Statie de lucru veche vs PC nou

La pretul unui PC cu i3 Skylake, vad pe e-bay si cateodata si pe olx, statii de lucru cu Dual Xeon Sandy Bridge, 16 core, 48 GB RAM sau chiar mai mult.

Cum nu am nevoide de IPC mare decat atunci cand lansez programe sau la boot, in rest tot ce fac e pretabil la multicore, compilare, Unity3D, 50 de taburi in browser, Photoshop si Lightroom, ma cam bate gandul sa iau o vechitura din asta cu multe core-uri.

Calculul pare bun la prima vedere, dar e posibil sa fi omis ceva, asa ca am decis sa intreb. Ce credeti, la modul meu de folosire ar fi ok un asa animal vechi?

Core i7 4790k e cel mai vechi ce il iei la un pret decent si e relevant pentru ziua da azi ca procesor, core-urile nu conteaza in 90% din aplicatii chiar si in 2016. Problema cu Xeon-urile e ca intra in categoria problemelor la amd si anume core-uri multe dar slabe. Daca cumva ai ideea geniala sa iti iei o placa de baza de server o sa innebunesti pana trece de bios.

Iti trebuie si un SSD si SSD-ul are nevoie de un SATA 3 controller cu drivere calumea, cu cat e mai nou controllerul cu atat mai bine. La AMD cu driverele puse pot folosi doar jumatate din viteza SSD-ului la random fiindca chipset-ul are integrat controllerul sata si nu are drivere prea bune fata de intel care are drivere mult mai bune. (pe linux zboara si amd-ul, n-am treaba)

PC cu i3 skylake ? Glumesti nu ? Minim core i5 haswell pentru orice fel de programare de aplicatii mobile. Ultima data cand m-am jucat cu Eclipse se chinuia tare saracul pe langa VM-ul cu android pe un procesor doar cu putin mai slab ca un i3 si eu nu rulam jocuri.

Daca ai cumva nevoie de editare video, sa zicem vrei sa editezi un video 1080p de 40 de minute iti va lua o ora renderingul/convertirea si cu core i7 4790k, nu vreau sa stiu cat ia cu un core i3.

In plus ori iei procesor cu placa video integrata care suporta Vulkan API, ori iei o placa video mai noua cu drivere care suporta Vulkan API deoarece va fi foarte important pentru jocuri. Eventual poate avansezi si tu de la Photoshop la un 3dsmax, poate la toamna o sa fie in voga designul cu ray tracing si fara un core i7 nici n-ai ce discuta.

3 Likes

Ne dai și un preț/link?

2 Likes

La same freq. Skylake are +25% IPC fata de Sandy - diferenta nu este atat de masiva ca la AMD.

Deci acele 16/32 threaded Xeons vor decima un 4790K - atata timp cat freq in single thread poate sta ~3.2 Ghz sa nu fie diferente mari in zona de light load.

Bine asta la capitolul CPU insa ca minusuri ar fi:

  • lots of power
  • noise
  • hard to upgrade

Plus ce mai zicea @isti37

Insa daca este tot timpul on (eu unul asa il tin pe al meu) si la same cash cu un i3, depinde si de full specs dar in final nu suna rau.

Am luat pentru un loc de munca un xeon quad core, dual procesor cu 1000 lei, second hand, de la firma, cu garantie si factura, cu 2 sas la 15000, ram ecc, sursa de 1000w … etc. Rupe orice puteam sa iau nou. Mi-a intrat si un ips de 24 in buget. Daca cauti gasesti si six-core dual proc sau quad dual proc cu ht. E de ajuns sa te uiti pe benchmarks. Daca te gandesti la vechitura, arunca si o privire la generatiile mai vechi de i5 si i7, in afara de prima. Prima nu.
Relevant https://www.youtube.com/watch?v=1Km3dsgvrRM

:smiley: un mic detaliu: Un SSD modern iti poate rupe sistemul in doua.

5 posts were split to a new topic: SSD Vs HDD: cât de sigure sunt datele?

Iti dai seama ca daca ai lua in rate un Core i7 6700k si un ssd de 1Tb tot ai iesi mai ieftin pe termen lung chiar si cu dobanda din cauza consumului ?

E posibil sa ai dreptate, Insa, discutia devine ca aia cu Dacia noua sau Mercedes clasa E (sau BMW).
Pe scor cu dual-xeon am 7644 de puncte, i7-le are 10987. Cu 60% din pretul unui procesor nou, am un pc care are cam 70% din puterea de calcul a unui i7. Ca fapt divers pentru back-up am luat un nas nou de 8T, care ruleaza in raid, pe 4 hdd-uri sata. Sansele ca sa pierd date sunt mici.
Discutia e subiectiva, putem sa ne legam de timp-ul de functionare, de consum, de fsb, de vitezele la ram si multe alte avantaje pe care un sistem nou i7 le are fata de o generatie mai veche. Nu contest faptul ca i7 este mai performant.
In schimb, daca bugetul este o problema, cred un pc second hand este cel mai bun echilibru intre pret performanta si fiabilitate. La 1000 lei puteam sa iau nou ceva din seria G sau celeron, placa de baza low end, sursa slaba. Si daca aveam ceva de randat puteam sa dorm la munca. Intradevar, este diferenta de consum de la 90w la 120wx2. Dar simtitoare este numai in sarcina.
Ca alt fapt divers, aveam odata un pentium D deblocat, engeniring sample, la 3,7ghz intr-un XPS cu o sursa de 1000W. Iarna la -5 grade afara, aveam in camera cu pc-ul vreo 10-15 grade. Deci chiar daca consuma mai mult, recupeream pe timpul ierni la incalzire.

2 Likes

E bazat pe arhitectura Penryn

the 2007/2008 “Tick” was the shrink of the Core microarchitecture to 45 nanometers

Credeam ca este macar un derivat din Nehalem,

Scoruri mai “reale” (Geekbench):

Single Core / Multi Core
Xeon X5450 3000 MHz (4 cores) Mac OS X 32-bit (scorurile pe Mac sunt mai mari) 1687 5949
Xeon X5450 4396 MHz (4 cores) Windows 32-bit 2412 8507
Core i7-6700K 4001 MHz (4 cores) Windows 32-bit 4106 15929

Tradus: chiar is OCed ca naiba tot este 1/2 din 6700K si asta nu doar in MP ci si in single threaded perf. adica unde chiar simti diferenta.

1 Like

Are doua procesoare, 8 nuclee la 3ghz. Scoru de mai sus, daca nu ma insel cumva, este la bucata, nu la pachet.

Chiar daca este dual-socket - single thread score ramane la fel doar cel MT va creste liniar e.g.:

1 socket:

ST: 1687 MT: 5949

2 sockets:

ST: 1687 MT: ~ 12000

Deci chiar si in dual-socket nu poate depasi un Core i7-6700K in MT iar in ST perf. este sub un i3, de fapt 5S-ul meu are scoruri mai mari in ST.