Sfaturi inscriere facultate ID

Salut, am nevoie de sfaturile voastre referitoare la inscrierea unei facultati cu invatamant la distanta.
As vrea sa fac o facultate la distanta pentru ca nu stau destul de mult in Romania si imi place ideea de eLearning pentru ca nu sunt bloacat intr-un singur loc.

M-am gandit la aceasta facultate INFORMATICĂ - Universitatea Politehnica Timişoara Centrul de eLearning – CeL dar daca stiti voi altceva mai bun tot la distanta imi puteti recomanda.

Short story: Am terminat liceul in urma cu 10 ani, incepusem facultate de care m-am lasat. De aproximativ 2 ani am inceput sa invat singur web development, HTML, CSS, JS, React, putin Python, Java, SQL etc. Imi place sa fac treaba asta foarte mult, vreau sa progresez si ma vad facand asta pe viitor.
Problema mea este ca nu am o facultate/master si as dori sa fac una unde sa pot invatama ami multe lucruri mai mult sau mai putin folositoare dar la finalul acelor studii sa raman si cu ceva fizic (diploma).
Voi ce ma sfatuiti sa fac? Merita sa fac o facultate la distanta sau nu?
Va rog sa imi dati niste sfaturi pentru ca nu cunosc multe persoane care lucreaza in domeniu si nu am cu cine sa ma sfatuiesc in privinta asta.

Multumesc frumos.

3 Likes

Si eu sunt interesat de acest subiect doar ca pe mine nu ma intereseaza neaparat profilul (am nevoie strict pentru locul de munca), asa ca daca stiti si alte profile, eu as aprecia ! Multumesc !

Eu de 5 min nu ma gandesc decat la etc-ul tau.

@kilogrammer rammer Scuze pentru confuzie, cu acel “etc” refer ca am incercat sa invat in general despre programare si alte limbaje/tehnologii dar nu la un nivel foarte avansat si nu am insistat mult pe ele inca gen Node.Js, putin Lisp, C, C++ dar nu am vrut sa insir absolut tot acolo.

1 Like

Numai tu stii daca se merita sau nu. Nimeni altcineva

Si cei de la ASE ofera invatamant la distanta.

Tocmai ca nu sunt sigur de asta. Ma gandeam doar ca la finalul facultatii o sa am o diploma. Pentru ca este inca relevanta si conteaza atunci cand te vei angaja si da bine pe CV dar automat asta nu inseama ca esti doxa de carte sau esti superior fata de altcineva care nu a terminat una.

Cu siguranță diploma poate cântări binișor la anumite job-uri, dar ce cântărește greu la majoritatea este abilitatea de problem solving.

Am ceva rețineri că o facultate ID în România îți poate antrena acest skill [1].

Prin urmare, sfatul meu de neabsolvent de studii unviersitare este următorul:

  • dacă diploma este scopul principal, bagă-te la orice facultate ți se pare mai ușoară;
  • dacă a te perfecționa este scopul principal dar prezența fizică nu este o opțiune, este destul de posibil să ieși mai bine cu un curs de la Harvard, MIT & co;
  • dacă vrei să te perfecționezi și să primești o diplomă, poate că ar trebui să desconsideri ID în favoarea învățământului de zi.

  1. Toți cei pe care îi cunosc absolvenți de ID - pe alte domenii, nu IT - au o minunăție de diplomă. Îi ajută enorm pe posturile cheie de la KFC, Mega, Glovo și taximetrie :wink: ↩︎

5 Likes

Eu n-am fost convins de UBB in Cluj-Napoca la frecventa, nu vreau sa stiu ce inseamna ID la o facultate mai mica. Nici la frecventa nu e asa obligatoriu sa frecventezi cursurile/seminariile daca lucrezi undeva in acelasi timp, cel putin dupa primul an. Nu e o experienta prea buna. Eventual nu te lasa sa dai examenul, trebuie sa platesti restanta ca sa poti da fara sa fii la cursuri. Cati profesori, atatea reguli si fite.

