Statul vrea software: 2 miliarde de euro pentru digitalizare

Statul vrea, pare-se, sa dea 2 miliarde de euro pentru digitalizare. Sanatate, pensii, educatie, fisc.

Ce se va intampla? Chiar o va face sau va fi un nou caz Siveco? Se va pune Statul pe angajat programatori si team lead-zi? Cu cat? Sunt proiecte nationale, nu poti livra soft prost. Cat sa ceara un om cu 10 - 15 ani de experienta in spate, luand in considerare ca bate spre 40 de ani (22 + 10/15 = 32 - 37 de ani)? 10.000 de euro? Pensie de la 50 - 55 de ani?

La 10.000 de euro pe luna (pe PFA/SRL desigur) inseamna 120.000 de euro pe an, 1.200.000 de euro pe 10 ani. Din alea 2 miliarde inseamna 1666 de oameni si jumatate pentru urmatorii 10 ani. E mult? E putin? Sau va angaja statul studenti sa le faca infrastructura nationala pe 3000 de lei? Cine le vine sub pretul pietei?

Ce se va intampla cu celelalte firme, vin ele sa pluseze peste ce ofera Statul? Nu vor mai avea dreptul la oameni bine pregatiti? Dar cum ramane cu Europa? Germania cica e paralela cu folosirea calculatorului. Numai pensionari. Ei vor face digitalizare? Ei pe cine vor angaja?

E ceva de PNRR si digitalizare? Autostrazi - se fac. Ecologie - se verifica. Sa iei masa in ruina numita centrul Bucurestiului - se interzice. Pensionare pentru plebe - nu, munca pana la 80 de ani. Una peste alta, lucrurile se misca. Se va misca si la capitolul acesta? Si ce vom face noi, IT-istii huliti de toti?

P.S.
Se va angaja Red la Stat? De ce sa o faca? De ce sa nu o faca? Are Red nevoie de Stat sau are Statul nevoie de Red?

2 Likes

Nu are absolut nici o relevanță cine e tatăl cui.

Presupun că nu ești la curent cu tot ce se întâmplă/a la serviciul părinților tăi, nu?


@runcmd Trolling tău de 2 bani peste tot pe unde comentezi nu face decât să scadă calitatea discuțiilor pe forum (dar probabil ăsta e și scopul). E a doua oară când îți atrag atenția.

Este ultimul avertisment.

3 Likes

O sa se faca licitatii.

Nu angajeaza statu pe nimeni.

Cine livreaza proiectu mai ieftin, cel putin pe hartie, castiga. Treaba lui pe cine angajeaza

Pura coincidenta faptu ca nevestele unor politicieni PNL o sa deschida firme de IT in perioada urmatoare

Eu unu m-as baga la ciolan, mai recuperez din taxele platite.

3 Likes

Cred ca e timpul sa ma inscriu in vreun partid. (sau nu)

Digitalizarea e un subiect ciudat in Romania, eu sincer nu cred ca o sa ne digitalizam total in urmatorii 10 ani. Problema nu e neaparat solutia, ci faptul ca majoritatea oamenilor n-au nimic deaface cu tehnologia pe langa Facebook. Lucrurile importante se rezolva prin telefon, prin cunostiinte/rude/prieteni, ceea ce nu se va digitaliza. In Cluj de exemplu multe lucruri sunt digitalizate, dar daca vrei ca ceva sa fie rezolvat te duci de exemplu la primarie si nu pleci de acolo pana n-ai o hartie in mana. Daca te trimit la robot le zici ca nu merge si te ia direct. In cel mai rau caz trimiti scrisoare recomandata cu confirmare la primire ca sa ai ceva cu ce sa te certi cu ei.

Banii sigur se vor duce aiurea, daca se vroia deja eram cel putin la nivelul Estoniei.

Nu stiu daca cineva se uita la Las Fierbinti, dar am cazut de acord cu destui de multi oameni ca reprezinta cu acuratete cam toate comunele din Romania. Eu nu prea imi pot imagina ce digitalizare faci cu o asa societate.

1 Like

15% vor fi studiile de fezabilitate.

Cel mai probabil că software-ul va trebui să se plieze pe sistemul birocratic, nu pe produsul în sine.
Adică să funcționeze la fel ca și până acum, să intre oamenii în 30 de aplicații web în care să nu știe ce să facă și în final să ajungă tot la ghișeu.

