Startup in domeniul muzical cu inteligenta artificiala

In perioada urmatoare intentionez sa infiintez un startup care sa furnizeze servicii online (SaaS) de compozitie muzicala, utilizand inteligenta artificiala.
Daca este cineva interesat de un parteneriat in acest sens (in special pe partea de AI/ML), astept un mesaj.

5 Likes

Interesant - mult succes!
Acum ceva vreme am dat peste ceva oarecum similar - muzic compusa de “mase”, pe baza de voturi:
https://crowdsound.net/

Sunt curios de cateva lucruri si daca ai avea timp de raspunsuri ar fi fain:
1)Care-i segmentul de piata caruia te adresezi?
2)Sunt necesare cunostinte avansate in domeniul muzicii? Ma gandesc ca se gasesc mai greu programatori specializati pe AI care sa stie si teorie muzicala avansata. :slight_smile:
3)Ce limbaje de programare sau librarii sau alte cunostinte cauti in partenerul ideal? Mai multe detalii ar ajuta potentialii doritori sa-si dea seama daca sunt potriviti sau nu.
4)Startup-ul beneficiaza de finantare sau este mai mult un proiect personal/limitat?

Multumesc pentru raspuns!

Raspund punctual:

  1. Exista cel putin doua variante:
  • persoane fara cunostinte muzicale care au nevoie de trackuri pentru clipuri scurte, reclame, prezentari, jocuri, care nu au un buget mare pentru acest lucru si care nu au exigente foarte mari referitoare la calitatea compozitiei. Din ce am vazut, aceasta piata este destul de mare si promitatoare, iar startup-urile concurente se focalizeaza tot in aceasta directie.
  • profesionisti (compozitori sau producatori) care ar putea utiliza acest serviciu pentru a genera idei si teme muzicale noi, mult mai rapid. De asemenea, s-ar putea trata si partea de orchestratie, aceasta fiind o problema dificila. Piata aceasta este mai restransa, dar consider ca este mai avantajos si pentru compozitori/producatori un tool care sa ajute la crearea unor compozitii mai bune, care sa transmita starea necesara in functie de context. Iar in acest caz nu este eliminat factorul uman care isi pastreaza latura creativa si artistica, utilizand acest tool intr-un mod augmentat.
  1. Cred ca ar fi utile macar cunostinte de baza. Avand in vedere ca vorbim de AI/ML, esenta va fi in modelele si algoritmii utilizati, precum si in calitatea dataseturilor prelucrate. De asemenea, cred ca a avea o pasiune pentru muzica ar fi un avantaj. Ca in orice domeniu, lucrurile facute din pasiune au succes si sunt de calitate.
  2. Se poate folosi tensorflow cu python (sau alte frameworkuri), dar si javascript (tensorflow.js). Pentru muzica exista si Google Magenta care trateaza aceeasi tema de cercetare.
  3. Deocamdata nu exista finantare pentru acest proiect, dar dupa realizarea unui prototip (MVP) se poate incerca obtinerea unei finantari. Desigur, intr-un scenariu optimist, proiectul s-ar putea si autofinanta prin intermediul primilor clienti (early adopters), dar cresterea ar fi mult mai lenta.
    In concluzie, ar fi nevoie de cineva dispus sa depuna un efort voluntar suplimentar, neremunerat (cel putin initial), pasionat de domeniu (tehnologie, AI, muzica), avand cunostinte de AI/ML si limbaje aferente (python, javascript), dornic sa invete continuu, orientat catre dezvoltare personala, fiind dispus sa se dedice fulltime proiectului pentru urmatorii ani, in cazul in care exista potential de crestere a business-ului (potentiali clienti, idee validata, finantare etc.), si nu in ultimul rand, dornic sa devina antreprenor.
    Sper ca nu am fost prea drastic, dar asa am observat ca se pune problema in cazul startup-urilor. :slight_smile:
1 Like

Spor la gasit colaboratori si felicitari pt idee :smiley:

Am fost cândva interesat de muzica dar viața profesională mi-a alungat acest hobby. Dacă acest serviciu este menit să compună piese atunci consider că e mult de muncă până acolo, mai ales dăcă melodiile nu sunt doar experimentate și pot fi folosite în clipuri promoționale. Mai sunt exemple pe ici pe colo cu melodii generate prin AI/ML și nu sunt chiar opere de artă dar pentru o sursă de inspirație sunt bune, cu tot cu “artefactele” lor. Poate ar putea sta la baza unui serviciu de filtrare, în funcție de preferințele/nevoile utilizatorului, a unor cataloage cu melodii open-source.

Oricum trebuie să invețe de undeva și poate un spațiu colaborativ i-ar prinde bine. Lucrul ăsta mi-a adus aminte de Tom Cosm, tipul ăsta a creat un syntetizator (nu știu cum îl pot descrie) controlat colaborativ prin comenzi extrase din comentariile stream-ului Twitch.

BTW, Python FTW!

Nu o lua personal, dar am un simt cum ca proiectul tau va esua total. Ceva imi spune ca nu vei putea ajunge nici macar la un nivel de 70% ca si implementare, dar ce sa mai vorbim de promovari, succes, etc. Repet, nu o lua personal, asa cred eu, ca nu vei reusi.

Este foarte posibil. Statistic vorbind, procentul de startup-uri care reusesc sa supravietuiasca este infiorator de mic.
Poti sa-mi dai cateva detalii referitoare la aceasta concluzie?

Depinde ce intelegi prin ‘supravietuire’. Astia https://www.startupcafe.ro/stiri-afaceri-21734503-infiintare-firma-srl-pfa.htm zic ca e cam 1 din 2. Prin alte tari poate fi mai prost, unii incep ‘afacerea’ cu ‘atragem investitori pentru miraculoasa noastra farfurie zburatoare cu baterii 777’.

Cei din domeniu spun ca nu orice firma este un startup. Primul articol pe care l-am gasit pe tema procentelor:

Bineinteles ca nu orice firma e un startup.
Iar statistica la noi este inselatoare, probabil rata e 1:5, multe sunt suspendate, etc. Chiar si asa, e surprinzator cat de multe supravietuiesc. Deloc infiorator de mic. Ar fi si culmea sa supravietuiasca startupuri de genul ‘solar freaking highways’ care sunt clar pentru fraierirea investitorilor si nimic altceva. Sau cele care promit avioane pe baterii. Se gasesc destui fraieri sa puna botul, aia iau banii, ii scurg prin diverse mijloace si falimenteaza. Apoi o iau de la inceput. Genul asta de indivizi strica statistica. Bineinteles ca mai sunt si cei care n-au idee ce fac, dar se apuca… etc.

Nu exista detalii. Eu merg pe intuitie ca de statistici si probabilitati m-am convins. Am ochiul format, ca sa zic asa, poate asta te ajuta.

exact acelasi mesaj intentionam sa-l postez si eu. Eu m-am oprit acum vreo 10 din a compune melodii din talent/instinct si m-am gandit la cum functioneaza muzica. Am tot adunat idei, si m-am pus de vreo cativa ani sa incep un generator de melodii. (Am ajuns destul de departe, cel putin cu teoria, cu executarea…ma misc greu caci nu sunt programator profesionist, si ma mananca bug-urile).