Sfaturi pentru cineva care isi doreste o schimbare profesionala

Destul de convingător. Succes!

1 Like

Esti nebun ?! Nu o fa !

1 Like

Acum ai un job fără stres și de ai 100 de pacienți, te duci, îți faci munca, mergi acasă, ești liber.

Ca și programator stai zile, săptămâni cu stresul că nu știi sau nu înțelegi ceva, dar tot trebuie să livrezi. Că trebuie să înveți non-stop ceva nou. Că trebuie să repari xyz dar nu ai timp.Că nimic nu funcționează cum ar trebui, că nimic nu e scris de la A-Z intr-o carte. Că nu ai înțeles bine cerințele și ceva ce credeai că faci intr-o săptămână de fapt va lua o lună sau jumătate de an, dar tu trebuie să livrezi în 2-3 zile… Mai niciodată nu faci același lucru. La început mai niciodată nu știi de unde să începi. Fiecare compromis pe care îl faci personal sau ca echipă ca să livrezi îți va afecta viitorul.

La fiecare interviu ești cu morcovul că nimeni nu știe cum să evalueze obiectiv nivelul unui programator. Mereu trebuie să te pregătești că nu faci zilnic ce se cere la interviuri.

Foarte rar ai ceva de arătat, nici un prieten, familia, soția nu va știi ce faci de fapt. Majoritatea codului scris ajunge la gunoi în câțiva ani.

La un nivel mai sus e foarte multă politică și puțină inginerie, ceva ce crezi tu bun managerii îl interzic, ce e in trend trebuie făcut chiar dacă nu corespunde nevoilor… (e.g. microservicii la fiecare proiect)

Uneltele pe care le folosești se schimbă la ~6 luni… Un pattern favorit devine anti-pattern.

4 Likes

Jesus. Lasati omul sa incerce macar. Are si fallback, se poate intoarce oricand daca nu-i place/convine/poate…

4 Likes

5 posts were split to a new topic: Cât de des se schimbă uneltele și tehnologiile de fapt?

Asta am spus si eu, daca vrea sa faca development sa faca ceva ce nu face nimeni dar e valoros.

Apoi, as putea sa incep sa zic ca stiu n copii de 15-16 ani care stiu n limbaje de programare sau le invata de pe o zi pe alta, au propriile proiecte si nici nu se pune problema sa nu inteleaga cod sau sa nu stie sa scrie cod. E ceva trivial pentru ei daca fac informatica din clasa a 5-a si mai au si toate resursele. Noi vedem doar oamenii care n-au invatat/nu invata si vor sa intre in IT, dar sunt si copii extrem de inteligenti si sunt multi.

Cand astia intra pe piata noi vom fi in cel mai bun caz manageri.

Vezi ca development este foarte vag si larg ca termen.

1 Like

Asta înseamnă ca deocamdată doar crezi ca l-ai înțeles. E ca atunci când trebuie sa explici cuiva un subiect pe care crezi ca l-ai înțeles.
ReactJS e destul de avansat in opinia mea pentru un începător in programare.

Văd ca ești foarte tanar. Ce te a făcut sa nu alegi programarea de la început?

1 Like

Sfatul meu e să înveți in paralel cu jobul din medicină și să faci conversia in paralel.

Pentru a învăța, e bine să îți facă cineva un roadmap clar de învățat.
Apoi să încerci ceva de ucenic si non-profit, să îți demonstrezi ție aptitudinile.

Ca tehnologii, ar trebui să înveți decent fiecare limbaj, iar când ai o bază decentă să înveți si librării/framework-uri/servicii.

3 Likes

Oare mai este valabila varianta fast avand in vedere cati instalatori de Wordpress sunt in piata? :smile: