Studii necesare pentru inființarea unui PFA

Ştiu că sunt persoane pe aici care au pfa făcut. La înfiinţarea pfa-ului se cere o diploma ceva pentru fiecare cod caen, nu? Sau merge şi fără studii de specialitate? :confused:

Pot să-ți ceară studii superioare sau medii și pentru unele coduri CAEN e nevoie de studii de specialitate (dar sunt cele foarte speciale, nu IT).

2 Likes

Depinde. Pentru 6202 iti trebuie SIGUR studii superioare finalizate in Informatica. Oricine zice altceva se insala. Este o ordonanta de urgenta, relativ recenta, care reglementeaza asta. Si mare atentie daca “cunoasteti” pe cineva la Reg. Com. si va trece la 6202 “pe ochi frumosi”(In Bucuresti nu prea se poate asta, dar am auzit ca in anumite judete se obisnuieste). Dosarele se re-analizeaza dupa o perioada de timp(cativa ani) pentru a vedea daca s-au comis nereguli/abuzuri in acordarea/respingerea lor. Iar atunci chiar risti sa intri in alte belele!

Pentru 6203 insa(am eu asta), care tot cam pe acolo te-ar situa, nu se cere diploma. Ai nevoie insa sa dovedesti ca ai experienta profesionala in domeniul IT. O dovedesti prin extrase de tip REVISAL de la fostele joburi. Si nu de 3 luni. Cam 1 an ar ajunge, dar recomand 2 ca sa fii sigur ca judecatorul iti aproba dosarul.

Imi aduc aminte ca dosarul meu pentru Reg, Comertului a avut 37 de pagini :smile: In comparatie, un coleg cu diploma in IT care si-a depus dosarul o data cu mine, l-a avut de circa 10 pagini.

Așa au zis și oamenii de la ONRC când m-am dus să-mi fac și n-au fost în stare să dea exact numărul ordonanței de urgență. Dacă te referi la aia pe care mi-au băgat-o și mie sub nas, să știi că ea nu se aplică la PFA-uri. Dar dă-mi, te rog, numărul, că sunt tare curios.

Pentru 6203 nici măcar nu ai nevoie de studii superioare :slight_smile:

Al meu a avut fix ce scrie în lege și n-au avut ce să comenteze până la urmă. Deși au încercat!

Acum eu nu spun că nu au încercat să-ți bage bețe în roate, dar legea spune cu totul altceva și ar fi bine ca atunci când faceți chestii d-astea să vă interesați puțin.

1 Like

Deci, studiile sunt importante - mai ales când vine vorba de înfiinţarea unui pfa. Din IT - web design, dev, mentenanţă (nu mă pricep deloc la codurile astea ), ce coduri caen nu necesită studii de specialitate?

Băi, terminați cu prostiile astea cum că ai nevoie de studii de specialitate pentru PFA-uri :slight_smile: Pentru multe coduri nici măcar de studii superioare nu ai nevoie. Faceți următoarea treabă:

  1. Căutare după cod CAEN ( http://rubinian.com/caen_5_clase.php?sect=J&diviz=62&id=620 )
  2. Căutare în COR după una din funcțiile pe care le vedeți prin listă p-acolo (de exemplu operator de calculator, care intră la 6203 http://www.rubinian.com/cor_6_ocupatia_detalii.php?id=351101)
  3. Dacă găsiți orice funcție în COR care nu necesită studii superioare, atunci pentru codul CAEN respectiv nu e nevoie de studii superioare. Punct.

Cine vă zice altceva nu știe cum e cu legea. Corelațiile astea între CAEN și COR sunt foarte importante. :wink:

Te rog sa citesti mai bine ce am scris mai sus referitor la 6203. Si da, trebuie sa demonstrezi experienta in domeniu si pentru 6203. De cand ai PFA si ce cod CAEN ai?

Pentur 6202 se aplica aceeasi lege ca si angajatilor: Ordinul nr. 539/225/1479/2013 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator care spune la art. 1 punctul c):

au diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, şi prestează efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1.

Legea asta mi-au pus-o in nas la Reg Comertului, in Bucuresti, langa Piata Muncii. Am fost suparat, dar tot cu ajutorul lor mi-am completat si dosarul. Asa ca ce bete in roate sa imi puna? Au respectat legea din punctul meu de vedere.

Apropo, eu nu am fost niciodata incadrat ca si Programator. Nicaieri unde am avut contract de munca(si am tot schimbat joburi :smiley: ). Din cauza studiilor superioare. Tot timpul am fost incadrat ca si ajutor. Pur si simplu nu cred ca 3-4 companii(printre care 1 cu peste 1000 de angajati) mi-au gresit incadrarea.

2 Likes

Haha, eram sigur că ordinul ăla mi-l dai. Nu, el nu se aplică la PFA-uri, citește mai bine care sunt condițiile cumulative și o să-ți dai seama că e imposibil ca PFA să le întrunești și nu are nicio logică.