O sa te apuci, o sa dai banii si cel mai probabil nu il termini. Eu zic ca pe asta se bazeaza si cei de la UPT la ID. Trebuie sa vezi cum sunt profesorii care se ocupa cu ID, o sa fie urat daca profesori pensionari s-au apucat sa predea la ID. O sa ai multe teme fiindca sunt obligati sa iti dea teme de N ore/saptamana, nu ai nici o sansa sa le faci in weekend. (cel mai usor mod de a vedea daca am dreptate e sa vezi cat de multe restante se lasa pe anul 3, daca multi au restante pe anul 3 probabil fac asta ca sa te poata tine sa scoata bani de la tine, se mai schimba optionalele, trebuie sa le platesti/dai din nou… E foarte complicat si cu pedagogia daca te intereseaza, la Cluj e oribil, mai toti se plang de modul si profesori, respectiv daca nu termini facultatea in 3 ani trebuie sa dai fiecare examen din nou)

Peste tot primul an e cel mai greu fiindca are putin deaface cu informatica in sine, ai multa matematica, algoritmi, structuri de date, proiecte ciudate, fite ale profesorilor. Cele mai grele materii sunt algebra, logica, statistica si analiza oriunde te-ai duce.

Vezi ca daca ai intrerupt un an din 3, te mai poti reinscrie la buget daca prinzi loc si vei plati doar ultimul an sau poti trece de la taxa la buget. (la frecventa)

2 Likes

Poti recomanda anumite cursuri din care poti invata ceva si care au o anumita “greutate”?
Cum pot dezvolta partea de problem solving? Exista cursuri, carti?

Partea cu facultatea cu invatamant la zi este exclusa pentru mine … nu pot sa fiu blocat intr-o facultate pentru urmatorii 3/4 ani si fac fac tranzitia intr-un oras mai mare ca sa pot face o facultate buna. Plus ca am 29 de ani and time is flying.

Incerc sa ma gandesc la o varianta cat mai buna in care sa nu pierd timpul de pomana si banii. Oricum nu ma vad lucrand la nesfarsit pentru cineva as vrea sa-mi fac in viitor propriul business iar daca o sa se intample asta diploma nu o sa mai fie relevanta.

Sunt intre facultate sau sa continui pe cont propriu. Oricum fac asta in fiecare zi de aproape doi ani. Dar ca sa incep sa intru in domeniu sa ma ceva real experience ma tot lovesc de piedici si stereotipuri, gen facultate, diplome (fck it). Lucrul asta ma motiveaza si ma mult sa fiu pe cont propriu ca sa pot alege in loc sa fiu ales.

1 Like

Eu nu aș pierde încă 5 ani pe facultate în locul tău, mai ales că ți-ai dedicat deja 2 ani din viață pentru a studia tot ceea ce știi acum.

Tu ai zis că ai studiat HTML, CSS, JS și framework-ul React. De ce să nu începi să aplici pentru joburi pe poziția de junior front-end Developer? Ai deja tot stack-ul necesar. Mai bine ai începe sa aplici in practica tot ceea ce știi, decât sa înveți de dragul învățăturii/ diplomei.

1 Like

Cel mai mare avantaj pe care il ai la o facultate sunt colegii si oamenii cu care esti in contact. Daca vrei sa iti faci prieteni dupa o anumita varsta o facultate e cam cel mai sigur mod de a-ti face prieteni fiindca exista cel putin un interes comun si sunteti obligati sa va intalniti de destule ori incat sa existe o senzatie de apartenenta si incredere.

Daca vrei o facultate la distanta doar pentru diploma pierzi cel mai mare avantaj. E si un dezavantaj ca multe lucruri merg pe ochi frumosi.

Diploma e utila, dar nu la a obtine un job.

2 Likes

Deci din cate inteleg nu se prea merita sa o fac numai pentru diploma.
Am sa invat tot singur si sa-mi imbunatatesc skill-urile pe care le am si mai tarziu sa adaug si alte skill-uri.

