nivel european, probabil oricare dintre providerii de mai jos sunt acceptați:

https://esignature.ec.europa.eu/efda/tl-browser/#/screen/home

Am găsit un producător interesant, care o oferă în mod explicit suport pentru Linux, dar nu știu care-i faza cu certificatul, poate fi instalat pe un token care nu-i al furnizorului?

Pot sa fie in Europa multi care iti dau certificatul, dar iti dau si Certificat de Confirmare? :crazy_face: (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/confirmare_2021_290621.pdf)

2 Likes

Da, cica merg, dar driverele de la ei pe site nu pe M1. Acelasi drivere (SafeNet) am gasit pe site-ul Digicert, si le-am putut instala pe M1.

1 Like

Eu folosesc certificat de la DigiSign cu SafeNet instalat pe M1.

3 Likes

Alfasign cu token am reusit sa-l instalez pe M1 dupa ceva cautari pe google (providerul nu ofera suport nici macar pentru mac).
Din pacate n-am notat tot procesul, cert e ca la un moment dat l-am facut sa functioneze.

1 Like

Multumesc! Cumparat.

De la cine ai cumparat pana la urma?

Un pic mai sus :slight_smile:

confirm si eu pt digisign cu safenet pe m3

Cu cloud sau stick?

A doua, stick.

stick.
mai era un subiect pe forum despre cloud, dar nu am retinut daca s-a ajuns la o concluzie acolo