Sunsetting Mercurial support in Bitbucket

BitBucket este printre puținele hosting-uri de Mercurial populare și gratuite. Iar ieri au anunțat că renunță la a suporta acest DVCS pentru că motive. Cel mai probabil numărul utilizatorilor nu justifică efortul de a-l menține.

Prin urmare, de la jumătatea lui 2020, Hg va dispărea din universul Atlassian.

https://bitbucket.org/blog/sunsetting-mercurial-support-in-bitbucket


A folosit cineva mercurial ?

Eu am folosit Mercurial după ce am renunțat la SVN (comenzile de baza erau acelasi svn co -> hg co), Git mi se parea ciudat pe vremea aia. Cred că am folosit Mercurial un an și ceva, după care am incercat Git datorita popularatității. Schimbare nu a fost prea dificilă pentru că foloseam Rhodecode pentru centralizarea codului, care suportă multiple sisteme de versionare. De câtiva ani avem o instanță internă de Gitlab care centralizează codul.

Singura diferență relevantă pe care am reținut-o intre Mercurial și Git, este că in Mercurial branch-urile sunt permanente (referintele rămân chiar dacă stergi branch-ul) pe când în Git sunt efemere (un branch șters dispare complet).
Mai erau niște diferente în modul cum sunt gestionate fișierele mari (binare), dar Git a primit între timp LFS iar in rest sunt multe nunanțe ce țin de implementare.

În urmă cu câtiva ani a fost ceva hype că Facebook și Google folosesc mono-repos mari pentru proiecte interne și Git nu performa așa că foloseau Mercurial (cu ceva modificări pentru pefromanță).

2 Likes