Seniorul artificial

Majoritatea devilor isi doresc sa ajunga seniori exclusiv datorita banilor :slight_smile:
Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa fie o problema ca un mid-level sau chiar junior sa castige in concordanta cu cat produce. Dar asta e alta discutie pentru un alt thread.

la aproximativ [nr care difera in functie de omu pe care-l intrebi] ani sau in functie de niste criterii care din nou depind de omu pe care il intrebi, odata cu cresterea parului in anumite zone ti se confera miticul titlu de “Senior Developer” si din acel moment ai dreptu de a cere o renumeratie mai mare decat plebeii de mizi si juniori.

Pentru mine asta ar fi un rol peste senior developer si intra deja la arhitect.

Eu ce am observat este ca functie de marimea firmei ai posibilitatea de a te specializa. Daca esti intr-o firma de pana in 10 angajati trebuie sa poti face de toate. Daca vorbim de firme mari cu sute de angajati acolo te poti supra-specializa pe o nisa mica deoarece e nevoie de cineva cu asa pregatire care e impartit intre proiecte multiple.

La companiile de produs cam tre sa stii si sa poti face de toate mai ales in etapele de crestere ale produsului.

2 Likes

Si ca sa ma bag in discutie din alta perspectiva: ajungi senior in firma cand esti (aproape) neinlocuibil si ai sub tine X oameni care nu pot fi numiti “seniori” ca nu stiu cat stii tu. Cand pleci, unul din ei devine ‘senior’ :slight_smile:

3 Likes

Si o mica poveste legat de asta, la un proiect in urma cu vreo 12 ani (C#, Mssql) erau ceva probleme cu baza de date si era nevoie de optimizari. Cum cei din echipa nu au reusit sa rezolve problema sa apelat la Remus Rusanu care la momentul respectiv era consultant dupa ce lucrase la Microsoft pe engine-ul de mssql. Omul a venit si a facut o treaba foarte buna.

Daca ar fi sa-i dam un titlu sigur nu era senior developer ca era hiper specializat pe tot ce tine de DB development si mssql.

Acuma e arhitect la UIPath.

ca senior esti concentrat pe solutii. limbajul devine irelevant. trebuie sa stii sa-ti alegi tehnologiile potrivite si sa le folosesti cum trebuie.
cand ai un to do list… te cam incadrezi la aia artificiali.

1 Like

Chiar irelevant nu e, ca daca ar fi, ar fi irelevant si daca ar fi brainfuck sau 0 si 1. Totusi, nu dorim sa codam in asa ceva :slight_smile: Doar ca ajungi sa acorzi mai multa atentie complexitatii esentiale.

ma refer la faptul ca daca stii sa rezolvi ceva in x o sa stii sa rezolvi aceiasi problema si in brainfuck.chiar daca n-ai mai lucrat cu brainfuck, o sa stii ce nu stii si ce ai nevoie sa inveti

1 Like

O sa stii, dar nu o sa vrei. Pana la urma si alegerea limbajelor si mai ales a tehnologiilor / bibliotecilor necesare (care pot conta mult mai mult decat limbajul in sine) fac parte din job-ul ‘senior’-ului respectiv.

In acest moment lucrez si la un plugin pentru ceva aplicatie specializata. Aplicatia e scrisa in C#, sdk-ul e pe C# & .net, mai mult decat atat, exista o biblioteca implementata in C# si .net care poate fi folosita de plugin-ul ala pentru a comunica cu ceva server.

Normal ca scriu codul pluginului in C# cu .net. Nu ca nu as putea sa scriu si in C++, dar de ce sa ma complic aiurea cu complexitate ne-esentiala? Categoric n-o sa fac asta de dragul limbajului.

Senior X Developer @ Y company
CEO @ Google LLC
CEO @ firma lui tata

Dacă separi titlul de companie, discuția asta nu se mai termină.

4 Likes

asta-i alta discutie. normal ca vei avea intodeauna un ceva cu care te simti cel mai confortabil.

si daca era scris in java crezi ca n-ai mai fi fost in stare sa-l faci?

Fara probleme :slight_smile: Am ceva experienta si cu Java.

Dar si daca nu as avea, sa invat un limbaj nou nu e mare filosofie.

2 Likes

ecosistemul te lesina nu limbajul in sine

9 Likes

E deja la limita capacitatii unui om sa fie full stack senior, e direct nebunie sa stapanesti bine FE + BE + ceva dev ops mai ales cand toate frameworkurile/pachetele/API-urile sunt mega volatile.

2 Likes

Adevarat, dar pe de alta parte mi-a trebuit de exemplu cam o luna ca sa pot sa scriu ceva cod folosind OpenCV, cateva luni ca sa pot zice ca-l stapanesc mai bine (cu lecturarea a catorva carti pe subiect), dar… la proiectul ala partea de ‘ecosistem’ practic nu era foarte semnificativa, ci din nou, complexitatea esentiala.

tocmai punand focusul pe paradigma ajungi sa tranzitionezi usor intre astea si devine neimportanta mecanica unei librarii atata timp cat rezolva problema

1 Like

Alex, oare poti detalia un pic acest aspect? Pentru ca aceasta expresie ar putea fi lipsita de continut daca nu exista argumente, bine’nteles. Ma intereseaza atat sa dezvoltam un pic “trebuie” in sensul de “stiu ce am de facut”, si “tehnologiile potrivite”, ceea ce implica ca ar fi si “tehnologii nepotrivite”. Banuiesc aici ca te referi la potrivite pentru o problema data.

Si mai e si “sa le folosesti cum trebuie”.

Ce as vrea sa subliniez si sa aflu in acelasi timp, ar fi raspunsul la intrebarea: ce anume ne tine in loc sa devenim toti seniori, si de ce nu avansam in mod constant?
Sau altfel spus, care ar fi metoda de invatare prin care am putea sa ajungem, sa zicem intr-un an, la un tarif de 60-80$/ora, cam tariful unui senior (cel putin asta e tariful in firmele cu care am intrat in contact).

Pari ca esti foarte stapan pe IT si as vrea sa invat mai multe din mindset-ul tau, dar si din al celorlalti membri ai forumului.

Si nu stiu daca realizati, dar cu cat suntem mai coerenti in mesaje, cum atat am putea sa ne inspiram unii de la altii :slight_smile:

Un articol pe topic, ce mi-a schimbat un pic traiectoria.

1 Like

Tot pe topic, dar din unghiul opus.

:slight_smile:
hai sa invatam intai bazele, ce zici?

2 Likes