Software-ul va trebui să funcționeze exact așa cum le va fi nevoie operatorilor de la ghișee.

2 Likes

Daca ai loc de toti pilosii si proptitii politic, de ce nu? Ce banii lor nu sunt buni? :smiley:

3 Likes

nu am niciun scop de a trolla ci doar de a mi exprima opinia cat se poate de pertinent asupra unui subiect dat. nu mi amintesc sa fi injurat pe cineva de mama.

iar parintii mei nu decid soarta unei tari. acuma ca pe tine personal, Ionut ca sa nu te afecteze social, profesional, e lesne de inteles ca vei face lobby pt. o persoana cu influenta si ii vei da castig de cauza. daca nu e asa, te rog sa ma contrazici.

daca pe tine nu te intereseaza viitorul copiilor tai si al acestei tari atunci ce sa zic, acopera mizeria de sub pres. eu personal te respect inca de pe vremea cand ai inceput cu blogging-ul si mai lasai comentarii pertinente pe blogul lui zoso.

revenind strict la subiect, si pentru ca sunt roman si pentru ca avem un coleg de forum foarte implicat aici, am vrut sa stiu cum te simti ca si copil atunci cand stii ca tatal tau poate avea influenta de a decide soarta a peste 17 milioane de suflete.

si repet, asta nu e subiect de TROLLING, e ceva palpabil, o realitate pe care o traim zi de zi, iar acuma ni s a oferit o sponsorizare uriasa de care ar trebui sa profitam cu creierul si nu cu burta. ca si cetatean roman am dreptul sa stiu daca acest management al banilor a picat pe mana cui trebuia. multumesc.

3 Likes

Cum zice @isti37, problema sunt si oamenii.

Exemplu de la mine din bloc:
Se plateste un abonament la o platforma de administrate online. Printre chestiile pe care le poti face acolo, poti adauga si indexul contoatelor de apa, ba primesti si mail pe 1 si pe 3 in fiecare luna (ca se pot introduce, ca e ultima zi).
Ce fac cam 40% din oameni: iau biletul pe care il lasa administratorul in cutia postala, il completeaza de mana, ii fac poza si il trimit pe grupul de whatsapp al blocului.
Deci au telefon smart pentru ca pot face poza, stiu sa il foloseasca pentru ca au whatsapp cu poza de profil, dar ei asta inteleg din online. cererile online se depun la etajul 2
Le-am atras atentia ca nu pentru asta e grupul de wa (ca unii trimit si la 2 noaptea), la prima sedinta de bloc mi-a sarit una in cap ca de ce ma iau de cei care nu se descurca. S-a prefacut ca se uita in telefon cand i-am zis sa ii arat cum se face. :laughing:

Pe de alta parte nici cu sistemul de stat nu mi-e rusine. Am depus declaratia aia unica. Dupa doua zile primesc un mail ca mi-au fost adaugate niste documente. Atat, nu un link, nu nimic. Unde sunt!? Undeva.

Am totusi cuvinte bune despre ghiseul.ro. Totul e relativ simplu si ma bucur ca vad din ce in ce mai multe institutii care il folosesc. Am fost surprins placut anul asta cand am putut plati taxele de la mosie (sat de prin Vrancea) prin el.

Probabil ca va fi licitatie. Sper doar ca vor scrie bine cerintele. Imi povestea cineva (vama, echipamante) acum cateva luni ca se fac oferte cu toate petardele pamantului din cauza cerintelor facute prost.

Se poate face profit bun si livrand lucruri de calitate. Oare s-or fi prins mai multi de chestia asta de la fail-ul care a fost cardul de sanatate?

1 Like

In multe locuri daca s-ar incarca documentele intr-o baza de date ar iesi la iveala foarte multe nereguli, deci au tot interesul sa tina totul sub cheie intr-un birou.

In general cu Agile nu o sa obtii o calitate foarte buna din prima, e un proces iterativ, daca acest proces se blocheaza din motive politice (se schimba oamenii, se redirectioneaza banii) atunci nu vei ajunge in punctul in care poti sa zici ca ai ceva de calitate, iar fara Agile e putin probabil sa livrezi ceva.

