Software de manage al unui VPS

Sunt surprins ca pana in 2018, cu atatia provideri de cloud, nu s-a gandit niciunul sa dezvolte si un mini cpanel pentru uzul propriu al clientilor. Fara chestii de reseller/client cum am vazut la ispconfig de ex. sau alte variante gratuite.

Ceva simpu: un manage de domenii/acces ftp/mysql.
Voi chiar stati si modificati “de mana” httpd.conf-ul?

Bineinteles e vorba de un VPS pentru side projects, fara config-uri dubioase sau ceva special.

1 Like

Viața nu merită dacă httpd.conf-ul nu e editat de mână în vim. Cu ping de 200+ ms, naturally.

4 Likes

story of my last hour :slight_smile:

2 Likes

Pe bune? Asta te deranjează, că modifici cu vim/nano un fișier text? :slight_smile:
Paneluri web gratuite sunt cu ghiotura - trebuie doar să testezi și să alegi ce-ți place.

1 Like

imi poti recomanda unul cat mai basic posibil?

Eu lucrez cu VestaCP de ceva timp, dar să știi că fișierele tot cu vim le editez. :slight_smile:
VestaCP are ceea ce vrei tu: manager de domenii, setare conturi FTP și phpmyadmin pentru acces MySQL.

1 Like

m-am uitat la demo si pare promitator. il testez asap.
mersi

Unii am vazut ca folosesc Forge - https://forge.laravel.com/ (~20$ luna pt unlimited servers si probabil ca merita daca ai mai multe servere).
Eu prefer sa fac singur management-ul. Bine, in timp… mi-am scris mai multe bash scripts care-mi automatizeaza o parte din procese. :slight_smile:

30 de zile gratuit, 2.5$ / lună după. :smile:

https://webuzo.com/

1 Like

eu am joburi de jenkins care automatizeaza mult, doar adaug cheia ssh a serverului nou in jenkins and off we go

Eu mi-am făcut un script care face următoarele:

  1. Subdomeniu
  2. utilizator nou
  3. chei ssh pentru utilizator
  4. letsencrypt
  5. un DB
  6. install WP

Nu folosesc ftp (se face deploy automat) dar dacă e musai să transfer fișiere, folosesc winscp.

2 Likes

am testat si pus pe productie un vestacp
super usor de instalat si configurat si face ceva mai usoara munca pentru setarile de finete de prin apache/php/ftp/mysql/nginx

1 Like

Problema e ca nu ai cum sa oferi calitate cu o solutie de managament de vps-uri pe serverul propriu din mai multe motive :

  1. Pentru DNS trebuie sa folosesti cloudflare sau un site similar, altfel nu ai redundanta si protectie la serverul DNS si te poate scoate oricine de pe net relativ usor. Cloudflare are un API fainut, ti-l poti integra in site-ul tau dar nu mai e gratuit.
  2. Iti trebuie SSL obligatoriu. (poti rezolva cu proxy prin cloudflare, dar iti face si cache si poate fi o problema) Letsencrypt e ok, dar in ultimii 2 ani s-a schimbat aplicatia lor de cateva ori si mi-a stricat cron-ul pentru renew.
  3. Git cu FTP e prea multa bataie de cap, iti trebuie deploy cu git push in origin/master si build/test la deploy.
  4. SFTP e ok, dar doar pentru download de fisiere.
  5. Iti trebuie backup, preferabil cu toata configuratia container-ului. (docker?)
  6. Daca ai docker iti faci probleme daca urci fisiere cu SFTP fiindca se pun doar temporar.
  7. Baza de date e problematica pe un singur core cu alte servicii, trebuie sa dedici un vps pentru baza de date in mod optim. Daca iti face ceva lock, creste load-ul la 100% sau cere prea multe conexiuni iti vei bloca si serverul web si php si nu mai poti returna nimic. La fel si invers, daca apache iti face load de 100% pierzi sau se corup date din serverul sql in unele cazuri.
  8. Pentru email iti trebuie un serviciu dedicat, cu ip-uri curate si utilizate, altfel mail-urile tale vor ajunge cu delay sau vor intra in spam direct.

Eventual poti seta foarte usor un git hook pe orice vps, dar restul necesita servicii dedicate. Exista nenumarate generatoare pentru apache sau nginx vhosts care se pot rula prin git hook.

Cel mai simplu in ziua de azi e sa folosesti amazon care are un sistem de deployment foarte simplu de utilizat.

Iar daca faci un site nou, singura optiune logica e sa folosesti netlify cu un static site generator la push. Practic ai gazduire gratuita pana la cateva sute de mii de vizitatori.

nu e vorba de un server de pe care sa vand hosting
ma interesa un loc (nu shared) unde pot adauga rapid un domeniu (ftp, mysql, ssl) si sa pot schimba diverse configurari la fel de rapid. pare ce trebuie pana acum

Mi se pare overkill să foloseşti chestii gen cpanel pentru uz personal. Una la mână, dacă nu pricepi ce face cpanel-ul ăla “sub capotă”, ai cam dat-o-n bară în caz de probleme. Doi la mână, este o potenţială breşă de securitate.

am cunostintele de sub capota, nu am rabdarea sa tin apasat pe sagetica jos in vim pana ajung la nu stiu ce setare sau sa dau cd folder pana ma zapacesc ca sa ajung intr-un folder de log-uri. asta mi se pare mie overkill

Exista search (da, şi Vim ştie seach :slight_smile:) şi autocomplete. Ba chiar şi Midnight Commander, cu shortcut-uri şi alte minunăţii. De scripting ce să mai zic, scriptezi odată şi nu te mai doare capul.

Sunt atat de multe soluti. Uite cateva dintre cele mai bune:

VestaCP este foarte bun. Il folosesc de mult timp pe mai multe servere si este cea mai buna alternativa la cPanel. Are DNS, are emailuri (cu
SpamAssasin si antivirus ClamAV, RoundCube), poti alege intre Nginx cu Apache sau cu php-fpm, baze de date MySQL si PostgreSQL, poti face backup-uri automate pe un FTP extern, are Let’s Encrypt cu reinnoire automata. Tot ce ti-ai putea dori.

Daca vrei ceva mai avansat poti incerca ajenti 1.x, e usor de folosit, ai cron-uri, hosturi virtuale, file manager, update la pachetele de sistem, restart la servicii, e destul de misto.
Poti incerca si ajenti 2 doar asa de test, eu cand l-am incercat nu avea toata functionalitatea din ajenti 1, si cam avea buguri.

Ceva mai popular este Webmin/Virtualmin, are toate functiile la care te-ai putea gandi vreodata pentru un panou de control pentru server. E ceva mai avansat decat ajenti.

Sau solutii de tip SaaS:

  1. Laravel Forge - foarte bun, dar specializat pentru frameworkul Laravel (nu are plan gratis)
  2. RunCloud.io - are plan gratis - stie nginx/apache/php-fpm si chiar versiuni diferite de php pentru fiecare site
  3. SetupServer.io - are plan gratis - asemanator cu RunCloud

https://www.lowendtalk.com/discussion/141728/vestacp-hit-with-zeroday-exploit-patch-released-unclear-if-resolved/p1

1 Like

Nu e deloc suprinzător ca panel-urile de tipul ăsta să fie una din ţintele favorite pentru hackeri. Ei ştiu că o breşă într-un astfel de software (sau într-unul din layerele care îl ruleaza - webserverul, openssl etc) le dă control total asupra maşinii. Cine le mai dă pleaşca asta, cu efort atât de puţin? :slight_smile: