Sr JavaScript/NodeJS Developer - How much $$$?

Daca caut sa angajez un Sr JS/Node dev, care este o rata rezonabila?

la ora sau (semi-)permanent?

ca sa te necajesc in plus, cum definim “senior” in acest caz particular?

la ora. Senior, ie Node Rockstar :smile:

E greu de pronuntat un numar sec. Am sa incerc sa elaborez putin rationamentul pe care l-as face din perspectiva celui care ofera un astfel de serviciu (codarea JS).

Eu de obicei incep prin a ma uita “peste gard”, adica intr-o tara civilizata. Nu caut valorile brute, ci vreau sa vad cum se compara ele cu alte tehnologii. Iau un hub tehnologic mare, unde sunt multi oameni care contribuie la calcularea acestor medii. Sa ne uitam asadar in UK, la Londra. Prima chestie care sare in ochi din acest grafic e cresterea accelerata a cererii pentru nodejs, acest lucru permitand o negociere de pe pozitii de forta a programatorului (cererea e mare si creste vertiginos, specialisti seniori nu sunt asa multi). Luam media data de ei de 55000 la permanent, si cea de 450 la oranota 1. Acum sa vedem ceva la fel de server-side, fostul new-kid-on-the-block, Ruby: 57500 la permanent, 450 la ora. Sa zicem ca e tot pe-acolo, diferentele sunt mici. Pasul doi e sa ma compar cu ceva care e de mult pe piata, care livreaza aceeasi functionalitate (server-side) si care e stabil ca cerere, Java am ales in acest exemplu. 60000 la perm, 500 la ora. Ultima data cand am fost nevoita sa imi calculez rate-ul la ora a fost acum vreo 4 ani, si am aplicat o logica de minus 25% pt ca suntem in Eastern Europe si minus inca 25% pentru ca nu am costul vietii din Londranota 2). Deja pot suna amici care lucreaza pe Java/Ruby la ora in Romania si sa ii rog sa imi dea indiciu de pret, si am incheiat translatia financiara bruta in mediul romanescnota 3.

Daca am fi ipotetic la o cafea si ai vrea sa lucrezi cu mine, as conduce evident discutia inspre ce ai nevoie sa faci (proiectul in sine) si am incerca sa il definim intr-un mod agnostic de tehnologie, ca sa inteleg in primul rand ce constrangeri materiale sunt (timp limitat? bani ficsi?), ce ma asteapta atunci cand o sa curga feature requesturi si sa stiu flexibilitatea de gandire din partea celui care cere. La fel conteaza dimensiunea echipei, cati dintre membri sunt deja gasiti si cati urmeaza sa ii integram (conteaza enorm, pt ca sunt diferente intre limbaje, cei de java si ruby de ex accepta mai usor TDD si BDD, pe cand zona PHP si Javascript e populata cu multi oameni mai putin priceputi care sunt cotati si platiti la nivel de senior; daca nu imi place prea mult ce aud, ajustez putin in sens favorabil mie un numar pe care te-am fortat sa il spui tu).

nota 1: in UK as negocia intre 350 si 500 la ora bazat pe acest 450 mediu
nota 2: si tot mi se parea ca cer prea mult, jumatate din piata londoneza
nota 3: si tu poti suna amici care sa iti spuna rate-uri la o tehologie de care n-ai nevoie, deci nu e sunt nevoiti sa te minta

5 Likes

Deci ca sa evitam confuziile, cred ca daca spui “£400 la ora” asta inseamna £400 pe o zi de munca, deci tarif orar de £50/ora, asa este ?

2 Likes

Exact, mersi de clarificare. M-am dezlantuit prea tare la calcul si am uitat sa fiu precisa.

Daca gandim ca preturile sunt cam aceleasi si doar moneda difera (un comp apple e aprox $ 2000 in state, EUR 2000 pe continent si GBP 2000 pe insula), atunci echivalam cu 50 euro la ora pe calculul de mai sus. Taiem 50% (sau ce algoritm de ajustare la Eastern Europe va place) si ramanem cu pretul pietei.

1 Like

@tekkie nice line of thoughts there, kudos :smiley:

1 Like