Site de freelancing romanesc. Sau facem noi unul?

Salutare,

Cunoasteti site-uri de freelancing local (gen upWork, freelancer .com) care sa fie romanesc si sa se adreseze pietei romanesti, si sa fie foarte populare? Daca eu nu-l stiu, e evident ca nu e popular sau are success.

Caiti ati fi interesati sa facem unul? Una din problemele cele mai mari ar fi promovarea, care costa, dar ma gandesc ca devforum.ro si alte comunitati, blogeri, etc. l-ar promova daca ar fi o platforma intretinuta de oameni care nu urmaresc castigul, ci ar fi una intretinuta pe baza donatiilor sau abonamentului, ar fi practic mai mult “crowd-sourcing”. Orice leu ar trebuie sa fie 100% transparent.

Ma intreb cat de realist ar fi, avand in vedere ca piata de software locala in general, dar si de freelancing local (oameni care fac freelancing) sunt foarte mici.
Cei care au experienta cu adevarat in piata locala si monetizare cred ca isi pot da seama.

Este un cerc vicios: nu ai freelanceri pe site pentru că nu ai clienți pe site pentru ca nu ai freelanceri…

Sunt (erau?) câteva site-uri românești de genul, nu au avut succes :slight_smile:

România e o țară prea mică și are o cultură ce nu este foarte orientată pe outsourcing spre oameni complet necunoscuți. Nu zic că nu se poate, dar eu cred că firmele dispuse la externalizări sunt într-un număr mult prea mic pentru a porni așa ceva :slight_smile:

În plus, ce te oprește să pui anunț pe upwork/freelancer și să-l targetezi doar pe România?


Cei patru cinci donatori strânși în ultimii trei ani aici te salută! :smiley:

3 Likes

Asta ma temeam si eu in ce am scris mai sus, poate e o piata prea mica. Deocamdata. Desi nevoie de a fi online, de a avea un site, o aplicatie, etc creste. Cineva cu un business mic si care se duce la companii de dezvoltare de software, il poate durea serios la buzunar.

upWork/Freelancer really suck din multe puncte de vedere, de la cum arata pana la comisoanele exorbitante.
Ideea mea ar fi sa nu se perceapa comisioane, sau daca ar fi unele, ar fi extrem de mici doar cat sa acopere hostingul. Cum ziceam, nu ar fi o platforma care sa castige bani.

Poate bat campii, nu zic ca e o idee buna, incerc sa aflu niste pareri.

Ceva îmi spune că ești tinerel, în early 20s, cum se zice, că pari a avea entuziasmul și naivitatea specifică vârstei (și nu neapărat în sensul rău!).

Cum procedezi cu escrow? Cu plățile?

  • Dacă nu o fi vreun CAEN special, din start, 1% din bani rulați se duc la stat. Scurt, fără nici o altă opțiune.
  • Apoi, plata se va face cu cardul, iar procesatorul de plăți oprește și el ceva procent.

(ca să nu mai menționăm că multe firme românești preferă plata la termen)

Apoi, lucrezi cu bani? Ai nevoie și de contabilă. Lucrezi cu date personale? Păi ai nevoie și de jurist și/sau avocat. Din mai intră în vigoare GDPR, altă distracție.

După ce faci astea, ajungem la părțile tehnice, nitty gritty: platforma trebuie construită. Apoi trebuie să te asiguri că platforma e sigură. Că ești la zi cu patchurile de securitate pentru limbaj și server.

Șamd.


Îți trebuie o doză mare de naivitate (sau un buzunar foaaarte larg) să crezi că poți face asta doar așa, ca hobby :slight_smile:

7 Likes

De acord cu costurile legate de contabila. Legat de datele personale, da, trebuie investigat. dar nu vad costuri lunare asociate.
Nu sunt de acord ca ar fi o problema costurile locale de transfer bancar, sunt “normale”, asteptate. Nu le poti compara cu jacmaneala upWork de exemplu 20% + alte costuri de withdraw. Si apoi se adauga transferul prin PayPal sau altele.

Nu cred ca costurile ar fi o problema. Ideea mea e ca platforma sa monetizeze suficient incat sa-si plateasca lunar hosting-ul + partea legala financiara.

Problema principala pe care eu o vad este promovarea pe scara mare, cine te ajuta sa faci asta gratis.
Ca sa nu existe dubii, orice promovare facuta gratis va fi scrisa intr-un contract in care detinatorii platformei semneaza sa nu scoata 1 RON pentru interes propriu din platforma, sub nici o forma, nici conex prin reclama. Absolut toti banutii obtinuti sunt strict pentru mersul platformei, si vor fi transparenti 100% (se vor publica donatiile, membership-uri platite, etc.).

Eu zic ca ar fi o chestie interesanta, dar probabil ca bat campii.

