Sfaturi pentru un incepator

Salutare!

Ma numesc Eugen. Am 28 de ani, sunt inginer constructor (nu mai profesez in domeniu) si de ceva timp ma “chinui” sa intru in breasla web developerilor. In ultimele luni am facut un curs de web development, care a costat destul de mult si de la care am avut asteptari mari - nu mi-a luat foarte mult timp ca sa ma dezumflu… Problema e ca, din nenumarate motive, trebuie sa ma angajez cat mai repede. Imi puteti spune, va rog, uitandu-va pe site-ul meu - http://jei.ro/, daca sunt angajabil ca junior frontend developer?

Din anunturile pe care le-am “scanat” in ultimele doua saptamani, pentru frontend cele mai cerute tehnologii/ frameworkuri sunt HTML5, CSS3, AngularJS, jQuery, Bootstrap/Foundation, Less/ SASS, React, REST / SOAP APIs, BackboneJS, Grunt/Gulp, AJAX, GIT/SVN, Photoshop, OOP, UX, MVxx… Ar trebui sa stiu toate astea ca sa ma angajez sau credeti ca pot reusi doar cu ce stiu pana acum?

Multumesc!

2 Likes

As incerca sa iti explic, insa nu cred ca pot formula un raspuns mai bun decat acesta:

TL;DR: Nu ai nevoie de toate, insa cu cat stii mai multe, cu atat mai bine.
Practic, daca stii HTML5, CSS3 si JS, pe restul le poti invata, daca exersezi suficient.

Ah, si pe langa FreeCodeCamp, simte-te liber sa cauti playlist-uri youtube.
Cateva exemple: 1, 2.

Si daca tot suntem la youtube, poate n-ar strica sa arunci un ochi si pe aceste videouri:
(Al doilea se aplica pentru tot ce presupune scrisul de cod sursa.)


Apropo, mie asa-mi arata site-ul tau, pe Maxthon (imaginea este mai jos). Poate ar fi o idee buna sa setezi dimensiunea imaginii din CSS, si/sau div-ul cu imaginea sa aiba un background anume (poate fi si alb, sau o imagine de blank), care sa nu se mai strice design-ul.

1 Like

Salut Eugen!

Parerile mele, ca de obicei, nu or sa fie impartasite de majoritate, asa ca keep that in mind.

  1. Daca iti cere cineva la angajare Angular, React, REST/SOAP APIs, Photoshop ca junior developer, nu vrei sa lucrezi acolo. Ca junior developer trebuie sa stii niste Javascript chior, sa stii ce face jQuery si vreo 10% din metodele lui, POATE sa lucrezi cu git (SVN? suntem in 2010 si n-am aflat eu? Bine ca nu cer CVS), sa stii bine HTML(5), CSS(3), poate nitel Bootstrap daca lucrezi in firme de apartament si cam atat. Daca te angajezi la Facebook, poate or sa-ti ceara mai multe, dar in nici un caz o firma din Romania anului 2016 nu trebuie sa aibe pretentii mai mari de la un junior developer. Eu cred ca te incadrezi ok cu (virgula) cunostintele tale.

  2. Toata lumea pe aici (@Sapioit a inceput deja :stuck_out_tongue: ) o sa-ti recomande sa incepi citind 10 carti, apoi aprofundand toate tutorialele pe care le gasesti pe net, apoi sa iei blogurile personale ale lui John Resig, Addy Osmani si ale altora si sa le citesti scoarta in scoarta, apoi, daca ai minim 10 ani de cand faci asta, fara sa fii scris o singura linie de cod, fa primul program de tip “hello world”. Which is bullshit. Ai nevoie doar de o carte de JS basic unde sa stii ce fac operatorii principali, ceva OOP (nu stiu ce e asa complicat la OOP pentru unii, clase, metode, proprietati, mod de accesare, mostenire, polimorfism si gata, ajunge) care e diferenta intre == si ===, chestii de astea si apuca-te sa faci prima aplicatie. Nu conteaza ca e ceva foarte trivial (exista foarte trivial, sau trivial n-are termen de comparatie? Prea tarziu, prea obosit, prea ca la tara, scuze), codul scris te invata mult mai mult decat 100 de carti.

  3. Nu conteaza background-ul, am un amic care a fost sudor, acum lucreaza la un startup in Silicon Valley. Eu am terminat dreptul, @iamntz parca si el era la un moment dat paralel cu informatica :stuck_out_tongue: Nu-i lasa pe aia care o sa-ti spuna ca daca nu ai terminat o facultate de profil nu o sa faci nimic, sa te demoralizeze. Sunt doar invidiosi.

  4. E multa munca in domeniul asta, numai faptul ca trebuie sa tii pasul cu noutatile e foarte foarte obositor, cateva luni in afara “fenomenului” si o sa ramai mult in urma, tehnologiile evolueaza rapid. Asa ca trebuie sa ai timp liber pentru development.

  5. Fa-ti un cont de GitHub si incepe prin a star-ui orice repository ti se pare interesant. Apoi uita-te in cod, Apoi uita-te prin issue-uri si vezi daca poti rezolva vreunul. Nu e nevoie sa le trimiti modificarile, e doar un pas prin care capeti incredere in cunostintele tale si in felul asta vezi cum se lucreaza concret, “in front”.