1 Like

Oai cât pesimism. Glumesc!
Lucrurile se mișcă, după cum a mai spus cineva. Ca să fac o paralelă închipuiți-vă cum este să refactorizezi un cod plin de buguri, scris redundant și ineficient. Este ca un fel de domino: dacă ai atins o parte de cod, începe să crape din toate încheieturile. Ești mai câștigat dacă scrii totul de la zero, fără să te mai complici cu refactorizări. Cam așa este și aparatul de stat: dacă vrei să îmbunătățești ceva, undeva, cel mai probabil apare efectul domino. Ba funcționari depășiți, ba nepotisme, ba neveste de politicieni care-și deschid firme de IT peste noapte. Numa că aici nu mai ai opțiunea de a scrie totul de la zero. Trebuie să dansezi cu ce ai. Aparatul de stat trebuie să funcționeze, altfel ți se urcă toată populația în cap. Într-o lume ideală scrii softul, îl livrezi și salutare. În realitate trebuie să îi explici lui tanti cu pixul și capsatorul cum se folosește aplicația (cine a ascultat unul din talkurile despre digitalizare de la Bucharest tech week de sâmbătă). Acolo îți dă cu virgulă. Modularizare, trainings, ramp-up, versiuni beta, nebunii. Din punctul meu de vedere planningul (aka studiul de fezabilitate) pentru treaba asta face foarte mult. A fost o vreme când fugeam de treburi de-astea ca de altceva. Acum sunt chiar curios cum se va îndeplini această misiune imposibilă.
De putut se poate. Clujul arată asta, deși și aici mai sunt funcționare cu pix și capsator. Nu, nu mă bag, în caz că îi trece cuiva prin cap să mă îndemne la așa ceva.

Dar cine poate face treaba asta decât noi? Job la stat, salariu pe măsură, loc călduț, poate chiar până la pensie. Unii pun egal plafonare în dreptul la treaba asta, dar dacă te concentrezi pe ce trebuie îți dai seama că găsești challenge. Cine învață să lucreze cu statul în cadrul industriei IT dezvoltă un set special de skilluri.

2 Likes

La Cluj daca te uiti atent poti sa depui o cerere, sa verifici statusul (care e destul de sec) sau poti sa te programezi, respectiv sa faci plati, cam atat. Inclusiv primaria spune ca institutiile cu care colaboreaza refuza sa colaboreze online ca sa fie mai automatizat de atat.

Ca sa iti dau context, eu am o cerere de parcare care e in acelasi status de cand l-am depus. (din 24.02.2021 e ultimul update si l-am depus in 04.01 - practic i-a luat Antoniei o luna si jumatate sa mute cererea la serviciul parcari) Daca imi era urgent ma duceam la primarie la prima ora in prima zi din Ianuarie si mentionam sa imi trimita raspuns acasa, nici vorba sa depun cererea online.

E aparent frumos, dar daca ai ceva de rezolvat nu te chinui cu site-ul ala ca e oricum degeaba. (inafara de plati taxe)
Pe mine nu ma incanta cu nimic premiul “Smart City” dat de cineva noname, daca era certificare ISO 9001 dat de TUV/pwc cu audit extern si intern atunci da, era ceva. In rest sunt clujean de destul timp incat sa stiu cum merg lucrurile la noi.

Prin degeaba ma refer la faptul ca daca te duci direct la primarie, iei un tichet si faci pe prostul daca mentioneaza ceva de online stii ca ai rezolvat o treaba. La fel si cu urbanism si toate lucrurile complexe cu care se mandresc, cine se ocupa cu de astea stie toate smecheriile pe care trebuie sa le faci ca sa ai vreo sansa sa construiesti/demolezi/renovezi ceva in Cluj, nici vorba sa depui asa ceva online. Iar daca ai o problema ca si presedinte de bloc de exemplu nu mai stai sa ceri nu stiu ce audiente, tichet albastru…, te duci direct si ii prinzi cum poti, faci rost de numere de telefon.

