Semnificatia verbului "a face" pentru elevi si studenti

Nu, nu stiu. Dar nu stiau nici acum 10 ani si nici acum 20 de ani in mai multa masura. Parerea mea este ca studentii seriosi au fost intotdeauna un produs al familiei din care veneau sau al unui profesor mai aparte.

Am terminat liceul in 2000, dar am avut ocazia sa vad ce se intampla prin scoli. Sistemul de invatamant nu are ca scop (din pacate) sa te invete sa faci ceva anume, sa poti crea ceva al tau. Un fel de “proiect de licenta la liceul”, care sa invete: cum sa gandesti ceva, cum sa ajungi sa il faci, cum sa obtii informatii si cum sa iei credit doar pentru ideile tale, iar pe restul sa le citezi. Exista o aplecare spre formalism si birocratie: trebuie sa facem o lucrare de licenta? Scriem/facem. Trebuie un proiect? Bagam.

Din pacate am vazut un astfel de comportament si la absolventi de facultate: “Zi-mi si mie ce trec in CV ca sa dea mai bine?”. Taskuri livrate care nu fac nimic din ce trebuia, dar pe ideea : “Am livrat - vedem noi ce mai modificam”.

Revenind la studenti, multi nu o fac din “nesimtire” neaparat. O fac pentru ca nu stiu altfel. Nu au fost invatati, iar facultatea ofera multora mediul perfect de a invata sa se descurce fara sa stie exact ce trebuie sa faca.

4 Likes