@Andrei2, un proiect “supravietuieste” sustenabil pentru ca are un scop principal clar: profitul.
sunt si o gramada de proiecte hobby sustinute de pasionati, dar ele nu vor creste nicicand dincolo de stadiul de hobby.
chiar daca tu ai un interes acum si esti dispus sa oferi din timpul / efortul tau pentru un astfel de site… cand o sa ai programul plin cu joburile contractate pe siteul asta… n-o sa mai ai nici chef si nici timp sa te mai implici…

cat despre viabilitatea unui astfel de proiect in romania… nu cred ca marimea (sau micimea) pietei e principala amenintare, ci seriozitatea clientilor / furnizorilor.
daca vrei sa il faci la costuri reduse si sa mergi pe incredere ca oamenii vor plati ce au promis sau vor livra cum au promis… o sa incepi sa scoti bani din buzunar foarte repede pentru a acoperi tzepele sau reputatia se va duce in cap foarte repede (nici n-ar avea timp sa creasca prea mult inainte de a pica) si impreuna cu reputatia… si proiectul.

ca sa te poti proteja de tzepe… ai nevoie de escrow si alte servicii scumpe.
si abia apoi vei avea ocazia sa te lovesti si de alte probleme costisitoare si cand vei trage linie o sa ti se para comisioanele de pe siteurile mari… un chilipir.

4 Likes

Daca citeai ce am scris, vedeai ca asta e si ideea, platforma asta nici nu trebuie sa treaca de stadiul de hobby, nu e o afacere. Dar ca sa supravietuiasca are nevoie sa fie foarte populara.
Poate nu sunt exemplele cele mai bune, dar poate ai auzit de pilda de webpack sau babel. Sunt doar doua exemple, sunt multe alte proiecte open source care sunt foarte populare si au obtinut investitii de la companii foarte mari. Nu zic ca ar fi cazul si la ce propun eu, nu ar investi poate Microsoft sau Google in asa ceva, dar este doar un exemplu ca se poate.

Nici upwork/freelancer nu acopera in vreun fel “tepele” cu bani din buzunarul lor, ar fi absurd.
Nu cred ca intelegi cum functioneaza aceste platforme.

Iti sugerez sa te documentezi putin. upWork si freelancer au profituri mari (nu atat de mari cat vor ei sa lase impresia, dar fac bani multi). Dar nu despre asta e vorba, nu profitul era targetul acestei idei de platforma.

La un moment dat sunt convins ca va aparea si pe piata la noi locala o astfel de platforma, chiar una cu monetizare adevarata. Piata de software la noi e una foarte mare ca si $ si inca creste, E suficient sa vezi de pilda cati bani fac site-urile de anunturi de joburi, pornite unele din te miri ce.

La o primă căutare le-am găsit pe astea două:

https://www.freelancerit.ro

Pe primul nu as avea curaj sa intru. Ca n-are certificat si alte nebunii.
Oricum cred ca plata se face direct la cel care presteaza serviciu, fara ca site-ul sa fie implicat

Cat de populara ?
Cu cat este mai populara cu atat cresc cerintele tehnice(hosting si altele).
Intr-adevar multe idei au pornit de la un hobby. La un moment dat vei dori sa monetizezi acea platforma. Ceea ce este natural.

Companiile contribuie la acele tehnologii deoarece le folosesc. Filozofia open source-ului este ca toata lumea sa aiba acces la codul sursa si sa il modifice dupa cum doreste. Mai adauga si comunitatea din spate.

Ionut si John au dreptate in ceea ce au scris aici.

Aici sunt de acord. Freelancing-ul se bazeaza si pe incredere.

Legat de protectia datelor cu caracter personal, este serioasa treaba.

PS: Daca te apuci de platforma, I will support you ! :smiley:

Lol, chiar toata lumea se gandeste la monitezare?

Poate au dreptate, dar argumentatia lor de pana acum nu ma convinge. John nu intelege nici macar cum functioneaza platformele mentionate chiar de el, upWork si freelancer.

Exact. Si aceasta platforma va fi open source.

Pai se pare ca existe unele deja, pe bani :slight_smile: Deci se pare ca chiar unii fac pana si bani din asta deja.

1 Like

In prima etapa nu.
Dar chiar vrei sa treaca 5-10 ani si sa nu castigi nimic din acea platforma ?
Pana si creatorii proiectelor open source iau ceva banuti. Cel putin din donatii si faptul ca mai sunt invitati pe la conferinte(nu sunt sigur asupra acestui aspect)

Sigur au. Au experienta in acest domeniu.

Un coleg de pe formun, Serghei a facut acest program. Este gratis sa-l folosesti, dar s-a gandit si la o metoda de monetizare a lui(suport tehnic direct).

Un coleg de al meu de la serviciu are o platforma web parc auto. Initial a pornit ca ceva facut de acasa. Dupa un an de la crearea ei a inceput sa o monetizeze si tot atunci au venit primii clienti si au cerut tot felul de nebunii in aplicatie(unele aporape nerealizabile).

Le-am vazut pe acelea.
Sunt curios daca cineva de pe forum(facand abstractie de noi) a auzit de ele.


