Server de mail self-hosted

Din motive economice, un client vrea să renunțe la câțiva hosteri curenți în favoarea unui VPS (pe care să pună toate site-urile - în jur de zece)

Problema: emailul.

Eu am încercat mai demult să configurez un server de email pentru un domeniu și mi-a cam scos peri albi (problema cea mai mare: mesajele trimise ajungeau în spam iar gmail le arăta că nu erau… semnate parcă) și am renunțat.

Eh, situația stă în felul următor: există vreo soluție care mi-ar permite configurarea pe același server a mai multor domenii?

Setup-ul și serverul de email ar trebui să aibă următoarele caracteristici:

  • conturi, dar nu este o problemă dacă administrarea lor se face din CLI
  • pop/smtp
  • webmail (opțional, dar de preferat)
  • catch all (să pot alege ce se întâmplă când serverul primește un mail pentru o adresă care nu există)
  • să pot trimite mailuri din PHP

Mă gândeam să folosesc ceva de genul ăsta dar, din câte observ, rulează pe un server separat și nu știu cum se comportă cu mailurile trimise din PHP (sau cum aș putea configura treaba asta!).

Evident, este de preferat o soluție gratuită, dar nu este exlusă și o soluție plătită.

cPanel mi-ar rezolva problemele astea? Alt panel?

3 Likes

Webmin + Virtualmin

3 Likes

Dacă mi se permite, de ce nu o sărăcie de pachet de hosting de la mxhost, pe care să ți doar e-mailul.
Dacă n-ai probleme cu rușii, poți încerca yandex, unde ai găzduire gratuită de e-mail cu SMTP enabled.
Altfel, cam toate soluțiile care implică management din partea ta, o să îți scoată în continuare peri albi.

3 Likes

Da, trebuie sa te asiguri ca ai configurat corect SPF, DKIM si DMARC.

Chiar si cu ele configurate corect, e-mail-urile trimise or sa intre in spam la inceput. Pe subiectul asta gasesti foarte multe articole despre “incalzirea” IP-ului, iti las link spre unul la intamplare.

2 Likes

Eu nu m-aș băga la administrat server de mail pentru alții. E prea risky.

Pentru trimis mail aș folosi ceva de genul mailgun.com.

2 Likes

Eu folosesc https://mxroute.com/ pentru toate domeniile de pe vps. Pachetul minim de 40$ pe an îți oferă adrese nelimitate și domenii nelimitate cu 10GB spațiu stocare

4 Likes

Accept orice variantă practică :slight_smile:

Presupunând că am mailul pe alt server (la alt provider cu totul), cum ar trebui să configurez lucrurile ca să pot trimite mailurile din PHP? (că asta e durerea nr. 2 :smiley: )

https://github.com/PHPMailer/PHPMailer ftw

Din php, cu funcția mail nu e prea sănătos să trimiți.

Dacă ți neapărat să o folosești, merge setat un server smtp pentru ea ca implicit, dar doar pe Windows, din ce am văzut.

Am folosit cu success https://github.com/swiftmailer/swiftmailer cu mailgun acum cîțiva ani.

Uită-te și peste Mailcow și Modoboa. Și mai era ceva, dar nu imi aminesc acum.
Ultima oară când am configurat un server de mail, am făcut totul manual și apoi am descoperit Mailcow, m-am oficat un pic că nu am făcut un pic de research înainte.

2 Likes

Eu sunt mai old-school, nu am încredere să-mi ţin email-urile în altă parte decât pe VPS-ul meu. Postfix şi Dovecot sunt prietenii tăi. Dacă ai nevoie de suport tehnic, expertiza mea de aproximativ 20 de ani îţi stă la dispoziţie :slight_smile: Inclusiv mi-am scris propriile filtre antispam bazate pe libmilter si vmime. Asta după ce m-am săturat de problemele din spamassasin, fireşte.

Iniţial am folosit şi eu chestii cu GUI, dar în cele din urmă m-am rezumat la CLI, e o chestie prea simplă pentru a introduce alte nivele de complexitate şi riscuri de securitate cu GUI-uri.

4 Likes

mailuri din PHP cu SMTP, cam orice ai face functia mail() da cu minus. https://github.com/PHPMailer/PHPMailer

1 Like

+1 pentru webmin cu virtualmin. Am setupul asta pentru cateva zeci de domenii. Capture

pe un VPS de la OVH. Suporta toate optiunile pentru semnarea mesajelor ca sa nu ai probleme.

Sa zici ca e o chestie prea simpla sa configurezi dovecot si postfix, mi se pare o exagerare crasa :))

Si eu, ca si @iamntz, am fost in situatia asta cand mi-am luat un vps “chel” si am constatat ca trebuie sa-mi configurez eu serverul de mail cu dovecot si postfix, am stat vreo 2 zile in continuu pana mi-a iesit ceva, dar concluzia a fost, la fel, ca nu se merita.

Subscriu la ce au zis @SSebastian si @Valentin_Valeanu. Mi-am luat si eu un VPS de la OVH cu Virtualmin/Webmin instalat si practic le-am avut gata, configurate. Am avut un pic de batai de cap, referitor la SMTP Authentication, nu stiam initial cum sa-l activez/configurez, dar m-am prins intr-un final.
De fapt, autentificarea e activata by default, functionand cu userii din sistem, dar am facut un user nou de “smtp” ca sa fie folosit exclusiv pentru asta.

Faza e că nu am întotdeauna control asupra aplicațiilor ce rulează pe server sau nu vreau să le „trec pe numele meu”, ca să zic așa (cum spune Uncle Bob: „if you touch it, it becomes yours”)

Te înțeleg pe deplin.

Mai poți încerca ceva de genul: https://medium.com/@jezhalford/phps-mail-function-linux-and-an-external-smtp-server-b69c03cd9e54
(te atingi de ceva, dar mai indirect)

Să nu exagerăm :slight_smile: Probabil configuraţia mea actuală ţi s-ar părea complicată, dar un setup minimal probabil funcţionează by default.

Ionut, eu folosesc mxroute pt mail hosting si postmarkapp pt tranzactionare.

Ca tot vorbiti despre mailing, as dori sa aflu de la persoana care au trimis email-uri la peste 1k de abonati cu SMTP google, e ok?

@iamntz - folosesc de vreo 3 ani fara probleme mailinabox pentru un client. Mailurile pe care le trimite via (unul sau mai multe domenii de-acolo) sunt de obicei autentificate via SMTP. Daca vrei pur si simplu sa trimiti mailuri via mail() (care mi se pare oricum o greseala si stii si tu asta :P)

Da, e relativ neplacut faptul ca vine si sta de sine statator pe un VPS/server separat. Eu ceea ce am facut a fost doar sa refac pointingurile pentru MXuri si totul e perfect :slight_smile:

1 Like