Iti urez toata bafta din lume in domeniul pe care ti l-ai ales, daca mai ai ceva intrebari, baga mare :slight_smile:

13 Likes

Intentionam sa spun sa scrie cod odata cu persoanele din video-uri… evident, pana am terminat de scris comentariul deja am uitat sa spun asta. Vezi tutoriale despre acelasi lucru si scrie cod odata cu tutorii din video-uri.

Chiar daca tu pui acelasi surub in lemn in cateva moduri, sunt mult mai multe metode de a face asta. Orice ai face, incearca sa inveti (si executi) metode alternative de a face asta. Poate ti-se pare o pierdere de timp, dar pe termen lung iesi mai castigat (mai rapid si cu o mai buna intelegere).

Sloganul/Mantra de mai jos se aplica si in IT, doar ca transpiratia poate fi inlocuita de dureri de cap, blocaje mentale de la prea mult gandit si nopti nedoirmite de daca n-ai avea geam, n-ai stii daca e zi sau noapte afara.

Spor la lucru!

1 Like

Va multumesc pentru feedback si incurajare!

Din cate am constatat pana acum, din tutoriale video nu stiu cat de mult se leaga informatia de mine. Cel putin pentru JavaScript mi s-a parut ca retin si-nteleg mai bine din carti (am urmat o parte din ghidul de-aici - http://javascriptissexy.com/how-to-learn-javascript-properly/). Problema e ca nu cred ca am suficiente aplicatii/siteuri la activ, astfel incat sa inteleg foarte bine ce fac - la JavaScript ma refer.

Planul meu ar fi sa ma angajez si dupa aceea sa obtin o certificare de la Microsoft (examenul 70-480 - Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3). Credeti ca m-ar ajuta?

O alta intrebare - ajuta pentru a invata si a stii bine PHP sa inveti mai intai C/C++ sau nu e neaparat o cale buna asta?

Orice certificare o iei pentru a te ajuta să te angajezi, nu pentru a te învăța ceva. Asta ca să nu-ți setezi așteptări foarte mari :slight_smile:

Ca să înveți, eu îți recomand o chestie foarte practică: caută o aplicație existentă care îti place (ceva ce folosești frecvent: gmail, moqups, facebook, feedly, ORICE) și încearcă să-i reproduci funcționalitățile. Nu-ți face griji de partea dinamică, poți folosi date statice. Îți garantez că vei învăța mai bine decât orice carte sau curs :slight_smile:

Dacă ai foarte mult noroc, vei găsi un client cu un proiect real. Dacă nu… Omu’ își mai face norocul și singur.

2 Likes

Nu vad problema, unde locuiesti ?
Ar trebui sa gasesti un loc de munca la prima incercare cu CV-ul tau in Bucuresti/Cluj-Napoca.

Nu trebuie sa stii nimic, daca trebuie sa faci un proiect te ajuta sa ai cunostinte practice si teoretice de dinainte dar daca TREBUIE NEAPARAT sa faci proiectul o sa mergi mereu pe logica cu ce e mai usor si merge din prima. Gen s-ar putea sa gasesti tot ce iti trebuie deja facut in Python si mai bine inveti cate putin despre python in loc sa rescrii totul de la 0 in php/js.

Eu zic ca da, angajabil direct.
Daca totusi nu reusesti, ai putea incerca varianta de internship.

Certificarea te ajuta, indiferent daca esti angajat sau nu, dar depinde mult certificare.
In general ea reprezinta un +.

Te ajuta foarte mult, dar nu atat de mult incat sa inveti C inainte sa inveti PHP, daca tinta ta finala este sa inveti PHP. C/C++ e un limbaj(sau sunt doua limbaje separate, depinde de omul pe care il intrebi) pentru software development, pe partea de web nu prea ai ce face cu el.

O certificare te poate ajuta doar pentru a-ti usura angajarea, cum a spus si @iamntz, si pentru a-ti da tie un impuls psihologic ca “esti gata de treaba”.

Aici te lovesti de un concept practic din programare si anume bucla (aplicatia ta ruleaza intr-o bucla infinita), sau cum se zice in limbajul neaos, te invarti in jurul cozii. Daca nu ai aplicatii facute, crezi ca nu poti intelege Javascript, si daca nu intelegi Javascript, nu poti sa faci aplicatii. Dar e doar o senzatie,

1 Like

Locuiesc in Bucuresti. De vreo doua saptamani am tot aplicat si pana azi nu m-a chemat nimeni la interviu. O sa aplic in continuare. Intre timp vreau sa vad cum se foloseste Sass-ul.

Multam inca o data pentru ajutor.

Deci sfatul tau ar fi sa invat mai intai PHP, iar mai apoi, doar daca voi avea nevoie C/C++?

La certificari ma gandesc sa le obtin pentru a ma angaja mai usor. Neavand studii in domeniu, ma gandesc ca asa as putea compensa cumva situatia, fara sa trebuiasca sa fac o alta facultate.

