Spre ce sa ma indrept?

Salutare, sunt la finele clasei a12a, merg la Informatica Economica la Cluj(sper sa si intru) pentru ca fac informatica dar am timp sa invat ce vreau eu(sunt destul de autodidact). La momentul actual doresc sa invat webdevelopment, am cochetat cu C++ in liceu si nu ma incanta, in HTML/CSS ce am lucrat pana acum, am vazut rezultatele frumos si direct, nu doar o caseta neagra de cod.
Intrebarea e, sa raman pe web dev sau sa incerc altceva? Android, i OS ap?Ce recomandati? Care e mai usor si in ce domeniu as putea sa fac proiecte singur?(ma surade ideea ca in viitor sa fiu freelancer). In ce tine de aplicatii mobile nu amlucrat niciodata, nici nu stiu ce limbaj trebuie.

Eu as zice sa te pregatesti cat mai bine pt examenul de bacalaureat. In 3 ani, cat dureaza facultatea ai timp sa vezi ce iti place si ce nu. Cel putin la nivel elementar.

Nici web development-ul si nici dezvoltarea aplicatiilor pt Android, IOS nu sunt sarcini usoare. Invata sa folosesti “caseta neagra” aka terminal sau command prompt. Te vei lovii de ea pe viitor. Indiferent ca vorbim de Windows sau o distributie Linux(unde terminalul este un lucru important).

Un alt lucru pe care trebuie sa il mentionez este ca vei primi pareri diverse. Este datoria ta vezi ce ti se potriveste si ce nu. Decizia o vei lua tu


Ca o paranteza
Exista framework-uri prcum Cordova, Native Script si altele care iti permit sa faci aplicatii si pt mobil folosind tehnologii web

2 Likes

Inteleg ca ai vreo 18 ani. Ia in calcul ca va trebui sa fi angajabil si peste 40 de ani. Asta inseamna ca trebuie sa ai grija sa iti fundamentezi bine cunostintele. Nu te baza prea mult pe o tehnologie noua si stralucitoare ca nu se stie cand va disparea. La varsta ta e cazul aa le incerci pe toate si sa inveti cate ceva din toate.

In zile de azi la moda este JavaScriptul cu doua librarii de view React si Vue (Angular pare iesit din schema)

Succes!

4 Likes

Oricum peste cel putin 2 luni o sa ma apuc serios sa invat ceva programare, fie web sau aplicatii mobile, pana atunci bacul, dupa putina pauza si iarasi la invatat

Concentrează-te pe concepte, nu pe limbaje/arhitecturi concrete. Astea din urmă, astăzi sunt, mâine nu-s.

În afară de asta, “web”-ul este infinit mai complex decât realizezi. Web-ul este un puzzle uriaş, format din jdemii de concepte şi tehnologii extrem de diverse, nu te aştepta să-l înţelegi decât în câţiva ani de studiu intens (începând cu sisteme de operare, reţele, securitate, arhitecturi client-server, protocoale tcp/udp/http/https/websockets, certificate digitale, baze de date SQL/nonSQL, limbaje de programare server-side / client-side, rendering html/css etc etc). La o primă vedere, te doare mintea, eu n-aş şti de unde să încep, dacă nu ştiam deja toate chestiile astea :slight_smile:

9 Likes

Draga Tiberiu,
Spui ca nu te incanta C++ , adica nu iti place programarea. Esti baiat inteligent, iti vei continua studiile cu siguranta, ceea ce este foarte bine, asta inseamna un nivel superior de pregatire. Poate ne spui si ce motiv ai sa alegi sa studiezi informatica la un nivel superior daca tu singur spui ca nu iti place.
Te-ai interesat ce contine programa?
Poate ca ai inclinatii spre altceva, tu stii cel mai bine.
Oricum, succes la bacalaureat!

1 Like

înseamnă că n-ai văzut adevăratul potențial al C++ -ului. Descarcă o librărie grafică gen SFML/OpenGL și joacă-te :))

2 Likes

Singura sugestie e sa tot faci ceva si sa nu iti pierzi timpul, fa-ti prieteni, rezolva probleme, have fun. Cand aud pe cineva ca nu ii place ceva limbaj de programare, aud de fapt ca nu ii place sa lucreze sau sa invete.

In 5-10 ani totul o sa fie de 10x ori mai dificil, informatica nu e despre informatica mai nou, ci despre capacitatea de a invata ceva si de a pune in practica ce ai invatat cat mai rapid.

Priveste partea buna a lucrurilor: Invata ceva dificil si vei avea mai putina concurenta, invata ceva usor si o sa ai atata concurenta incat mai bine te reprofilezi pe agricultura. (sau cine stie ce va fi profitabil in 5-10 ani) Nu e nevoie de web developeri, e nevoie de oameni care stiu arhitectura, matematica si programare intr-un mod riguros.(indiferent ca pe web/embedded/AI/fizica computationala/game development)

6 Likes

Wow. Deci programatori sunt doar cei care codeaza in C++? Sau daca nu imi place C++ asta inseamna ca nu imi place programarea? Misto mod de a incuraja un pusti de 18 ani…Am putea la fel de bine sa ii zicem “lasa-te, nu e de tine”
Din moment ce omul nu stie ce vrea sa faca in legatura cu programarea (dar stie ca in directia asta vrea s-o apuce), va spun eu ca ultimul lucru care il va incanta in legatura cu domeniul sunt conceptele si chestiile abstracte.

Acum catre autor: ai un telefon cu Android? cauta pe net un tutorial si fa si tu versiunea ta de flappy duck. Fa un todolist, o aplicatie in care sa-mi introduc cheltuielile lunare si sa le salvezi intr-o baza de date…fa ceva si vezi cum arata limbajul.