E o aplicatie numita mycluj, care da multe erori dar cand merge iti raspund destul de rapid la sesizari. Nu e rau, dar utilitatea e relativa la tot ce tine de smart city. Sunt foarte mari sansele sa iti iei teapa daca depui formularele online. (inafara de email, daca le trimiti email si iti raspund o sa iti trimita si scrisoare recomanda cu ce s-a scris in email)

Functionarul si numarul de inregistrare online e fix 0 in instanta, dar daca ai o scrisoare recomandata la care n-ai primit raspuns de cel putin doua ori sau ai primit acelasi raspuns standard ii dai in judecata si servus. Daca depui formularul online mult succes sa ii dai in judecata cu un screenshot.

1 Like

Prima problemă ce trebuie rezolvată e semnătura digitală.

Orice document să-l poți descărca în PDF și să fie considerat autentic dacă e semnat cu certificatul instituției.

La fel și invers, să pot lua pdf-ul să-l semnez cu certificatul meu și să fie considerat semnat. Mergi la ANAF sau la unii din partenerii autorizați (sunt destui din câte știu) și îți faci semnătură și aia e.

Da, știu, oamenii nu se vor pricepe, asta e, vor merge la ghișee. Dar o să fie ceva în loc să ai 12 ghișee să ai doar 2-3.

Problema e că locurile de muncă la stat sunt folosite ca monedă de influență peste tot în politică, așa că nu se vrea desființarea de posturi sub nici o formă. E monedă de negociere și influență. Vrei ceva, dai la schimb o funcție, sau ți se oferă o funcție dacă ajuți omul cu problema. Gen cum a primit Dăncilă acel post la BNR, probabil a fost din cauză că a acceptat să fie ministrul lui Dragnea și i s-a propus un post de unde să iasă la pensie ca să lase mandatul de europarlamentar.

Și nu doar la noi se practică asta, în SUA e ridicată la nivel de artă, și nimeni, niciodată nu va vota pentru reducerea personalului la stat. Nu văd să se întâmple în țările civilizate, nici în cele necivilizate. Ăia pleacă doar când țara dă faliment, sunt cei care sting lumina. E trist dar asta este realitatea.

3 Likes

Eu propun ca primul angajat sa fie un Agile Coach. Apoi 1-2 Scrum masteri. Clar o sa se livreze in timp si buget. /s

Faza cu agile in institutiile publice nu prea merge. Majoritatea solutiilor dorite au scop fix si se va dori ca la data X sa fie totul up-and-running in productie. Mi se pare ca sunt si requirements legale.
Apoi probabil se semneaza alt contract pe mentenanta si aiae. Alti bani alta distractie.

1 Like

De la 1 august se vor emite carduri de identitate electronice cu semnătura electronică inclusă.

Eu mă gândesc să ne facem și noi un partid și o firmă.
La firmă angajăm Doreii de la drumuri, iar cu partidul ne asigurăm că ne dăm singuri niște proiecte de făcut sub-ghișee.

Mie planul ăsta de digitalizare îmi seamănă a tun.
Ne lăsăm de autostrăzi, că acolo se vede că nu sunt executate.
Ne axăm pe digitalizare.

Și ia gândiți-vă, noi nu avem nevoie de spăgi și off-shore.
Parandărătul îl includem în software, iar plata o primim în bitcoin.
Eh?

3 Likes

Salut @peacemaker,

Uite ce este. O sa te rog sa nu mai trollezi pe forum, sa deturnezi discutii si altele. Cat despre politica de pe aici, stim toti cum este. Nu mai este nevoie sa trantim raspunsuri despre ea pe un un forum de programatori. Poate ca asta este una din probleme. Ne plangem pe grupuri de Facebook cat de naspa este Romania, politicienii etc. si prea putin ne implicam in viata societatii in care traim. Acum macar este mai bine fata de acum 10 ani.

PNRR-ul este un program al UE care cuprinde mai multe arii cum ar fi sanatate, eduicatie, justiei, energie etc. Romania este una din tarile care le-a acoperit pe toate. Mai cam toate miniisterele au fost implicate.


Acest lucru a fost observat si apreciat de Comisia UE. De asemenea este public. Tot. Toate componentele. Din ce stiu, nu toate tarile membre l-au facut public. Planul este disponibil pe site-ul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Este o poza pe care dai click si il poti descarca. A fost prezentat si in sedinta de guvern. Programul in sine plus toate componentele si ariile. Este o arhiva de vreo 70 mb. Ai toate detaliile acolo.