Ordinul ăla e pentru firmele care vor să aibă angajați cu scutire de impozit.

Nu ai fost încadrat ca Programator pentru că ai nevoie de studii superioare (nu ai deloc, nu?), altfel nu era nicio problemă (COR: http://www.rubinian.com/cor_6_ocupatia_detalii.php?id=251202 - arată-mi unde scrie studii de specialitate, te rog).

La Muncii mi-am depus și eu dosarul, aceeași ordonanță mi-au arătat-o și mie, doar că n-a mers. :wink:

1 Like

Eu am 6202 ca și cod secundar. Singurele „studii” au constant într-o chestie de 5-10 minute (cât a durat examenul); altfel, vreo patru luni de ECDL Webstarter (parcă așa se numea, că acum nu mai e disponibil).

(codurile mele, în ordinea din certificatul constatator: 6311, 6201, 6202, 6209, 6312; toate au fost luate pe diploma de mai sus, după ce mi-au respins dosarul inițial depus cu o altă diplomă, neagreată de ei)

3 Likes

Cand ti-ai facut PFA? Ordinul e din 2013. Cel mai probabil ai de mai devreme de data respectiva. Asa am si eu un prieten care are din 2012 luat cu certificare Microsoft. Azi nu mai e asa.

Si apropo, in ziua de azi trebuie sa platesti impozit pentru fiecare CAEN declarat. Nu mai e ce era odata.

De ce insiști? :slight_smile: Eu am PFA-ul din 2014, cod 6202.

Repet: Ordinul ăla nu are legătură cu PFA-urile și dacă tu citindu-l vezi vreo conexiune, atunci nu prea avem ce să discutăm în termeni de legislație…

Angajaţii operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum şi angajaţii persoanelor juridice române de drept public beneficiază de scutirea de impozit pe venit, în conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:”

Unde vezi tu că e legat de PFA-uri, pentru numele lui Dumnezeu?!

4 Likes

Nu mai insist. Am inteles ideea. Te-ai dus pana in panzele albe cu ei deoarece nu este specificat clar in nicio lege si ai avut castig de cauza. Intr-adevar, in afara de ordinul ala nu am gasit nimic nici eu. Nu incerc sa dovedesc nimic aici. Experienta mea cu Reg Comertului e diferita de a ta.

Pe mine m-au respins la 6202 pentru motivele de mai sus si mi-au recomandat 6203, insa sa demonstrez experienta profesionala cu extrase revisal. Peste 2 zile aveam dosarul aprobat de judecator.

Ceea ce zici tu este: “Mergeti si faceti scandal, cereti sa vorbiti cu superiorii si o sa aveti castig de cauza”. Eu aici zic…“hmm, este posibil sa ai castig de cauza, dar la fel de bine e posibil sa iti pierzi timpul degeaba”. Legea respectiva este interpretata de respectivii functionari/judecatori cum cred ei de cuviinta.
Faptul ca a mers la tine nu constituie precedent precum in justitia americana si nu atrage dupa sine ca orice verdict ulterior sa fie in favoarea celui care cere infiintarea PFA-ului.

Apropo, cat timp a durat tot procesul de aprobare a dosarului tau? Ca mi se pare important si cred ca a trebuit sa astepti ceva. Nu prea se intra la audieri asa dupa o ora pe alta. La mine a durat 2 zile. In prima am venit cu actele, mi l-au respins la ghiseu, am adaugat copii dupa extrase revisal pe care le aveam acasa si mi l-au acceptat in ziua 2.

1 Like

M-am dus la ghișeu, a vrut să-l respingă, i-am explicat că nu știe legea, a chemat un superior și i-am explicat și lui, mi-au primit dosarul, mi-au aprobat dosarul în timpul normal (2 zile sau cât e standard). Nu a făcut nimeni scandal, nu s-a pus problema de intrat la audiență după ce au înțeles că nu au dreptate.

Diferența dintre noi doi este că tu te-ai dus ca mielul la tăiere, fără să știi legea, iar eu mă așteptam să strâmbe din nas pentru că citisem experiențele altora. Drept pentru care m-am dus cu temele făcute.

Ca idee generală, tocmai conceptul de PFA este făcut în așa fel încât să nu-ți îngrădească dreptul de a profesa într-un domeniu. Exceptând profesiile complicate, de genul detectiv particular și ce alte prostii d-astea mai speciale sunt, nu poate nimeni să vină și să-ți spună că tu nu ai voie să scrii programe de calculator, de exemplu. Ori pentru a scrie programe de calculator ai două mari variante: CMI sau PFA. Nu mă mai uit la drepturi de autor, convenții civile sau alte chestii d-astea dubioase.

