SSD Vs HDD: cât de sigure sunt datele?

SSD ca viteza da. Ca siguranta nu. Daca ‘se arde’ ssd-ul, pa. Stiu cazuri. La hdd ai un warning ceva, da semne, ssd-ul pocneste ca bula de sapun.

Pentru situații de genul ăsta nu ai backup?

Sau spui de „pa” la modul că riști să rămâi cu deștu’n gură fix când ai ceva important de făcut?

You can RAID SSDs in a similar fashion to normal HDDs. Deci chiar nu vad problema. Plus vor fi mult mai ieftine decat varianta in care sa schimbi un SAS drive. (Daca banii nu sunt o problema exista SSD enterprise grade de mult timp deja, unele chiar la preturi ok)

1 Like

Pai cam ramai. Am avut ssd si s-a terminat instant. Intr-o secunda 0 date. Am avut sas si a crapat in decursul unui an, cu diverse erori inainte, eram pregatit, nici n-am asteptat sa crape de tot. Intradevar pe ssd n-am avut raid, dar depinde cum se arde si de ce. Daca vine ceva dubios pe tensiune, sau se incalzeste ceva prin el. De obicei daca e ceva legat de tensiune si ai mai multe la fel o sa cam crape toate. De pe hdd, chiar daca se duce electronica, ai sanse sa recuperezi ceva. La ssd e mai la noroc, depinde cum e proiectat, dar de obicei sansele sa recuperezi ceva de pe un ssd crapat sunt cam 0. Nu discut ca este mai rapid si mai ieftin, dar atata timp cat se mai gasesc prefer un raptor la 15000 in locul unui ssd. Plus ca nu asta era problema, daca e ssd-ul e mai bun ca hdd-ul, eu am o preferinta personala cu hdd-ul. Ideea era ca in pretul ala configuratia era de nerefuzat. Si da, puteam sa pun un ssd pe sistemul de operare si sa tin raid-ul pentru lucru. Dar la mine cel putin, chestia cu ssd-ul a avut amprenta emotionala care o are la un copil (sau la un adult) prima data cand i se sparge un balon in mana, sau altceva. E ceva marcant. La fiecare balon pe care il intalnesti dupa aia te astepti sa se sparga.

Waait a minute :slight_smile: folosesti un UPS? Eu de vreo 5ani+ fara UPS refuz sa lucrez pe PC-ul in cauza, heck pana si laptop-ul trece prin el.

Recent am facut upgrade la unul server-grade si setat totul pe high pentru ca stiu cat de “ok” este electricitatea la noi.

De altfel, la capitolul SSDs am folosit ceva modele de la Intel (3) si Samsung (3) => so far none died on me.

EDIT:

relevant:

Over the past 18 months, we’ve watched modern SSDs easily write far more data than most consumers will ever need. Errors didn’t strike the Samsung 840 Series until after 300TB of writes, and it took over 700TB to induce the first failures. The fact that the 840 Pro exceeded 2.4PB is nothing short of amazing, even if that achievement is also kind of academic.

1 Like

SanDisk Ultra II 480GB a crăpat dupa fix 59 zile de functionare. Fuck Sandisk

6 posts were split to a new topic: Despre UPS-uri, Surge Protecter/Arrest și alte soluții de alimentare

eu am ssd-uri pe 2 din laptopurile din casa si le monitorizez constant cu un soft de monitorizare care imi zice daca apar probleme (cel mai vechi ssd are 23842 ore de functionare si 87% stare de sanatate)

am vandut si la clienti ssd-uri si hdd-uri si din experienta acumulata pot spune ca oricare se strica la un moment dat (indiferent ca e ssd sau hdd) de aceea daca nu vrei sa ai probleme, fa backup automat si regulat.

personal, ssd-urile la mine sunt pentru lucrul de zi cu zi, backupul se face automat in retea pe hdd-uri de 2 tb (inclusiv la proiecte)

chiar zilele trecute m-am trezit ca unul din hdd-urile de backup nu mai functioneaza, dupa teste am descoperit ca alimentarea se prajise cel mai probabil din cauza caldurii (hdd-urile sunt puse pe rack-uri usb si alimentarea separata de la priza) noroc ca aveam un transformator similar la alt dispozitiv si ma folosesc de el pana ma duc sa cumpar alt alimentator.

Din experienta mea de peste 12 ani ca tehnician IT recomand urmatoarele:

  • ssd-uri pentru lucrul de zi cu zi (daca nu sunteti multumit de viteza unui hdd normal)
  • backup zilnic (automat sau manual) pe hdd separat (se poate si in cloud daca aveti datele arhivate si criptate, altfel nu recomand cloud)
  • copie de siguranta la hdd-ul de backup, cel putin o data pe luna (stiu sunt paranoic, dar am vazut multi clienti patiti)
  • scanare regulata a sistemelor din retea cu diverse solutii de securitate (nu recomand 1 singur antivirus ci mai multe pentru ca unul poate nu da de ransomware-ul respectiv, dar altul sigur simte ceva si macar opreste raspandirea in retea) - personal folosesc avast + bitdefender + malwarebites + emsisoft antimalware - desigur, fiecare pe alt laptop/telefon/tableta) - am avut situatii cand aveam probleme cu un antivirus dar unul din celelalte reuseau sa rezolve problemele si ma scapa de griji
  • alimentare de backup la sistemul cu hdd-urile de backup (personal folosesc ups la care e alimetat laptopul care si el are baterie si in el sunt conectate prin usb rackurile cu hdd-uri (gen NAS)
  • in cazul in care folositi desktop, recomand ups daca nu vreti sa ramaneti fara ultimele ore de lucru si sa o luati de la cap (mai ales ca in unele zone pica curentul dez mai ales cand e cald sau cand sunt fulgere)
  • apropo de fulgere, daca aveti retea pe fir, neaparat firul exterior sa fie cu impamantare si ruterul sa fie alimentat de la o priza cu alimentare sigura (asta daca nu vreti sa ramaneti fara porturi la ruter sau fara placa de retea/placa de baza in cazul unei suprasarcini - am avut firme care au patit-o, ori s-au trezit cu apa de ploaie in ruter care intrase de pe fir, ori sa ars portul sau chiar ruterul) - unele ups-uri au si protectie pentru cablul de retea, folositi-o.
  • daca ups-ul se alimenteaza de la o priza fara impamantare, legati la unul din suruburi un fir pana la calorifer (daca caloriferul are tevile pe la subsol/in pamant) - altfel in urma unei suprasarcini, se poate defecta atat ups-ul cat si sistemele pe care le alimenteaza.
  • daca lipsiti mai mult timp de acasa, asigurati-va ca prizele de alimentare sunt oprite sau scoateti transformatoarele din prize (vara mai ales, exista mari sanse de supraincalzire si ardere, decat sa ia foc tot mai bine preveniti - apropo de ce ziceam la inceput ca mi sa ars un transformator de la hdd)
  • daca sunteti paranoici, puteti face din arduino + senzor de fum + shield de retea - un sistem de avertizare in caz de incendiu super ieftin, care sa va anunte prin internet in cazul in care este prea mult fum in camera respectiva (pana sa inceapa incendiul prea puternic)
7 Likes

off-topic:

@Birkoff poti te rog sa separi paragrafele cu o linie goala? este foarte greu de citit un text atat de dens fara spatii

on-topic:

pei ce sursa ai folosit pt. a alimenta hdd-urile?

Diferenta dintre un HDD si un SSD se simte mai puternic ca un CPU upgrade, cred ca deja nu mai tine de opinia personala.

Eu unul am renuntat la AV-uri mai ales dupa ce am aflat ca sunt folositi ca gauri de securitate pt. virusare. In afara de Malwarebytes, SUPER AntiSpyware si Win Defender (da, teoretic e un AV) altceva nu folosesc. (am folosit 10 ani KAV - aproape inutil)

si daca vreti sa ramaneti cu hardware-ul intact :slight_smile:

1 Like

Exista mult mai multe probleme in practica decat variatia de tensiune si scurtul. La munca am avut niste probleme pe care nu le-a rezolvat nici un ups stabilizator sau electrician. Eram nevoit sa tin serverele intr-o mare hala in care erau niste firigidere imense. De la un timp incepuse sa imi crape in maxim o zi orice echipament de retea pus in locatia respectiva, indiferent de ups sau stabilizator, nici cisco nici serioux n-au rezistat mai mult de o zi. Dupa care am observat ca in cladirea alaturata in unele birouri aveam un flicker si paraziti foarte enervanti pe orice display, monitor sau imprimanta, cu ups sau nu. In unele cazuri daca deconectam cablul de usb sau de video disparea flickerul. In cam toate cazurile daca atingeam cu masa de la cablul usb de carcasa la pc, facea scantei. Era totul random, nu facea mereu, era zona crepusculara pentru mine. Am chemat electricieni, s-a verificat impamantarea, n-au gasit nimic. La un moment dat, un electrician mai ‘istet’ imi sugera sa schimb adaptoarele de la camerele de supraveghere. Au mai facut baietii si scurt pe 380 mi-au terminat un ups, a fost o nebunie. Nici un bridge wifi, conectat decat la priza, nu mergea in zona respectiva mai mult de cateva ore.
Eu cam banuiam de la ce era problema, dar nu am avut cu cine sa discut si la tensiuni mari nu bag mana. Banuiala mea era ca datorita modificarilor de la reteaua electrica de la frigidere, ori a aparut un fel de inductie pe cablul de utp ori ceva camp electromagnetic, sau ceva de genul asta care crea cumva zgomot in sistem. Voltajul era ok, amperajul ok, impamantarea ok. Oricum am renuntat sa mai caut problema si am mutat tot de acolo ca deja incepusera sa imi pice conexiunile, porturile, hdd-uri si nu mai puteam. Am stat o nopate si am recablat tot in alta parte, si nu am mai avut probleme, iar prin zona respectiva trec numai cu fibra.

Wth :slight_smile: Eu credeam ca vbim. de desktop-uri. De altfel de ce ai pune servere intr-o hala cu frigidere? Din minimele mele cunostiinte stiu ca intr-un apartament astfel de heavy stuff au nevoie de cablaj separat si sunt foarte fucky cu diferite echipamente (e.g. amplificatore and friends - care preiau all that shit din retea si il amplifica)

Pe principiul nevasta mai gasesc dar datele de pe SSD nu le mai recuperez?.:smiley:
http://risc.info.ro/

1 Like

pentru hdd-urile de 3.5 am ceva de genul asta http://www.pcgarage.ro/rack-uri/filtre/form-factor-35-inch-da/tip-rack-montare-extern/ in care intra alimentare separata de 12 V + mufa de usb
din intamplare, transformatorul care sa ars avea aceeasi mufa si aceeasi tensiune ca transformatorul pe care il folosesc la aparatul de incarcat acumulatori asa ca momentan ma folosesc de el pana ma duc sa cumpar altul.

am clienti care sunt destul de multumiti cu un hdd, daia am si specificat in paranteza chestia asta. Personal, de cand am trecut la ssd, nici nu mai concep sa am sistem fara asa ceva :smiley:

cand merg pe la diverse firme sa fac service (sau la diverse persoane particulare), am pe stick-ul usb o suita de aplicatii portabile (inclusiv antivirusi) care nu necesita instalare pe calculator, doar dau si scaneaza (eventual inainte fac update la baza de date cu virusi)
exemplu - https://www.emsisoft.com/en/software/eek/ sau Security (best free portable apps) | PortableApps.com
pentru scanari de urgenta, e de ajuns.

1 Like

Offtopic

ca vbim. de
ca vorbim de
Ai economisit un caracter! Felicitări! :clap:

Pro tip:
k vbim. de
și ai fi economisit două! :stuck_out_tongue:

1 Like

Mi-ai amintit de Winternals ERD commander (cate PC-uri am salvat cu el, good times):

EDIT:

Au fost cumparati de Microsoft in 2006, includeau si Sysinternals tools. Inca folosesc Process Explorer in loc de task manager - Mark Russinovich is still one of my heroes of sorts :smile:

Holy cow, acum este CTO @ Microsoft Azure … this explains stuff.

3 Likes

Am la munca 24 ssd-uri intel, 6 samsung, 1 crucial + cele din laptopuri care nu stiu ce-s. Toate consumer grade, unele in servere, unele pe masini de dev.

Nici unul n-a murit pana acum si creca cele mai vechi au 3-4 ani.

1 Like

da, am pe acelasi stick, pe langa programele portabile si niste iso-uri si windows on stick/linux on stick pentru situatii de urgenta (hiren de exemplu e unul din ele) + stick-ul e facut bootabil cu yumi, doar aleg iso-ul in care vreau sa intru de pe stick si imi fac treaba nu am nici o treaba cu sistemul gazda :wink:

2 Likes