Vrei web? Fa un blog din html/css. Apoi adauga un formular de contact ca sa ai si niste JS. Apoi salveaza toate astea intr-o baza de date. Iar in timp ce faci toate astea o sa te lovesti de tot felul de chestii. Si o sa vezi ce e JS, o sa citesti despre baze de date, o sa iti faci o idee despre ce inseamna HTTP.
Si usor usor o sa te lamuresti care ti se pare mai interesant.
Si de-acolo, stai tu linistit ca o sa ajungi si la concepte si arhitecturi.

3 Likes

Tinerete, tinerete… Stiu, cand esti tanar ai lumea la picioare. Si eu am fost candva :slight_smile:
Nu am pus in discutie abilitatea cuiva de a invarti niste termeni cool fara sa le cunoasca substanta sau de a face search pe google.
Aici este vorba de pregatire superioara ( sau ce inteleg eu prin pregatire superioara) de specialitate.
Diletantismul este un fenomen extrem de periculos. Daca avem pretentia ca un medic sa fie bine pregatit pentru ca e in joc viata noastra, de ce sa nu avem pretentia ca un specialist, in orice domeniu ar fi el, sa nu fie la fel.
P.S.: te-ai duce la un medic daca ai stii ca este posibil sa isi fi insusit meseria exclusiv dupa tutoriale luate de pe net?

1 Like

Cand am spus ca nu mi place C++ m am referot la strict ce amfacut pana acum. Cand am spus ca ma atrage web, pana in punctul in care am ajuns, dar partea buna e ca ma atrage si as invata cu drag, doar sa scap de bac. Cat despre aplicatii android, am facut ceva in appinventor, stiu ca nu e mult dar oidee cat de cat am despre cum ar arata o aplicatie. Dar acolo nu e cod. Doar am dat exemplu

Tibi, ce ai facut pana acum inseamna algoritmi, structuri de date, principiile programarii structurate, instructiunile limbajului si daca ai avut bafta sa ai un profesor pasionat, programare orientate pe obiecte, metode si tehnici . Asta inseamna bazele programarii.
Ca e C++ , JavaScript sau altul, asta e mai putin important.
HTML, CSS NU sunt limbaje de programare.
Creierul unei aplicatii este partea logica. Ca sa proiectezi aplicatii care rezolva cerintele punctuale ale unui client, trebuie sa o stapanesti, iar ca sa o stapanesti, ar fi bine sa iti placa.

2 Likes

Partea naspa e ca am avut un profesor praf. Eu sunt la mate info intensiv info,din a9a am venit cu gandu la programare. Am invatat programare ai mi am format putin gandirea mai mult singur. Profu a ramas strict la notiunile teoretice din materie, fara sa ne invete, pe pasionati cel putin, ceva mai avansat. Am colegi amatori de Arduino si ii da clasa la prof

Tibi,
Nu e bine sa nu iti respecti profesorul. E putin probabil sa fi ajuns la catedra fara sa aiba calificarea necesara. Si te rog sa ma crezi, examenul de titilarizare este complicat. Majoritatea profesorilor de informatica, daca nu chiar toti, sunt calificati. Eventual e lipsit de tact sau colegii de care spui tu putin cam plini de sine.
Dar hai sa lasam povestile si pune mana pe carte! Acusi ai examenul de bacalaureat.
Bafta!

2 Likes

Pai de asta nu ma concetrez pe web sau android app sau orice altceva. Trag pentru bac

Nici macar nu trebuia sa descarce. Ajungea sa caute niste informatii pe net. Inclusiv pe youtube exista video-uri puse cu programe realizate in C++. Putea da un search pe google si gasea tone de librarii scrise in C++, care pot fi folosite din C++, in asa fel incat sa ai rezultatele ‘frumos si direct’. Desi parerea mea e ca afisarea ‘frumoasa’ e adesea mult mai putin importanta decat calculele cu rezultate ce pot fi afisate inclusiv intr-o ‘caseta neagra de cod’.

Uita-te ce fac ceilalti fi fa exact ce nu face majoritatea, lasa web developmentul, e inflatie de web developeri, peste 50% sunt scriptaci nu-s programatori i-ai scos din css/html/frameworkuri s-a terminat. Invata algoritmica, invata matematica, probabilitati si statistica, teoria grafurilor (baza asta teoretica este esentiala), mergi spre AI, machine learning, invata sa programezi un arduino, automatizari, ai timp sa experimentezi, esti elev, o sa fii student. Baga-te pe udemy, pe coursera, incearca cateva cursuri, poate te prinde ceva de acolo.

Totusi daca vrei sa faci ceva rapid, iti arde buza dupa rezultate, baga-te pe Android, e mai usor de invatat la inceput, mai accesibil. Iti recomand cursul asta ca sa ai de unde incepe: https://www.udemy.com/complete-android-n-developer-course/ merita cei 12 euro, e legit site-ul baga linistit cardul.

Si ceva gratis sa intelegi cu caseta neagra si linux: https://linuxjourney.com/ , baga un ubuntu si da-i cateva butoane.

1 Like

Cum am spus, doar putin web dev am facut, foarte putin si ma pasioneaza,dar stiu ca sunt foarte foarte multi, de asta m as indrepta spre altceva, care sa pot invata singurel vara asta si daca ma atrage sa continui

Eu in liceu am facut pascal, defapt profa facea pascal, eu nu o asculta ci faceam cu un coleg C++ si ii ceream la profa sa dam lucrare din C++. Daca nu-ti place ce preda profa, invata singur in clasa, vezi ce povesteste si da un google, aprofundeaza, exerseaza singur.

E tarziu acum sa fac asta, oricum nu stiu daca ar fi fost profu deacord, adica pe colegii mei cu Arduino tot ia batut la cap cu C++/SQL