Stabilire tarif freelancer

Salutare !

In timpul unei discutii la tigara cu un coleg, acesta mi-a zis ca vrea sa incerce si freelancingul
La un moment m-a intrebat cat sa puna tariful pe ora, iar eu i-am sugerat 50-60$ pe ora

Stie foarte bine php procedural, php oop desi nu prea a lucrat, mysql, linux scripting, retelistica

Eu zic ca tariful sugerat de mine ar fi ok, dar sint curios si de opiniile celor care sunt freelanceri de mult timp.

Multumesc !

Eu cand lucrez pe langa servici iau 20 de euro pe ora. Nu stiu cine ar da pretul sugerat de tine in Romania, dar daca gaseste client… foarte fain :slight_smile:!

2 Likes

Eu cer 30 de euro pe ora pentru dezvoltare aplicatii web cu react/angular 4/5, eventual react native si backend graphql fiindca imi gasesc destul de greu proiecte. (nu ca n-ar fi, dar e dificil sa te bagi intr-un proiect existent si e la fel de dificil si sa faci ceva de la 0)

Filozofia pe pricing e ca daca nu ai destule proiecte si ai timp redu pretul, daca ai prea multe proiecte creste pretul.

2 Likes

Multumesc Istvan si Dan !

Este o abordare buna !

Da, ai dreptate !
Clienti internationali !
:slight_smile:

Eu nu aș merge pe tarif mic până ești plin de proiecte pentru că primul client va zice că L-a prins pe Dumnezeu de picior și îți va da ani la rândul de muncă și nu mai poți crește tariful.

5 Likes

Nu neaparat, asta e o auto-limitare pe care ti-o creezi tu. Asa cum poti creste pretul fix pentru anumite proiecte, poti creste si tariful pe ora si negociezi cu clientul. Odata ce aduci un plus de valoare, un client bun o sa ia asta in calcul si o sa plateasca mai mult.
Am lucrat cu destui clienti din afara cat sa-mi dau seama ca majoritatea urasc sa caute alt freelancer. Le mananca timp sa faca asta si e frica de incertitudine de ce o sa-i astepte cu alt freelancer. Desigur asta e valabil excluzand piscotarii care cauta sa te traga la tariful cel mai mic doar pentru un job (‘dureaza putin’, ‘e ceva care se poate rezolva rapid’, ‘daca iese asta bine mai am o tona de munca’).

Cat timp esti freelancer outsourced peste hotare, daca incerci sa tarifezi la fel precum cei locali (gen US), poate sa-ti mearga doar daca esti extrem de bun sau nisat foarte bine. In rest, trebuie sa iei in calcul si faptul ca esti din alta tara.

5 Likes

Well, I’m not an ass. De îndată ce am început contractul nu o să schimb tariful sau să cer mai mult. O fi normal în lumea reală să îți vezi doar de fundul tău și să nu conteze pe cine calci în picioare, dar eu nu sunt așa.

În SUA sunt tarife de $100/oră mergând la peste $200/oră. Să ceri un amărât de $50/oră… It’s a bargain.

Acuma când începi freelancing-ul, automat ai o sursă de venit în spate. Fie deja lucrezi și ai 1 oră - două „libere”, fie îți dau de mâncare părinții, în orice caz nu pornești rupt de foame și de frig. Așa că poți aștepta 6 luni - un an până vine un client cu buget serios. Între timp te perfecționezi și cum să te diferențiezi de asiatici, ceea ce e simplu de îndată ce est Europeeni sunt puțini și sunt foarte buni.

1 Like

Eu am un princpiu daca ai scop sa faci banii nu ajungi prea departe, daca vream sa fac banii faceam ASE, scopul este sa creezi tehnologie si desigur sa nu duci grija banilor.

1 Like

:smiley: Cu cât faci mai mulți bani, cu atât ai mai puțini.

Dacă faci sute de milioane pe lună clar că nu mai e de nasul tău să stai în garsonieră pe chirie. Trebuie casă, curte, două mașini, eventual una electrică. Trebuie monitoare, toate IPS-uri la 144 Hz, trebuie plăci video de top, scaun Herman Miller, câte unul pentru fiecare membru al familiei, nu mai stai cu plovăr pe tine la 18 grade, trebuie 23 - 24 de grade iarna în casă să poți sta în tricou.

E, he he, când nu-s bani, vrei ceva… Nu poți. The end.

Oricum mi se pare de prost gust ca un programator (oricum sunt puțini) să nu aibă casă și mașină electrică. Dar, noh. Când concurezi cu India la preț, concurezi și cu mizeria de acolo.

1 Like

E un documentar pe TedX cu filozofia lui Linus Torvalds.

3 Likes

Eu as pune acest video in categoria De citit/de vizionat :slight_smile:

E o ironie pe undeva că joburile in finanțe/bănci, care erau cele mai râvnite de absolvenți ASE nu sunt atât de bănoase și nici așa de multe, iar cele în IT sunt în situația opusă.

Oricum mi se pare o dihotomie falsa. Zic că e mai bine de mers pe principiul “why not both?” - și slujbe bine remunerate, și munca interesanta într-un domeniu creativ precum tehnologia.

1 Like

Piata este saturata. Specializarea este disponibila cam la orice universitate
:slight_smile:

Va multumesc pt sugestiile voastre !
:slight_smile:

În cei 50-60$ intră și bani pentru bătrânețe? Mă gândesc să mă apuc și eu de freelance având în vedere că jobul de zi e plătit cam slăbuț. Iși mai face careva griji pentru pensie?