1 Like

La ID mare lucru nu faci.
Mai bine te inscrii la o facultate privata. Stiu ca suna ciudat si 99% din lume zice ca sunt fabrici de diplome, dar sunt unele unde se mai face un gram de carte. Cu exceptia unei Politehnici care are 4 ani, restul au 3 ani.

Programa este cam aceeasi ca si la cele de stat. Depinde de tine sa depui efortul de a invata.

1 Like

Asta depinde foarte mult si de tine.

Daca ai nevoie de hartie igienica cu ceva poza si stampila, nu are rost sa-ti pierzi timpul si sa ocupi un loc degeaba.

Daca insa chiar vrei sa inveti ceva (si nu prin magie, doar fiind inscris si gata), atunci e mai mult decat nimic.

5 Likes

Ba merita. Nu stii niciodata pe unde te va purta viata. Eu am crezut multi ani ca o diploma = 0 mai ales daca stii nodejs :rofl: dar nu prea e asa. Am ajuns la 34 de ani sa ma inscriu din nou la facultate “pentru diploma” dar am realizat ca numai facand temele si proiectele altea ajungi un profesionist mai bun. Acum am trecut anul 3, fara restante, si abia astept proiectele de licenta si practica.

  • Nu uita ca in Romania iti trebuie diploma pentru incadrare conform COR. Nu poti fi mai mult de ajutor programator daca nu ai studii superioare. Incadrarea afecteaza punctul de pensie. Anii facuti la o facultate la zi(si terminata cu licenta) se aduna la pensie.
  • Daca vrei sa iti deschizi PFA, cu o diploma in IT e o formalitate. Fara diploma esti cam la mila functionarilor. Eu am reusit sa imi deschid si fara diploma…dar am adus 2 certificari, adeverinte de la locurile de munca anterioare ca sa probez vechimea in domeniu…nici nu vreau sa imi mai aduc aminte. Si oricum faceau fite in ultimul hal. Si oricum nu mi-a dat codul CAEN pe care l-am dorit eu…
  • Discriminarea de varsta e o problema reala in IT. O diploma in domeniu iti va oferi mai multe oportunitati chiar si la o varsta mai inaintata. In lipsa ei insa…va trebui sa concurezi cu aia de 20 si ceva de ani care nu au diploma insa deja scriu cod de 10-15 ani si repede, si bine.
  • Oportunitatea de a lucra in administratia publica. Stiu ca multa lume rade de posibilitatea asta deocamdata, dar timpurile se schimba. si mai ales in contextul discriminarii de varsta pe care am punctato mai sus, o cariera la stat, dupa varsta de 40-50 de ani ar putea fi o optiune buna pentru multi. Nu insa si daca nu ai diploma in domeniu. Adica poti lucra, insa te vor incadra ca necalificat(referent cred ca e denumirea oficiala). Si acolo mori dpdv ierarhic. Nu ai baza legala nici pentru promovare, nici pentru marirea salariului decat cand vrea si daca vrea guvernul. Cu diploma deja ai acces la toate treptele de cariera ale functionarilor publici.
  • Oportunitati de avansare. Multa lume nu o sa iti zica asta verde in fata dar cei care sunt in pozitia de a te promova pe tine intr-o pozitie superioara au mentalitate old-school(pentru ca majoritatea chiar sunt old…school :grinning: ) iar pentru ei patalamaua conteaza. E fix ca si povestea cu vendorii de la stat sau companii mari. De ce prefera administratiile publice sau companiile foarte mari sa se bazeze pe vendori cunoscuti, preferand sa plateasca bani buni pe licente anual in detrimentul folosirii open-source? Pai, au o garantie in plus. Faptul ca scrie IBM sau Cisco pe contractul ala ofera o liniste in plus pentru cei responsabili cu acele contracte. La fel e si cu oamenii.
9 Likes

Acest comentariu trebuie scris cu litere mari la intrare. :point_up: