Stă cineva la țară cu internet prin WiFi/WiMax ?

O întrebare extrem de simplă, fiindcă majoritatea avem nevoie doar de internet și puțin curent electric ca să ne facem munca poate cineva a decis să se mute la țară sau la munte și lucrează liniștit cu net transmis prin wifi de la chiar 200km distanță.

Nu de altceva, dar poate în viitor va fi extrem de rentabil să locuiești la țară și să dai un apartament/o casă existentă în chirie pe airbnb într-un oraș mare în special dacă ești un programator. (poate chiar off-grid cu o mașină electrică, de ce nu)

În Cluj-Napoca de exemplu se poate cere 1500-2000 de lei lunar pe un apartament de 2 camere mobilat sau mai mult cu airbnb, din banii aceia stai într-o vilă de 10-15 mii de euro într-un sat uitat de lume. Tot venitul pe care îl faci devenind profit pur.

1 Like

Nicio sansa.
Vitezele pe date mobile banuiesc ca le stie oricine are un astfel de abonament, plus ca depinde foarte mult de zona. Din experienta mea 80 - 90Mbps pe rural, cam maxim.

La 30km de Bucuresti pe cablu singura optiune este Telekom cu adsl.

Daca te muti doar 2 persoane este extrem de plictisitor, mai ales iarna si pe ploaie.
La 30km si 25min nu m-as muta permanent si fara sa am apartament disponibil in Bucuresti, de vineri seara pana duminica sau luni dimineata e OK, altfel nu.
Plus ca o curte se intretine greu.

2 Likes

Eu stau la 15km de oraş şi folosesc ceva de genu https://www.ubnt.com/products/#airfiber

airFiber®X şi airFiber® 11FX bate lejer 200-300 Km, dar îţi trebuiesc 2 antene puternice amplasate undeva la înălţime, altfel pierzi din calitate.

1 Like

Care din ele si la ce te conectezi?

Eu cel puțin am citit pe mai multe forumuri că o rețea wifi bine calculată e la fel de stabilă ca fibra optică. Viteza semnalului e tot viteza luminii, adică n-ar trebui să ai un ping mai mare de 2-3ms în plus dacă nu sunt pierderi.

airfiber e extrem de scump, sunt soluții mai ieftine pentru 100-200 Mbps.

9 postări au fost mutate într-un nou subiect: Cluj vs. restul țării

Încercați să vă limitați la discuția initială, nu la Cluj vs restul orașelor. Mulțumesc.

Transmisia radio pe distante mari e mai degraba limitata de obstacole decat de tehnologie, mai ales in Romania, unde relieful e muntos si deluros. In afara de relief, sa nu uitam ca Pământul nu este plat, la 100km curbura e deja destul de pronunţată, trebuie sa ridici antena la 40-50m ca sa ai vizibilitate. Daca ridici antena atat de sus, expui antena descărcărilor electrostatice, deci iti va trebui paratrasnet, altfel va trebui sa schimbi antenele dupa fiecare furtuna de vară. Dupa ce tragi linie o sa vezi ca sunt mai mari costurile legate de constructia turnului si paratrasnetului decat costurile legate de antene :slight_smile: Ma rog, asta in cazul in care nu ai vreun deal sau munte in faţă, caz in care link-ul este imposibil de realizat.

Pentru cine e curios, exista cateva tool-uri pentru determinarea vizibilitatii:

https://linkcalc.ligowave.com

4 Likes