Sunt cel mai bun programator

La punctul 1 sunt 80% de acord

5 Likes

Oh, da, știu eu API-ul ăla care crăpa la fiecare 24 de ore. I-a și fost pus un cronjob să-l repornească automat.

Un cod care dă NullPointerException la fiecare 10 ms e mult mai fain ca un cod „fancy”, totally.

În ce alte lucruri ne mai putem kk?


„tot ce scriu este perfect, toți testerii mei vor fi șomeri într-o săptămână”.

Testeri, ce testeri? N-avem testeri. Buget nici măcar de 3 programatori, darămite testeri.


Ce articol copiat și tradus. Ca să zică ce? Du-te la sală? Învață alte framework-uri? Păi după x ore de stat și programat și certat cu ceilalți „programatori”, mai are cineva chef de învățat?

2 Likes

hehe, sunt cativa pe forumul asta care ar trebui sa citeasca acest articol.

2 Likes

Punctul 1 mi se pare cam stupid. Un cod prost poate să-ţi aducă milioane pe termen scurt, dar daca codul ăla prost conţine o problemă de securitate, e posibil să te bage în faliment şi pe tine si pe clienţii tăi…

PS Sunt singurul pe care îl irită site-urile care “se joacă” cu auto-scroll-ul? :slight_smile:

2 Likes

Chestia cu codul prost care aduce bani e pentru cei care au deja banii (de genul, omul e deja consultant pe câteva zeci de mii de euro lunar la niște firme mari, pe lângă asta își face o firmă mică cu vreo 2 - 3 juniori pe care-i plătește, să zicem generos, cu 5000 de euro. Juniorii scot cod de 2 lei pe care el îl comercializează sub brandul propriu și software-ul e luat de bun de ăia mai mari - că deja îl știu pe consultant și nimeni nu se uită la cod).

Dacă începi de la zero și ai și cod prost, ai închis firma din prima lună.

2 Likes

Candva, si eu am zis asta. Era despre propriul cod. Facusem ceva foarte aberant, si am zis sa destind atmosfera :laughing:

As zice ca e putin cam tare limbajul pentru un articol care da sfaturi de comportament.

Vorbind mai serios, uitându-mă peste codul meu scris în 2007 - 2008, ce văd e:

  • Lipsa comentariilor. Dar apoi că le scriam sau nu, eram plătit la fel. Acum fiind plătit pe oră, merită să pierd vremea scriind comentarii. Iar apoi funcțiile/metodele scrise atunci erau scurte și la obiect.
  • Lipsa vreunei direcții ale managementului. E plin codul de lucruri care mi-au fost cerute alandala, unele nu mai au fost necesare dar nu am stat să curăț codul pentru că, din nou, că-l aranjam sau nu, plata era la fel. Plus că uneori trebuia modificată modificarea - așa că am păstrat totul, just in case.
  • Unele metode lungi. Din nou, totul a pornit de la ceva metodă de 20 de linii la care „Mai poți adăuga asta? Dar mai poți pune cazul ăsta? A venit ceva client care vrea asta, poți să o adaugi la codul ăsta care funcționează într-un anume fel, dar clientul ăsta vrea datele să fie un pic diferite? Ah, nu mai lucrăm cu clienții pentru care a fost făcută asta, doar cu ăsta care vrea lucrurile total diferit, poți păstra metoda și să ștergi totul cum a fost proiectat inițial și să păstrezi doar cazurile excepționale?”

Bleah, măcar când sunt plătit pe oră orice tâmpenie de asta e contorizată.

2 Likes

Eu sunt incepator, nu sunt platit la ora insa ma regasesc in toate cele 3 puncte ale tale.
Acum, in prezent cum procedezi ? Ai schimbat ceva ? :slight_smile:

Nope. Ce a fost scris, așa rămâne. Din câte am înțeles au vândut brandul altora, deci nu mai e problema mea.

1 Like

Nu vad articolul relevant, un cod pentru care cineva chiar ar plati bani (adica daca eu fac un proiect fara sa-l scriu eu) ar fi daca as vedea unit testing coverage de 80% sau cazuri de integration testing gata facute. Adica daca mi-as face o firma e primul lucru pe care l-as cere de la ceilalti.

Dupa si mai frumos ar fi ceva scris total functional cu functii de ordin inalt, cu documentatie frumoasa pentru a face pipe/compose. Scapi de o gramada de bataie de cap daca faci rost de cod de genul mai ieftin decat l-ai scrie tu.
Gen user.avatar.pipe(nonude,nocopyright,nogif) e cam genul de cod care merita bani, doar ca nu gasesti programatori care stiu programare functionala.

