Sfat pentru hard disk

Salut,
Am nevoie de sfatul vostru pentru o recomandare de un hard disk pentru pastrarea de fotografii.
Nu cunosc foarte mult în domeniu dar aș dori și cu ceva alternativa în caz ca se defectează
Va multumesc

1 Like

Nas cu 2+ hdd in raid de preferat ironwolf sau echivalent

1 Like

+1 pentru NAS. Poate fi destul de scump totusi, eu am luat un synology cu 2 iron wolf 8TB si a ajuns cam la 1000€.

Pentru extra siguranta se poate configura NAS-ul sa faca backup si in cloud (amazon s3 sau dropbox/google drive). In cazul asta si daca pierzi NAS-ul sau ia foc ai backup offsite.

Daca investitia intr-un NAS profesional e prea mare, se poate face si DIY cu ceva munca. Iei un raspberry pi si legi doua hdd la el configurate in RAID.

O solutie DIY simpla mai poate fi un calculator sh dar ceva bun (gasesti cu cateva sute de lei) pe care pui un HDD nou din cele destinate pentru echipamente NAS/DVR de o capacitate convenabila. Pui obligatoriu ceva Linux (Ubuntu e cea mai comoda solutie), nu te incurci cu Windows daca ti la pozele alea. Eventual mai ia un hdd extern pe care arhivezi din cand in cand pozele ca sa le ai in doua locuri daca nu sti cu RAIDul. Solutia ar trebui sa fie undeva pana in 1000 lei. Eu am asa ceva de ani de zile.

2 Likes

Storage în nori de la Digi ar fi o soluție…

1 Like

Storage Box cu 3 euro și ceva pe lună cu 1TB de la Hetzner sau instanță always free de pe Oracle cu Nextcloud pe el (200GB în total).

Am incercat sa imi tin backup-uri la mine pe HDD-uri externe (aka discuri clasice, rotative).

Primul (Western Digital parca) a nu a mai functionat dupa cam 1 an, utilizare conectat pe USB la laptop vreo 10-20 de ore in total.

Nu s-a mai putut citi FAT de pe el si a trebuie sa folosesc ceva soft de recuperat fisiere. Le-a recuperat continutul, la unele a facut un pic varza la nume sau la directoarele in care erau (atata s-a putut, vorba aia, totusi, nu am pierdut date).

L-am trimis la garantie mi-au dat un Samsung (nu mai aveau WD). Dupa 2-3 luni facea figuri, ba il recunoastea, ba nu. Utilizare catava ore.

Probabil ca am fost si foarte ghinionist, dar din cate am sapat e o problema mecanica cu discuri rotative care nu sunt alimentate vreme indelungata si e de asteptat sa aiba o rata mare de dat chix.

Care ziceti ca e cea mai buna metoda de arhivare electronica locala de date pe termen indelungat?

(pe langa online, care ramane o metoda buna de backup)

Inteleg ca si CD-urile/DVD-urile pot avea probleme dupa 10 ani.

Ăștia se laudă că au discuri care țin mai mult.

According to an accelerated aging test of the French National Laboratory of Metrology and Testing in 2012, at 90 °C (194 °F) and 85% humidity, the DVD+Rs with inorganic recording layer like M-DISCs were still readable after 250 hours, however with an error rate above threshold[clarification needed], and were rated “less than 250 hours” equivalent to competing offers[example needed]. The performance was better than several DVD brands[which?] using organic dyes, where discs were not always readable after 250 hours; slightly lower than another brand which achieved a lower read error and was rated “250 hours”; much less than glass DVD technology, which was rated by “more than 1000 hours”.[14]

Costă cam 1leu/Gb.

Pentru 50 lei pe luna un cont de Google One iti ofera 2TB spatiu. Poti pastra orice pe el, si pozele din Google Photos tot acolo se duc.
Acum, daca iti faci poze cu telefonul, este varianta cea mai comoda si pretul este decent. Adica decat un NAS de 1000 Euro, cu 10 Euro/luna iti tii pozele timp de 8 ani pe Google din banii aia.
Daca e vorba de poze simple, facute cu telefonul, de familie, etc. 2TB iti ajunge mult si bine. Chiar daca esti un amator fotograf, tot e rentabil.
Iar daca esti profesionist, atunci e business, deci cheltuiala de asumat.

Stiu ca nu este raspunsul concret la intrebare. Am vrut mai degraba sa ridic idea ca poate directia intrebarii este gresita din start.

Atâta doar că s-au întâmplat cazuri de conturi google închise razna. Succes să recuperezi dacă ți se întâmplă.

Plus că pleci de la premisa că Google va fi în zonă peste 10 ani. Ceea ce nu este neapărat adevărat.

2 Likes

Problema nu este doar spatiul oferit, 2TB sunt destui pentru poze si cam atat. Ce faci cu filmari 4k? Filme? Muzica? Jocuri piratate ISO-uri de Linux? Ce banda dedicata teoretica ai intre google photos si device-uri? In LAN saturezi 1Gbit lejer, iar upgrade-ul la 2.5Gbit sau 10Gbit pentru homelab nu costa atat de mult. Ai specificat NAS de 1000 Euro, cu banii aia faci un custom box cu 6-12TB utilizabili si putere de procesare pentru aplicatii (server VPN, Nextcloud/Owncloud, PleX, etc.)

Problema nu este de cost sau echipament, e vorba de cat de mult timp vrei sa oferi solutiilor. Vrei sa bifezi auto sync pe laptop/telefon si atat? Google Drive, iCloud, etc. Vrei un NAS dar nu ai timp/cunostinte? Dai niste bani in plus pe solutii gen Synology sau brand-name NAS software sa dai doar 3 click-uri sa scapi. Vrei sa scoti cat mai multa performanta/spatiu cu cost redus*? Faci un NAS din componente consumer-grade cu un OS precum TrueNAS.

* cost redus ca bani, timpul e altceva :slight_smile:

Mai tine cineva asa ceva pe hard?

Cand serviciile de streaming video te amagesc cu filme/seriale 4k la 5Mbps sau nu gasesti ce vrei, mai descarci cate ceva. Cand serviciile de streaming audio high quality sunt indisponibile sau calitatea/integrarea lasa de dorit, mai bagi un flac/dsd direct in DAC. Sunt mai old school de fel :slight_smile:

In acelasi timp pot activa auto backup pe Windows si Time Machine pe Macs direct pe NAS, am auto backup la Proxmox, toate ebooks sunt in acelasi loc, am acces la tot library-ul prin VPN, etc.