Sugestii de masterat cu informatică light

Hello peeps !

Eu sunt acum in anul 3 la facultate si studiez Relatiile internationale si Studiile Europene ( total sub asteptarile mele, sunt foarte nemultumit de ce am facut pana acuma ) si as dori sa ma ma strecor cu pasi mici dar sigur in domeniul IT, incat la masterat vreau sa fac ceva bazat pe IT. Mentionez ca nu am mai facut programare niciodata si matematica nu am facut de vreo 5 ani. Cu limba engleza stau foarte bine, daca ar fi cazul sa ma apuc de invatat unele lucruri. Aceasta schimbare este considerata spre o pasiune si nu o dorinta orbeasca de a incepe sa lucreze in domeniul IT doar pentru ca se castiga bine, deci as putea invata daca as stii de unde sa incep.

Vreau sa va intreb pe voi daca stiti un profil de masterat pentru o informatica mai “light”, eu auzisem ceva de informatica economica insa am sa ma documentez si eu.

Salut,
În primul rând nu știu la ce te așteptai de la Studii Europene, e din start o facultate doar să nu faci nimic și să îți pierzi timpul. Eventual te duci la o facultate de genul ca să arate bine pe hârtie dacă ai deja un loc asigurat în PSD, PNL sau la firma părinților.

Nu înțeleg nici ce vrei de la masterat, pierzi încă un an, două din viață pe nimic.

Ideea principală e unde vrei (sau la ce vrei) să lucrezi, eu nu cred că tu vrei să lucrezi undeva în următorii ani. Uită-te la locurile de muncă disponibile pe glassdoor, bestjobs și dă o căutare la cerințe pe youtube, pe google, pe coursera, pe udacity să vezi cu ce se mănâncă. Dacă vrei poți învăța liniștit singur.

Dacă nu înțelegi ceva poți veni aici și să cauți dacă nu e pe google, iar dacă nu găsești răspunsul să întrebi.

1 Like

Cei care fac informatica sunt incurajati din primul an sa fie autodidacti, cel putin asa a fost la mine… au zis chiar unii profesori ca nu se face suficient la facultate cat sa ai baza pentru angajare. Desigur ca te ajuta daca ai baza din liceu(gen orele de informatica acumulate in toti acesti ani) dar sunt si cazuri care efectiv dupa liceu nu mai au chef si pierd vremea prin facultate si supriza nu ii cheama lumea nici la interviu si se tot mira de ce…

Da inveti algoritmica, inveti OOP dar mai mult nu prea , poate foarte putina retelistica.

Eu sunt de parere ca inveti in 6 luni mai mult singur decat poti invatat in 2 ani de facultate…
Am colegi care au note mari la Java, C++ etc dar ironic nu toti sunt angajati in domeniul programarii.

Mi se pare trist sa vad ca unii ajung sa dea si 2000 de lei pe o perioada de 3 luni pentru a invata c# sa java doar pentru ca se cauta, pentru ca e la moda.
Nu zic ca nu e adevarat, nu zic ca nu is utile dar majoritatea nu pot invata java in 3 luni, mai ales daca au un job full time sau un program super incarcat.

Eu dau banii pe cursuri online, dar cheltuiesc in jur de 60 lei lunar… deci poti cumpara si cursuri ieftine nu trebuie sa te arunci pe ceva scump neaparat…

Sunt tot felul de altenernative, lumea nu inseamna doar programare, poti invata retelistica(vezi Cisco), poti invata promovare online(SEO,SEM),WebDesign etc…

Nu cred ca conteaza neaparat domeniul si pur si simplu cat iti place tie(ma refer la ore,sute de ore petrecute, poate chiar mii) si desigur la cat de bun esti.

Poate esti norocos dar unii chiar nu se duc doar cu 100 de ore experianta in momentul in care se angajeaza, chiar daca nu au lucrat la un job propriu zis, au participat la diferite programe de practica, au proiecte persoanale etc.
Atat eu, cat si colegii mei de facultate au primit poate 1-2 refuzuri din partea unor firme dar mai tarziu s-au angajat in alta parte si sunt incantati de jobul actual.

Stiu programatori care castiga 1000 lei si primesc cate 400 lei in plus la salariu dupa 6 luni… sau chiar un an, deci concluzia o tragi tu…

1 Like

Poți încerca o opțiune la fără frecvență de la unibuc - specializarea tehnologii web și baze de date. Pare ceva mai aplicat si s-ar putea sa aiba asteptari mai mici fata de background-ul studentilor lor.

Dar idea unui master e ca aprofundezi cunostinte si construiesti pe ceva ce ai dobandit in perioada licentei. S-ar putea sa nu obtii ce vrei dintr-un astfel de program. Doar ca sa-l ai pe diploma nu-i o idee buna in IT. Pedigree-ul insitutional sau certificarea profesionala au o pondere multa mai mica in procesul de angajare si progresare in cariera, decat “getting stuff done”.

Poti sa incerci Learn Python The Hard Way, o introducere destul de apreciata in programare, folosind limbajul de programare Python. Idea e sa vezi daca merge treaba, daca e ceva ce-ti place etc. Ca si celalte “profesii”, e greu sa progresezi si sa ai o cariera de succes daca nu ai o atractie pentru domeniu. De asemenea, nu trebuie sa renunti la scoala ta si nu te pui intr-o situatie in care nu iti e bine.

6 Likes

Fa o licenta, nu un masterat. O alt optiune, daca esti suficient de disciplinat intri si faci cursuri pe coursera sau cursuri gratis de la MIT/Stanford, dar tebuie sa ai vointa si sa fii autodidact.

Nu e ceeace pare masteratul de la unibuc, daca nu stii informatica/matematica esti mancat, sau poti sa il faci in varianta “light” si sa nu inveti nimic, caz in care mai bine faci cursuri pe coursera, incet, in ritmul tau.

1 Like