Logica elementară și bunul simț spun că este fix problema ta ca PFA dacă găsești clienți pentru activitatea pe care o desfășori, asta, ironic, cu atăt mai mult în cazul PFA-urilor cu normă de venit. Nu știu cum să-ți explic, dar pe stat ar trebui să-l doară la bașcheți dacă tu ca PFA cu normă de venit ai sau nu capacitatea de a desfășura activitatea pentru care ai codul CAEN, că statul ia bani de la tine oricum ar fi. Amuzant, nu?

4 Likes

Diferența dintre noi doi este că tu te-ai dus ca mielul la tăiere, fără să știi legea, iar eu mă așteptam să strâmbe din nas pentru că citisem experiențele altora. Drept pentru care m-am dus cu temele făcute.

Trist, dar adevarat. Am citit cu 2 zile inainte ce imi trebuie, am adunat hartiile si m-am dus. Ce-i drept, aveam experienta din Spania unde tot ca mielul la taiere am fost insa acolo m-au lasat sa imi aleg ce CAEN vreau si a durat cam 2 ore tot procesul.

Eu ma opresc aici din comentat. E clar ca tu ti-ai deschis PFA fara nicio problema cu ce CAEN ai dorit. Sper sa aiba si altii “norocul” tau sau sa se pregateasca putin inainte de a pleca la drumul asta.

4 Likes

Salut,

Ma intereseaza pfa Sau srl-d pentru teledetectie si sisteme informatice geografice (GIS). Am licenta in geografie. Pe ea am trecute cursurile respective. Nu stiu daca este de ajuns. In plus, nu stiu nici ce coduri caen se impun.
Ma poate lamuri cineva?

Multumesc,
GV

Salutare,
Vad aici o discutie mai veche despre PFA.
@Bogdan_Ciubotariu
http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/507-2002.php
Art. 4, c) sa aiba calificarea necesara desfasurarii activitatii economice pentru care se solicita autorizatia;

Eu am cod 6202 si mi-au cerut atestat IT.

1 Like

Ai dreptate, nu se poate fără studii în domeniu.

1 Like

Eu am facut PFA-ul in 2014 unde am ales codul CAEN 6201 si mi-a fost de ajuns diploma de atestat din liceu. Saptamana asta am modificat codul CAEN de la 6201 la 6202 si nu mi-au zis nimic de studii superioare pentru acest cod.

1 Like

De fapt legea aia a fost abrogata si schimbata de doua ori din 2002 pana acum. Legea in viguare spune ca:

Art. 8.
(1) Pot desfăşura activităţi economice în una dintre formele prevăzute la art. 4 persoanele fizice care:

a) au împlinit vârsta de 18 ani, în cazul persoanelor fizice care solicită autorizarea pentru desfăşurarea de activităţi economice conform art. 4 lit. a) şi b) şi al reprezentantului întreprinderii familiale, respectiv vârsta de 16 ani, în cazul membrilor întreprinderii familiale;

b) nu au săvârşit fapte sancţionate de legile financiare, vamale şi cele care privesc disciplina financiar-fiscală, de natura celor care se înscriu în cazierul fiscal;

c) au un sediu profesional declarat conform art. 9 alin. (2);

d) declară pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi al protecţiei muncii.

(2) Îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. d) se face potrivit art. 5, 15 şi următoarele din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare, atât pentru sediul profesional, pentru fiecare punct de lucru, cât şi pentru activităţile desfăşurate în afara sediului profesional sau a punctelor de lucru.

(3) În cazul în care, potrivit unor prevederi legale speciale, pentru anumite activităţi economice este necesară îndeplinirea unor condiţii de pregătire profesională şi/sau de atestare a pregătirii profesionale, persoanele prevăzute la art. 4 trebuie să facă dovada îndeplinirii acestora.
a
4. Documente care atestă pregătirea sau experienţa profesională
Pregătirea sau experienţa profesională se atestă, după caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinţa, prin care se dovedeşte absolvirea unei instituţii de învăţământ, certificatul de calificare profesională sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condiţiile legii, în vigoare la data eliberării acestuia, certificatul de competenţă profesională, cartea de meşteşugar, carnetul de muncă al solicitantului, declaraţie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfăşura activitatea pentru care se solicită autorizarea, eliberată de primarul localităţii respective în mod gratuit în cazul meseriilor tradiţionale artizanale, atestatul de recunoaştere şi/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobândit calificarea în străinătate, atestatul de recunoaştere a calificării dobândite în străinătate, în afara sistemului de învăţământ, orice alte dovezi care să ateste experienţa profesională.

Prin prevederi legale eu inteleg legile practicantilor anumitor profesii. De exemplu la avocati, contabili, medici, geodezi, cadastristi, ingineri de mediu…etc in lege scrie ceva de genul:

Art. 2
(1) Profesia de geodez poate fi exercitata de specialisti cu diploma de studii superioare de lunga sau de scurta durata din domeniul geodeziei, recunoscuta de statul roman, precum si de cetatenii romani care au obtinut un astfel de document intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, denumiti in continuare geodezi.

dar pt operator calculator pfa se poate?am terminat liceul in mate-info si facultatea de inginerie a mediului