Nu-i pb, cu placere. Sfatul meu e sa nu inveti deloc C/C++ decat daca vrei sa te orientezi spre software development, si nu web development.

Nu pot sa-mi dau cu parerea daca PHP e recomandat peste ABSOLUT TOATE limbajele server-side, dar din cele pe care le cunosc eu (Ruby, Perl, Python), PHP e cel mai incepator-friendly (suna ca dracu, stiu). Deci da, ar fi bine sa stii si PHP, dar in continuare, eu zic sa incepi cu Javascript. In momentul in care ai o aplicatie JS suficient de complexa incat ai nevoie de un backend la ea, atunci e cazul sa incepi sa studiezi PHP si SQL. Avantajul major in cazul asta e ca deja esti familiarizat cu un limbaj de programare (Javascript) si o sa-ti fie mult mai usor sa intelegi PHP (in definitiv toate limbajele de programare lucreaza cu aceleasi concepte: variabile, constante, functii, loop, for/each, clase, etc)

2 Likes

Eu am terminat Sociologia. :slight_smile:

1 Like

Plus: inclusiv în privinţa obţinerii scutirii de impozit pe salar, nu mai are relevanţă dacă ai terminat facultate de profil sau nu (în cele mai multe cazuri). :sunny:

PS: Eu am avut un coleg care a terminat şi profesat iniţial pe ceva arte plastice, s-a reprofilat şi terminat Poli pe la ~30 de ani, iar astăzi este cercetător în Elveţia şi unul dintre autorii CodeCity.

2 Likes

Subscriu… eu am ales din facultate să mă specializez pe C++ şi s-a dovedit a fiind macazul greşit. :sob:

A alege astăzi să faci C++ este similar cu alegerea dacă faci sau nu armata:

  • Poţi să o faci şi să te lauzi că ai trecut prin ea!
  • Poţi să tragi multe învăţături din acea experienţă
  • Dar nu mai este obligatoriu nici să o faci şi nici să te autoflagelezi!
  • Există alternative, care nu mai fac necesar să treci prin ea încât să devii bărbat… sau în alte cuvinte să te descurci fără un IDE :smirk:
4 Likes

Salutare din nou!

Revin cu doua intrebari si o nelamurire, daca ma puteti ajuta:

  • imi puteti spune care este nivelul de la care pleaca salariile pentru frontend developeri (entry-level si junior) in Bucuresti?
  • ar trebui un frontend developer (junior sau entry-level) sa stie care-i diferenta dintre OOP si programare procedurala (sau ce sunt ele) si sa stie sa programeze in PHP?

Am fost astazi la un interviu si una dintre intrebarile care mi-au fost adresate a fost de ce “ingrediente” am nevoie pentru a face responsive design. Raspunsul meu a fost ca am nevoie de imagini/media fluide, grid fluid si media queries. Reactia intervievatorilor a fost ca nu prea am priceput care-i treaba cu responsive design, ca gridul trebuie sa fie fix, ca altfel ar “zbura” elementele din pagina, si ca Bootstrap si Foundation nu folosesc un GRID, ci un “grid”. In conceptia lor gridul din web design e similar cu hartia milimetrica, deci gridul e fix!??. Am inteles eu gresit ce-i responsive design-ul sau ei se refereau la faptul ca trebuie sa faci designuri doar pentru breakpointuri predefinite? Dupa capitolul asta unul dintre ei mi-a “aratat” cat de multe nu stiu despre frontend si cat de buni sunt ei.

1 Like

Pai ori e fix ori e responsive?

Salariile din cate am vazut pentru incepatori sunt undeva pe la 500-600 euro net. Dar depinde si de companie si de ce stii si de altele.
La a doua intrebare nu stiu sa iti raspund.

Acum legat de atitudinea la interviu, in 80% din interviurile la care am participat interlocutorul a vrut doar sa arate cat de mare o are el si cat de mica o am eu. Iar asta a fost valabil si la companii mici, care lucreaza prin mansarde si fac teme pentru themeforest, si la companii mari, gen IBM.

3 Likes

Depinde ce înțelegi prin începător. Am întâlnit persoane care nu erau capabile să reproducă în HTML un pătrat cu câteva elemente într-o oră, dar cereau 500 euro net. LOL. :smiley:

Foarte bine! https://www.youtube.com/watch?v=1D-vyjQIUDc
Eu n-am stiut niciodata sa ma vand…

De asta exista perioada de proba. Daca vrei, ajungi sa cerni usor oamenii, chiar daca nu stii sa ii citesti de la inceput.
Posibil sa incep sa recrutez curand si abia astept sa experimentez interviul si de cealalta parte (a celui care angajeaza pe cineva).

Legat de remuneratie, da prost sa ceri sub piata - gen 350 euro, ca incepator, fara experienta relevanta? Pana acum am avut doua “discutii”, incluzandu-o pe cea de azi, iar cand am abordat subiectul salariului mi s-a parut ca oamenii au fost cumva mirati. Abia dupa intalnirile astea mi-a trecut prin cap ca cerand prea putin s-ar putea sa dau senzatia ca sunt neserios, sau ca imi place s-o lalai si de-aia nu pot fi o miza.