In rest din ce in ce mai mult cum avansez zic fk this, npm install a si b si c si am refacut cel putin 60% din scriptul tau php de 200 de euro care se conecteaza la emag marketplace de exemplu intr-o ora, doua si il pot face in asa fel incat nici sa nu necesite teste de code coverage, pe care tu oricum nu le prea dai.

In rest codul pe care il scrii tu sa ai un produs e de obicei constantly evolving si mereu ai ceva de facut la el.

Omul atinge problema milenialiilor, adica “e greu de gasit un job”.
Da, ceea ce el nu vede e ca acum interviul e cam la fel de complex ca interviul pentru a aplica la o facultate de renume la foarte multe firme. In trecut era ok daca stiai sa faci un template pentru php. Acum fara unit testing, fara cunostiinte oop si alte pattern-uri, dependency injection care se schimba de la un framework la altul, fara un proiect pe github cu documentatie si cod calumea, fara algoritmi si structuri de date nu te angajeaza nici dracul.
A da, chiar daca esti fit din punct de vedere tehnic daca nu ai jucat baschet sau tenis, nu faci sala sau nu faci sky diving esti incompatibil cu cultura companiei.

1 Like

algoritmi si structuri de date se cer la interviuri, dar se cere baza.
algoritmi clasici de sortare, poate o parcurgere de graf,/arbore, ideea de baza a unei liste/stive,

eu m-am angajat prima data in anul 3 de facultate, iar la interviu am avut de rezolvat doua problele simple de algoritmica(nivel liceu)

nu se asteapta mai nimeni sa le stii pe toate :slight_smile:
ca mai stii ceva de framework-ul X ca in facultate ai facut prog. functionala, cai ai implementav un PID in matlab => un plus

Inca sunt cativa care cer doar baza. (daca ai noroc sa fii in culture fit cu ei)

Stai linistit, in 3 ani daca n-ai auzit de k-nearest neighbour, regresie logistica, arbori de decizie, teoremul lui Bayes, un filtru Kalman va fi vorba de o firma in vreo pivnita, o sa zica oamenii ca pe vremea noastra se cereau doar algoritmi si structuri de date de baza.

1 Like

am auzit la facultate. am avut o materie unde am studiat arbori de decizie, bayes si alte traznai de probabilitate si statistica
filtru Kalman - poate la o firma care face si automatizari-> Thales si altele

“culture fit” → don’t be an asshole with your’s mates !

API-ul ala face milioane de euro?
Despre ce vorbim?

Poti sa imi zici de unde e copiat, te rog?
Si, da… cam asta e scopul articolului, sa te trimita la sala :slight_smile: Dar e bine totusi ca ai ajuns la final.

Un cod care face milioane nu poate avea o (singura) problema de securitate care sa te bage in faliment. Daca ar fi avut o problema de securitate asa grava nu ar fi facut milioane. Imediat ce incepi sa faci ceva bani apar “mici hackeri” care iti testeaza codul vrei-nu-vrei. Un cod care face milioane va avea probleme, cu siguranta, dar milioanele te vor ajuta sa-l fixezi - daca vrei, evident!

Da, probabil. Totusi, subliniaza “asa nu”-ul din articol.

Daca ti-ai face o firma acum ai cere unit testing, de acord. Cum ar fi daca ti-ai face o firma acum 10 ani? Ce ai cere atunci, ca unit testing nu exista :slight_smile: Sunt si firme mai vechi pe piata, nu totul e lapte si miere - asta este de fapt ideea acelui punct.

Evident, daca vrei bani trebuie sa stii lucruri. Ce vrei? Sa iei bani de pomana? Intai inveti si apoi dai examenul, asa functioneaza lucrurile.

Dramatizezi. Sunt firme care cauta incepatori, dar nimeni nu incepe cu salarii de mii de euro. Asta e problema de fapt, multi vor dupa bancile facultatii direct la multinationala, sa ia salariu de senior. Am incercat si eu sa ma angajez in facultate la o firma mare, s-a lasat cu “nu ne suna, te sunam noi”. Asa incepe orice, daca vrei ceva cu adevarat, muncesti si perseverezi.

Articolul original l-am scris pe linkedIn si, suna mai bine in engleza

Pare un forum interesant, poate mai trec :slight_smile:

Spor!

6 Likes

Oh, yeah, API-ul ala face milioane de euro pe zi. Și partea făină e că nu are concurență. Așa că oricât de prost e, toată lumea îl face să meargă cumva.

1 Like

Foarte bine punctat ! :slight_smile: