Sfat oportunitate de lucru in tara dar firma este in UK

Salut,

Am fost abordat de un recruiter cum ca o firma din UK vrea sa angajeze oameni care sa lucreze din Romania intr-un hub iar eu sa ma descurc cu taxele care trebuiesc platite aici in tara cu exceptia tva-ului care nu-l platesc deoarece firma este in UK. Cu contract pe un an sau doi.
A mai incercat cineva asa ceva, care sunt taxele, care sunt pericolele unui astfel de contract?

In principiu e ca si cum ai lucra la o firma locala ca PFA / SRL. Ei iti trimit niste bani, iar de acolo e responsabilitatea ta sa-ti platesti taxele conform modului de organizare fiscal.

Ce mi se mare dubios e partea cu TVA-ul. Fiind firma din UK, deci din UE (deocamdata), au si ei un TVA, care trebuie platit, de la un anumit plafon de venituri in sus (60k EUR pe an).

1 Like

Nu e nimic dubios la tva. Iti inregistrezi firma/pfa-ul in scopuri de tva la anaf si ei iti dau un cod de tva separat pe care il pui pe facturi. Mai trebuie sa te inregistrezi in registrul operatorilor intracomunitari. Abia atunci poti emite facturi catre alte firme din ue. Facturile intracomunitare emise vor specifica pe ele ca tva este 0, chiar daca tu in tara emiti facturi cu tva.

Problema e alta, Brexit. Ei vor iesi din ue, si atunci nu vor mai fi in registrul intracomunitar. Toate facturile emise catre uk vor trebui sa aiba tva pe ele, complicand extrem de mult raportarea pt tine.

3 Likes

2 posts were split to a new topic: Brexit și (posibile) efecte ce ne-ar putea afecta

Cred ca am inteles eu gresit atunci si am vorbit aiurea.
Ca sa-mi fie clar - daca lucrezi pentru o firma din afara Romaniei, dar din UE, nu se plateste TVA?

Da, exact. Si asta e indiferent de statutul tau de tva in Romania.

1 Like

e vorba de registrul intracomunitar parca, si e cod de tva doar pentru facturile in UE. Corect?

Corect. Sunt 2 coduri, unul doar pt intracomunitar (are mereu RO in fata), si cu acela facturezi in UE. Codul primit la crearea firmei, cel cu care facturezi intern, e altul, si poate fi cu RO (deci esti platitor de tva in tara) sau fara.

Daca nu lucrezi in ue, nu il ai deloc pe primul.

Daca nu facturezi timp de x luni in ue (parca x=12) te scot automat din registrul operatorilor intracomunitari si trebuie sa refaci procedura.

1 Like

dar daca ai cheltuieli in UE?

Va trebui sa intrebam contabilii. Eu am aflat de scoatere pt ca am patit.

been there.

Prin urmare va trebui sa-mi fac un PFA si sa le tai lor factura atunci cand ma platesc si eu sa ma descurc cu taxele si impozitele pe aici.
Vreun link sau topic legat de PFA bun si la zi cu actuala legislatie exista?
Calculator PFA in Sistem Real de pe efin.ro este ok?

Exact asta fac eu, doar că cu firmă din US. Fără TVA tot ce facturez, 3% din suma din factură impozit.

Eu personal recomand să îţi faci un srl. La ce ai tu, ai ieşi mult mai ieftin, depinde cât vrei să laşi la stat.
Îţi faci angajare cu 2 ore, iar la sfârşitul anului plăteşti 5% pe dividende şi ai bani curaţi.

Singurul dezavantaj e la pensie, dar dacă chiar doreşti, aici ieşi mai bine printr-un sistem de pensii privat, de unde cel puţin îţi poţi scoate banii înapoi, pe când la stat banii daţi odată daţi, daţi rămân. Bine-nţeles, răspunderea e complet a ta în sensul de ce fond de pensii alegi, dar eu cred că riscul e mai mic decât cu statul român.

Eu fac asta de ani buni, şi n-am avut nici o problemă, asigurare de sănătate privată (130 ron pe lună, allianz, mergi la orice spital privat doreşti, inclusiv naşteri e asigurat, dacă eşti căsătorit), fond de pensii, etc.

Doar că trebuie să te stresezi un pic, dar pentru viitorul tău te stresezi, nu pentru al altuia, te învaţă măcar să fi mai responsabil decât să mergi cu căruţa de bani la stat şi “să nu-mi bat capul cu nimic”. Poate fi mentalitate păguboasă pe termen lung.

1 Like

Mai este și contribuția la sănătate din dividende. Lucru care mai egalizează situația dpdv fiscal cu PFA-ul pentru o anumită plaja de venit, si care te face asigurat medical in sistemul de stat, de bine și de rău.

Totusi, tot SRL mi se pare mai OK

1 Like

De anul următor se plătește contribuția la sănătate pe dividende iar totalul de plată ca impozit pe dividende va fi de 10.5%. Anul acesta este doar 5%.

1 Like

Bani curati, dar pe care ii poti ridica ‘legal’ la jumatatea anului viitor (cand se face bilantul si distribuirea profitlui catre asociati).

1 Like

Contributia de sanatate pe dividende din cate am inteles se face doar pentru persoanele care nu sunt angajate nicaieri, si deci nu platesc deja CAS.

Deci practic oricum trebuie sa-ti faci angajare in propria firma si sa le platesti, chiar daca la 2 sau 4 ore, deci nu se mai aplica inca odata.

Dacă asociatul este şi salariat, indiferent de firma unde are acest statut, impozitul pe dividende va fi 5%. Dacă, însă, nu are şi alte venituri, atunci pentru dividendele scoase din firmă, se va plăti 5% impozit + 5,5% contributia la sănătate (CASS). Practic, pentru aceşti asociaţi, impozitul scade de la 16 la doar 10,5%.