Siguranța fuzibila arsa

Salutare. Pun și eu o întrebare pentru cei pricepuți la hardware.

Se da o placa de baza a unei alarme antiefracție. A trebuit sa o reasamblez și am conectat-o la curent fără sa am mufa de la baterie băgată. In momentul in care am conectat mufa s-a ars siguranța din stânga pozei de mai jos. Ar putea funcționa sistemul cu acea siguranța scoasă? (Doar pentru a vedea dacă îmi mai rămâne eroare de la baterie). Noob fiind in ale electricitatii nu am încercat sa o scot :))

Parerea mea este sa apelezi la cineva care cunoaste aceste sisteme. Vei iesi mult mai ieftin.

Uitându-ma la acea mufa cred ca de fapt problema a fost ca am conectat mufa invers și am inversat polaritatea bateriei. Am citit Instrucțiunile centralei și acea siguranta este fix pentru a proteja sistemul de idioții care inversează acea mufa (adică eu), deci teoretic ar trebui sa fie doar siguranta arsa și nimic mai mult. Ceva idei cum pot face bypass la acea siguranta? Doar sa văd dacă dispare eroare de baterie

Siguranța fuzibilă protejează sursa de curent de la un nivel superior (i.e. protejează priza, priza are o siguranță care protejează instalația blocului, blocul are o siguranță care protejează și ea mai departe etc).

Siguranța fuzibilă nu te protejează în cazul în care conectezi lucrurile aiurea.

@geosoft1 are o idee bună, fă cum zice el :wink:

E posibil ca incarcatorul sa aiba un voltaj prea mare daca nu incarca bateria, siguranta se arde si cand intra protectia la supratensiune sau daca ai un condensator uscat in scurt circuit.

Nu am aflat ce intra in placa aceea, ce iese, daca a mers sau nu. Daca ai un scurt circuit undeva cel mai simplu mod de a afla de unde vine e sa iei un spray care sa nu fie inflamabil (aer comprimat) si il tii cu susul in jos si ingheti tot placajul pana se formeaza un strat de gheata. O pornesti si unde se topeste instant gheata stii ca e o problema. (ai nevoie de cateva sigurante de rezerva)

Totusi daca nu esti electronist, nu vrei sa inveti pe banii tai si poate chiar in placa aceea intra 220 mai bine il duci la cineva care se pricepe.

Siguranta s-a ars pentru ca am inversat polaritatea bateriei de Back-up.
Am schimbat acum siguranta. Totul funcționează perfect, bateria se încarcă normal și nici un miros de ars :))

2 Likes

n-ar fi fost mai simplu sa faca o mufa care nu se poate pune invers? zic si eu…

Am sunat la cei de la care am luat centrala de alarma, si mi-au spus ca acea siguranta este pusa fix pentru chestia asta, sa fie “safe” in caz ca cineva baga mufa invers. Mufa are un semn pe ea cum trebuie bagata dar daca e putin intuneric in camera nu se mai vede nici un semn. Oare nu era mai ieftin sa faca o mufa cum ai spus si tu care sa nu se poata baga invers? :))

Nu cred ca ajuta la mare lucru pentru ca poti pune bornele invers…