SRL, PFA sau CIM

Salut,

Lucrez intr-o companie de un jumatate pe CIM si as vrea sa trec la aceeasi companie pe SRL/PFA si am cateva intrebari.

  1. Daca imediat dupa ce am incheiat contractul de munca cu compania la care lucrez si dupa ce imi infintez un SRL/PFA inchei un contract cu ei e suspicios pentru ANAF? (mentionez ca in timp vreau sa lucrez si cu alte firme, dar momentan am doar un an jumatate experienta si nu cred ca o sa-mi fie foarte usor sa le gasesc)
  2. Care e mai avantajos dintre cele 3 (SRL/PFA/CIM)? (aici mentionez ca din calculele mele pe un venit lunar brut de 10000 de lei pe SRL imi ramaneau in jur de 9000 de lei, avand in vedere ca as vrea sa fiu doar administrator)
  3. Daca as alege SRL, ar fi mai avantajos sa fiu doar administrator sau sa platesc si un salariu minim la stat?
    Daca aveti orice alte informatii in plus care ar putea sa ma ajute nu ezitati va rog sa le spuneti
    Am tot citit pe forum mai multe postari despre asta dar nu gasesc nicaieri informatii recurente avand in vedere ca s-a modificat legislatia.
    Si mai mentionez ca stiu ca pentru unii 3000-4000 de lei in plus nu conteaza dar eu as avea nevoie de ei acum deoarece nu ma intereseaza CAS sau CASS, deci o sa merite bataia de cap daca chiar ies mai avantajos cu cel putin 2000 de lei fata de momentul actual.
    Si inca ceva ca mai vazusem in alte postari ceva despre siguranta, nu cred ca se pune problema la compania de fata, avand in vedere ca ei eu mai lucrat cu alte companii care ne ofereau servicii si atunci cand am renuntat la ei mereu a fost un “preaviz” de o luna.

Va multumesc!

  1. Nu-si bate nimeni capul (nu se baga statul in relatiile dintre 2 companii).
  2. Avantajos din ce punct de vedere? Dpdv financiar cu noile reglementari (vezi pct 3) pe SRL la 10.000 incasari/luna nu e rentabil (groso modo ramai cam cu 80.000 in mana/an cu toate bataile de cap administrarii unui SRL)
  3. Daca vrei sa nu platesti 16% impozit pe profit trebuie sa ai minim 1 angajat (minim ~1200 lei/luna taxe).

Deci daca m-as angaja cu salariu minim din 10000 de lei pe luna as ramane cu 10000-1200=8800
8800-3% impozit pe venit=8536
edit: 8800-1898=6902
6902-8% dividente=6350
6350+1898-200 contabil=8048

Eu vreau sa stiu exact cu cat raman in mana la finalul lunii nu mi se pare neaparat o bataie de cap cat timp sunt niste bani in plus.

1 Like

Daca te angajezi cu salariu minim, atunci firma o sa plateasca 1% impozit pe venit. De asemenea, daca incasezi 10000 lei, platesti impozit pentru 10000 lei.

Cel mai bine este apelezi la un contabil. Platesti o ora de consultanta si afli tot ce ai nevoie.

2 Likes

Imi poti recomanda un contabil care ar putea face asta online?

1 Like

Luiza Daneliuc (Smart Tax Advisors) parca ofera consultanta pe Skype. N-am colaborat in mod direct cu ea, dar mi-a lasat o impresie buna dupa ce-am vazut clipurile postate pe canalul sau de Youtube.

Si, cu siguranta, la un search pe Google mai gasesti alte cateva zeci de alternative. :slight_smile:

La 10000 lei incasati, pentru SRL, in situatia in care ai un angajat cu salariu minim (pentru alta situatie, calculele sunt altele):

Rămâi undeva cu aproximativ 7500, fata de 6500 ca angajat. Mai poti micsora din CASS anual cu unele achizitii, dar mai sunt alte probleme cu costurile aferente (protectia muncii, autoritati, etc). Nu e o idee prea grozava sa treci de pe CIM pe SRL doar pentru a optimiza taxele si impozitele.

El devine administrator și așa nu mai are treabă cu protecția muncii, et al.

daca e angajat are treaba cu protectia muncii. doar pe contract de administrare nu mai e cazul.

2 Likes

Mai ai costuri extra de bilant (mai ales daca vrei sa iei dividende interimare la fiecare 3 luni).

Per total iesi tot cam la acelasi venit ca si angajat - cu minusul ca nu mai esti bancabil si nu mai cotizezi la fel de mult la pensie (asta era si scopul ultimelor modificari pe SRL, sa descurajeze situatia asta de “angajat ascuns”).

Daca in schimb e un plus ca ai un vehicul de facturare si vrei sa mergi in directia de a-ti gasi si alti clienti, e oricum o procedura prin care tot trebuie sa treci la un moment dat. Ca o faci acum sau mai tarziu nu mai conteaza.

1 Like

“Mai poti micsora din CASS anual cu unele achizitii”

Cum?

Cum arată calculul ăsta cu, să zicem, 30k lei încasați?

Si calculele doar ca administrator care ar fi?

Multumesc mult pentru informatii!

2 Likes

srl-1-cim.zip (5.4 KB)

@mihait Scazi profitul: Cei care aveti SRL, ce cheltuieli/achizitii decontanti prin firma? - #7 de Cosmin

@MasterPopescu Doar ca administrator, nu mai platesti impozit pe venit (1%), platesti impozit pe profit (16%). Întreabă un contabil!

ma bag si eu, cu precizarea ca sper ca acum tu nu ai 10000 brut pe CIM si daca treci la SRL tot cu 10000 ramai. Faptul ca n-o sa mai ai concediu si alte beneficii pe care le ai acum pe CIM nu face un deal bun, defapt niciodata nu e un deal bun ca sa treci pe srl doar cu brutul pe care il ai in momentul respectiv pe CIM.

1 Like

La ce te referi ca platesti impozit pe profit fiind administrator? Eu inteleg ca ramai la impozit pe venit ca administrator (contract de administrare/mandat cu salar minim)

Impozitul pe profit e plătit de persoanele juridice.

@Floki Ca administrator plătești taxele aferente salarului (tu și firma), nu impozit pe profit. SRLul plătește impozit pe venit sau profit in funcție de încadrare.

Exact si e bine de precizat ca SRL-ul se incadreaza la impozit pe venit (1%) daca ai incheiat un contract de mandat cu salariu pt administrator (nu e nevoie de CIM, protectia muncii, SSM si alta birocratie si bani)

Mea culpa, am încercat să scriu condensat, am presupus că se înțelege cine și ce plătește, ca soloprenor tu centrezi tu dai cu capul. Exprimarea corectă este:

Dacă nu închei un CIM și rămâi doar administrator, SRL-ul tău nu mai plătește impozit pe venit (1%), platește impozit pe profit (16%).