Sfaturi web developer?

Salut. Sunt elev în clasa a 11-a, mate-info. De aproximativ 2 săptămâni am început sa iau cursuri legate de Front End developing și pot spune ca ma pasionează foarte mult.
As vrea ca în 2-3 sa am cunoștințele necesare pentru a ma angaja în domeniu, pentru front end, mai apoi evoluând la full stack cu timpul. Aveți niște sfaturi legate de ce și în ce ordine ar trebui sa învăț? Dacă merita, cât de greu este sa ai un loc de munca în front end developing?

1 Like

Ca si un mic sfat dupa ce inveti Javascript basic stuff, urmatorul pas este TypeScript. Gasesti tutoriale basic pe Youtube destule. Eventual poti sa cumperi un curs de pe Udemy.

Fa proiecte.
Tehnologia nu e relevanta, în 5 ani o să ai desktopul pe telefon și sistemul de operare în browser.

Iar jocurile le vei juca cu casca VR.

3 Likes

Nu o să înţeleg niciodată obsesia asta pentru un limbaj sau altul… :slight_smile: Un limbaj azi e, mâine nu-i. Un developer versat poate să înveţe orice limbaj în câteva zile.

Ca developer cred că nu trebuie să te concentrezi pe chestii concrete precum limbajul/tehnologia/framework-ul/whatever. Chestiile concrete sunt efemere, mai ales în domeniul web se demodează extrem de repede, nici nu poţi să ţii pasul cu ele. Ar trebui să te concentrezi pe chestii fundamentale, precum pattern-uri, algoritmi, arhitecturi, standarde, protocoale. Chestii abstracte la prima vedere, dar care te vor ajuta să faci orice, în orice limbaj.

Altfel degeaba ştii TypeScript sau python sau java sau C++, doar cu limbajul în sine nu poţi să faci nimic util, pentru că nu ştii cum să aplici ce ştii să faci în limbajul ăla. E ca şi cum ai şti toate cuvintele dintr-o limbă şi nu eşti în stare să formulezi o propoziţie, pentru că nu ştii nimic despre sensul cuvintelor.

6 Likes

Spune-i asta lui DHH, care a facut zeci (probabil peste o suta) de milioane de dolari pentru ca ii place DOAR ruby :slight_smile:

Joking aside, are foarte mult sens specializarea asta pe un limbaj. Iar daca vrei sa te faci front end developer, JavaScript sau TypeScript au sens cel mai mult.

@Bogdyapple Este foarte usor sa gasesti de munca pe front end. De fapt, e unul dintre cele mai accesibile joburi in IT si tot unul dintre cele mai bine platite (daca pastram proportiile cu cat de accesibil e).
Referitor la pasi si de unde sa inveti: depinde cum iti place sa inveti (citind carti, vizionand material video etc). Cred ca ar fi usor cu https://frontendmasters.com pentru ca au learning paths.
Initial pune bazele daca nu le ai cu: HTML si CSS.
Apoi JavaScript, insa acolo iti trebuie niste cunostinte macar decente de structuri de date, foarte putina algoritmica, OOP si ceva functional programming. Cam pe toate le poti dobandi din mers, pe masura ce capeti experienta.
De multe ori https://developer.mozilla.org/en-US/ o sa fie prietenul tau, dar nu iti pierde timpul acum la inceput sa inveti API-uri native, incearca sa inveti un framework ca vue sau (si mai bine) https://reactjs.org.

Gaseti material de studiu si pe packpub, manning, apress, oreilly, udemy, egghead.

3 Likes

Cauta o agentie si baga-te ca intern, experienta reala nu se compara cu “ce invat eu in vid”. Din ce oras esti?

3 Likes

Referitor la JS, inainte sa inveti un framework (oricare ar fi el), sfatul meu este sa intelegi bine de tot felul cum functioneaza JavaScript. Recomand si eu cursurile de pe frontendmasters