Intr-o nota pozitiva !
I-ati cativa prieteni si aplucati-va de planificat si apoi lucrati la platforma. Sigur iese ceva. Cred ca industra IT a pornit in garaj.
De asemenea citeste si biografiile lui Elon Musk precum si altii. Sigur te vor inspira.
Nu uita ca Facebook a pornit dintr-o camera de camin de la Harvard :slight_smile:

PS
Pe freelancer.com am am gasit un freelancer din aceloasi oras cu mine :smiley:

@Andrei2, nu vreau se pornesc un flame pe forum, dar observ ca insisti.
un mic hint despre cum functioneaza platformele astea: principalul serviciu pe care il ofera este GARANTIA ca freelancerul este platit pentru munca daca clientul primeste livrabilul in parametrii agreati… si invers.
da, exista si marele beneficiu ca ofera acces la un numar mare de clienti / freelanceri, dar fara garantia si increderea ca tranzactiile se finalizeaza corect… n-ar mai lucra nimeni cu platformele astea.

si acum spune-mi, te rog, cum te-ai gandit sa rezolvi problema reputatiei / increderii / etc pentru o plarforma hobby care lucreaza in piata foarte serioasa din romania?

Garantia? Nu exista nici o garantie. In mare parte site-ul face mai mult bisnita. Daca clientul spune “nu e gata, nu merge”, programatorul se poate plange la site, dar la arbitraj, atat programatorul cat si clientul pot avea de pierdut, uneori programatorul chiar poate sa nu castige nimic, si sa-si ia “teapa” cum zici tu. Iti sugerez sa studiezi si sa intelegi termenii de functionare al acestor servicii. Ca si in viata “reala”, adica local fata in fata, daca programatorul nu se intelege cu clientul, e nasol, dar evident ca e nasol in primul rand pentru programator, daca el traieste din aceste contracte.
Oricum, nu “garantia”, care oricum nu exista, e motivul pentru aceste platforme sunt populare, ci pentru ca mana de lucru e foarte ieftina, uneori indecent de ieftina.

1 Like

9 Likes

Upwork ofera garantie clientilor. Adica se face o plata avans in escrow, dar daca nu este multumit nu este obligat sa plateasca.

Fara acea garantie ar fi riscat cel putin sa plateasca avansuri pentru lucrari.

Nu e intru totul adevarat. Uneori la arbitraj, site-ul poate da o parte din bani programatorului daca se considera ca totusi a livrat o parte din functionalitati. Pentru client e situatie totusi nasoala, pierde niste bani dar ramane cu cod si trebuie sa caute pe altcineva. Pentru programator poate e si mai nasol, caci sigur a muncit mai mult decat a primit, dar macar a primit ceva. Cum ziceam, e nasol daca se ajunge la arbitraj.

Daca programatorul o cere si clientul accepta, clientul poate plati in avans, platformele ofera acest lucru. Daca clientul spune ca programatorul nu a livrat ce a promis, se ajunge tot la arbitraj.

Oricum, eu n-am zis ca platforma pe care o propun nu va avea tot un sistem de escrow. E nevoie de o firma, contabil, e nevoie de jurist sa intocmeasca niste termeni contractuali, si e nevoie de oameni tehnici sa se uite pe arbitraj/dispute cand e necesar. Ideea mea era ca pentru hosting+contabil pentru care e nevoie lunar de bani, platforma sa se sutina singura. De alte servicii, cum ar fi jurist e nevoie o singura data la infiintare.

1 Like

@Andrei2, te invit sa o implementezi si chiar iti doresc succes.
doar cred ca pleci din prima cu un mind-setting si cu o idee gresite.
dar, stiu… nu am inteles eu cum functioneaza lucrurile

Și de fiecare dată când te amenință cineva cu datul în judecată din diverse motive. Sau când UE mai bagă vreo lege isteață. Sau când vrei să mai ajustezi termenii și condițiile. Etc. :slight_smile: Nu o fi angajat full time, dar o dată la câteva luni tot va fi necesar un jurist.


Eu unul nu vreau să te descurajez - și cred că nimeni de aici nu face asta - ci doar încercăm să-ți expunem anumite aspecte ce s-ar putea să-ți fi scăpat.


Dar ca idee, dacă nu oferi escrow - deci o oarecare plasă de siguranță - ce ar aduce platforma ta? Doar locul de întâlnire al prestatorilor cu potențialii clienți? Cu ce ar fi treaba asta mai bună decât postarea de anunțuri în Oferte de Muncă, de exemplu?

2 Likes

Idei gresite, posibil, de aceea vroiam sa discut, sa aflu niste pareri. Ai adus niste argumente care dupa parerea mea, nu au sens, asta a fost primul tau comentariu:

Nu stiu nici acum despre ce “tepe” te referi. Orice dolar care se misca de la client spre programator e controlat de platforma, upWork si freelancer decide si nu are cum sa-si ia ei teapa ca sa acopere cu bani din buzunar ceva, ca nu e cazul.