Eu sunt membru pe acest forum de vreo 5 ani si intreventiile mele sunt in zona de dev si related pentru ca si numele acestui forum este DevForum. Un motiv pentru care am creat cafeneaua sunt si discutiile care nu au treaba cu specificul forumului. Ca in anumite thread-uri degenereaza, este alta treaba.

Iar ca sa revenim la subiect, primul post zice de digitalizare si alte intrebari existentiale ale lui Red. Poate o sa isi raspunda singur la ele candva. Si acest subiect este tratat in PNRR. Din punctul meu de vedere, trebuia facut acum ceva timp. Nu sa ma bucur in 2021 ca pot plati cu telefonul la metrou, dar asta este o alta discutie. Sau ca nu mai este nevoie sa merg la ghiseu sa imi pot plati taxele online fara sa mai stau pe la cozi. Se poate si mai bine.

Soarta celor 19,317,984 este decisa de cei care sunt la putere(indiferent de partid), nu de o singua persoana. Cum si tu la locul tau de munca ai partea ta de responsabbilitate(ca poate nu le faci pe toate) si eu au partea lor. Fiecare minister are aria sa cu tot ce este nevoie (politici, control). Si am vazut cu totii ce se intampla cand dau chix.

Ca nu dau cu subsemnatul, este tot la fel, o alta discutie si ne putem indinde la infinit. De aia este important sa fie transparenta.
Avem alt guvern, alt parlament. Au timp 4 ani sa faca ce au promis. De aia poate este important sa mai mergem si pe la vot.

Nu ai primit de la mine niciun flag. Dar ma duce cu gandul ca l-ai primit pe buna dreptate.

DevForum este un loc unde se poartă discuții civilizate. Adresează-te cu respect tuturor membrilor, indiferent de nivelul de pregătire, limbajul de programare folosit, etnie, religie, sex sau orice altceva ar putea genera discriminări, polemici sau supărări, atât în public cât și în mesajele private.

Încearcă să ataci idei, nu persoane. Evită porecle, atacurile ad hominem sau răspunsurile impulsive .

Iar faptul ca distribuit o postare a presedintei comisiei este irelevant si este un argument de 2 bani adus de tine in discutie.

Multumesc

10 Likes

Ar fi o solutie politica: O petiție de la toți programatorii și toate firmele de dezvoltare românești în care să se ceară negru pe alb cod open-source și dezvoltare deschisă la toate proiectele de digitalizare. Inclusiv interzicerea de achiziționare de licențe dacă există soluții gratuite care pot fi dezvoltate pe plan local.

Asta ar fi ceva ce am putea face si le-ar strica planurile. Ar mai rămâne doar problema cu oamenii care au inerție.

3 Likes

Eu cred ca intrii pe teren minat (sau cel putin mlastinos) aici… Uita de istoricul licentelor din Romania si gandeste-te in mod general. Licentele vin la pachet si cu asigurarea ca primesti suport pentru chestiile respective ani buni, ceea ce la solutiile dezvoltate local nu este cazul tot timpul sau poate foarte usor sa ajunga sa coste mult mai mult pe termen lung… Iar digitalizarea unei tari (vezi Estonia) nu este un plan pe 1-2 ani, ci mult mai lung…

Cat despre proiectele dezvoltate, eu m-as bucura sa putem avea o sansa sa participam si sa punem umarul la dezvoltarea tarii sincer. In ce forma, ramane de vazut.

Cat despre Germania, Austria (tarile DACH in principiu), ei sunt cu foarte multe solutii digitale pe piata deja de multi ani. Ca tehnologiile sunt vechi acuma si este mai anevoioasa modernizarea lor, este alta poveste. Dar stiu concret din prima sursa ca aproape intreg sistemul judiciar din Austria este digitalizat. La fel si multe chestii din sistemul financiar. Asta nu i-a impiedicat pe batrani sa invete sa foloseasca softurile cat au nevoie, invatati de copii, nepoti, etc.

2 Likes

Suportul ala e si o problema, ce te faci cand omul care vine sa faca suport vine tocmai cu stick-ul incarcat cu cel mai avansat virus care rescrie fiecare compiler de C si VM de Java din retea ?
In SUA la momentul actual statusul e ca tot ce tine de soft guvernamental e compromis.