1 Like

@Cosmin_Popescu my 2 cents, ca om care a facut freelancing ani buni, are firma de web development de 7+ ani si coordoneaza o retea de 70+ freelanceri:

  • Din detaliile tale, mie-mi suna a un php dev mid, cu indulgenta (OOP e crucial); Ca freelancer, este la inceput de drum (primul gig), cu experienta zero in freelancing si sub medie in development; A fi freelancer inseamna mai mult decat a fi un developer, trebuie sa faci legal, sales, management, client service. Lucruri care se invata cu timpul, nicio problema, dar momentan probabil nu le stapaneste. Si conteaza asta;
  • Dupa cum stiu eu piata, pt freelanceri php, pretul mediu de freelancer in Romania e sub 20 EUR/h, iar in vest sub $40/h; Deja la 40 EUR/h gasesti agentii bunicele, cu project manager, designer, tester, etc; ai o echipa intreaga la dispozitie, cu experienta; este fals sa crezi ca poti face munca mai buna ca o echipa intreaga, la inceput; sigur, exista oameni care fac asta, dar crezi ca prietenul tau e printre ei? de la primul gig?
  • Din moment ce nu are experienta peste medie, nu i-as recomanda sa inceapa cu un pret peste medie; ori “prinde pe cineva” la un pret mare, dar dezamageste, ori nu va gasi niciun client, ever; in niciun din cazuri, nu e un pret sustenabil pentru un om care acum incepe freelancingul; iar o experienta dezamagitoare la primul gig poate sa il determine sa abandoneze; not good;
  • Sigur ca exista oameni care cer $50, $100/h, chiar si mai mult. Cunosc destui. Sunt printre ei. Dar aia nu sunt freelancerul mediu. Si nu au cerut $100/h de la primul gig! Pretul mare vine odata cu experienta. Odata ce tu intr-o ora poti sa livrezi mai mult ca 5 altii de $20/h. Odata ce experienta te face expert intr-o anumita nisa, sau un generalist absolut cu o privire de ansablu greu de obtinut. Sau ambele :slight_smile:
  • Cea mai buna tehnica de pricing la freelanceri pe care am intalnit-o, si pe care am practicat-o personal si o recomand cu ochii inchisi, este sa porneasca cu un tarif cu care e doar “multumit”, dupa care sa creasca tariful cu $1-2-5/ora la fiecare client nou. Depinde cat de mari sunt proiectele pe care el ia. Daca-s de 1-2 luni, increment de $1. Daca sunt de 1 an, increment de $5. Asta poate reduce venitul pe termen scurt, sigur, dar creste sustenabilitatea freelancingului ca afacere, e mult mai etic dpmdv si e mult mai conform cu realitatea pietii de freelancing. Nu-ti da nimeni o avere pentru ca vrei, ci pentru ca meriti. Ca il ajuti pe el sa faca mai multi bani, mai repede. Sunt enorm de multe beneficii la strategia asta si doar un singur dezavantaj, cel de mai sus. Alte beneficii: e low-commitment la inceput - daca esti ieftin, nici primul client nu are asteptari mari. Te ajuta sa gasesti repede primul gig, apoi urmatorul gig, apoi urmatorul gig - so money keeps rolling in. Niciodata nu simti ca “minti” sau “pacalesti” un client, ca te supraplateste. Stii sigur ca-ti meriti banii, pentru ca ai alti clienti care te-au platit atat. Pretul tau creste odata cu experienta in freelacing, deci si cu valoarea adaugata pe care o aduci proiectelor, ceea ce e natural.

Asta e parerea mea, sper sa nu fi fost prea direct. Asa sunt eu. Of course, e doar parerea mea, bazata pe experienta mea. Pot sa gresesc, fac asta mereu :slight_smile:

Spor colegului!

P.S. Daca colegul chiar foloseste cu strategia de mai sus, recomand sa inceapa cu maxim 15 EUR/h in Romania, 20 EUR/h in vest. Apoi sa creasca dupa fiecare proiect. Neaparat. Eu am neglijat sa cresc, credeam ca nu se mai poate, dar se putea, era doar o chestie de vointa, rabdare si multa munca. Neaparat sa cresti pretul. Iar daca un client ramane rau in urma (cu 10-20 EUR/h sub pretul actual), ori poate sa-ti dea pretul curent ori ii recomanzi pe cineva la pretul vechi. It’s that simple, everybody wins.

35 Likes

Va multumesc tuturor din nou ! :smiley:
Ii voi transmite colegului meu opiniile si sfaturile voastre

@tabacitu kudos pt ca ai impartasit din experienta ta. Nu il va ajuta numai pe colegul meu, ci si pe cei care sunt la inceput in acest domeniu.

Succes in proiectele tuturor si saptamana faina ! :smiley:

4 Likes

Foarte bun raspunsul lui Cristian. La 40E/ora gasesti agentii f.tari in Ucraina. Freelancer-ul din state care cere $100 pe ora ce cost al vietii are oare?

4 Likes

Putin offtopic:


Conform acelui site, 93 %

1 Like

Cu 93% mai mare. Adică aproape dublu. Care trebuie sa te pună pe gânduri deoarece venitul mediu e de 5 ori mai mare. OTOH, e o diferență între trăitul in NYC, Silicon Valley, Seattle sau Los Angeles, si Podunk, Ohio.

2 Likes