Sunt facultati de informatica la distanta care merita facute?

Salut devforum,

Am fost un stalker o vreme pe subiecte de legate de cariera/programare si am decis sa-mi fac un cont sa pun intrebarea asta:

Exista facultati de informatica care au invatamant la distanta si merita facute? Am terminat liceul acum 2-3 ani pe profil de mate/info, am incercat o facultate prin afara dar am renuntat dupa primul an, acum lucrez si nu am nici timp sa fac o facultate la zi, nici nu sunt in zona Cluj/Bucuresti/Iasi.

In principiu m-am gandit in Romania fiindca in alte tari stiu ca sunt si la distanta dar mult mai scumpe(2-5-10k euro/an)

Foarte mult nu ma deranjeaza materialul sau profesorii, am invatat bazele in primul an de facultate, de atunci lucrez in domeniu si imi cumpar frecvent carti de programare pe care le studiez cu placere in propria’mi liniste si pace, in schimb, simt ca ma dezavantajeaza faptul ca nu am o diploma si simt nevoia sa fac ceva in privinta asta. Eu asa m-am gandit, o facultate la distanta in Romania in informatica ar fi ok, daca sunt alte pareri, as vrea tare mult sa le aud.

Honestly, open to all suggestions.

Ce intelegi prin “merita” daca spui ca nu te intereseaza sa inveti ceva, ci doar sa primesti diploma la finalul anilor de studiu?

Cred ca majoritatea universitatilor au programe de invatamant la distanta, dar trebuie sa te documentezi bine inainte sa vezi ce presupune. Spun asta pentru ca la Cibernetica (ASE, Bucuresti) desi era invatamant la distanta, la unele discipline conta prezenta la cursuri (care se desfasurau fie in weekend, fie in cursul saptamanii, dar dupa ora 18.00).

“Merita” sa ma apuc din nou de o facultate - fie ea la distanta - doar pentru diploma in sine daca continutul nu imi e relevant si as face-o doar pentru acea hartie de sfarsit care “atesta” ca stiu ce stiu?

Sa inteleg ca si daca ma inregistrez la distanta tot trebuie sa ajung prin weekend-uri acolo? Nu e 100% online/remote?

Vorbesc doar de ID la Cibernetica, in rest nu stiu:

  • Nu e 100% remote. Examenele se dau la facultate, nu online.
  • Exista insa o platforma de e-learning unde iti primesti cursurile si iti poti vedea notele.
1 Like

Da, pentru examene e ok, pot sa ma prezint la facultate dar sa merg in weekenduri sau in timpul saptamanii dupa ora 6 la cursuri nu e o optiune pentru mine, motiv pentru care am intrebat daca nu sunt 100% remote despre ce tine de curs, nu de examene.

1 Like

Sigur ca da. Astia cu premiul Nobel sunt ingroziti, mai nou iau premiile doar de-aia fara studii.

@onestepatthetime

  1. Daca iti doresti doar un carton pe care sa scrie Diploma de licenta, nu are sens sa iti bati capul cu o facultate serioasa.

  2. Daca iti doresti o diploma care sa contribuie la cariera ta, merita sa te dai peste cap si sa faci ceva la distanta la o facultate gen ASE, Universitate, Poli - desi la ultimele doua este nevoie de efort sustinut ca sa tii pasul.

@anon1799799

In America contextul este foarte diferit, in primul rand pentru ca facultatea costa enorm.

In al doilea rand, este un lucru stiut ca interviurile la companiile respective sunt foarte grele si este nevoie sa te pregatesti temeinic inainte, de aici probabil deschiderea lor catre mai multi candidati - nu vor sa se limiteze doar la average Joe care isi cauta de lucru pentru ca trebuie sa-si achite studiile.


Vad ca s-a discutat mult in ultima perioada despre importanta studiilor.

In Romania ne bucuram de gratuitate, iar taxele sunt oricum o gluma comparativ cu facultatile din afara. Deci de ce sa nu treci prin asta ? Sigur, POATE gasesti cursuri online. Insa in facultate ai un mediu care nu doar te invata - este capabil sa-ti si raspunda multor intrebari.

In afara de foarte putine motive, in general cred ca problema se rezuma la lene - de ce sa iti bati capul nene cu 6 examene grele de Poli, cand poti scrie un TypeScript si vine si banutul ? E problema fiecaruia, pana la urma.


Un alt aspect foarte ignorat, este cel de networking. Romanul oricum nu stie ce-i aia si prefera sa tina totul in el, de frica sa nu-i fure cineva ideile pe care nu le va pune niciodata in practica.

In America sunt nenumarate exemple de founderi de companii, investitori, etc. care au ajuns sa se interecteze in business tocmai datorita faptului ca se stiau de la facultate.

4 Likes

Ce treaba are premiul nobel cu facultatea?
Daca o sa demonstrezi ceva demn de premiul nobel faptul ca ai sau nu facultate nu cred ca conteaza.

Te concentrezi pe ce nu trebuie.

Ce-i drept, nu te opreste nimeni din a te gandi daca un mar cade in sus sau in jos.

Coreleaza foate bine, printre multe altele. Nu prea o sa gasesti multi laureati ai premiului Nobel in stiinta, fara studii superioare.

DACA. Problema e ca nu prea se poate. Procentul de indivizi fara studii nu se reflecta in aia care ajung acolo.

Exemplul cu Nobel-ul a fost ales pentru ca situatia de acolo ar trebui sa fie destul de clara. Ideea e despre cine ajunge in top-ul ala. Daca faci o facultate, clar nu-ti garanteaza ca o sa iei premiul Nobel :slight_smile: Dar daca nu o faci, sansele tale cad drastic. Similar e pentru un top mai modest: sa fii cat de cat bun pe domeniu. O facultate nu-ti garanteaza asta, doar iti mareste (semnificativ!) sansele. Sa zicem (stil Homer Simpson, oricum lucrurile nu-s clar definite) ca ai avea 10% sanse sa fie ceva de capul tau daca termini facultatea. Depinde, ca nu e tot una sa fie MIT sau ceva facultate privata cu o sectie printr-o comuna din Romania. Depinde foarte mult si de individ… dar, daca nu faci facultatea aia, esti cu o foarte mare probabilitate pe nicaieri. In loc de 10%, ai sa zicem 0.00001%. Tot scos din burta, dar ar trebui prinsa ideea.

Pentru cine vrea statistici, aici e ceva (neverificat): https://www.quora.com/Can-anybody-win-the-Nobel-Prize-without-an-academic-degree Procentul e zero pentru toate stiintele, cu exceptia fizicii, unde a fost unul singur fara studii intr-un secol.

Se ofera ‘argumente’ cum ca Google angajeaza fara studii. Sunt sigur, cel putin pentru spalat WCuri pe acolo… eu nu cunosc personal pe nici unul fara studii sa fi lucrat pe acolo, il stiu pe unul cu doctorat, insa. Ar fi interesant de vazut care sunt procentele pe acolo si mai ales, ce fac aia pe acolo. E usor sa alegi un individ care ‘a reusit’ fara studii si sa zici ca si tu esti ca el, dar e bine sa nu uiti ca ala e unul din tspe miliarde. Ce zice statistica cu privire la subiect? Daca facultatea n-ar conta, procentul de nescolarizati din intreaga populatie ar trebui sa se reflecte si in angajarile alea. Chiar si statisticile de pe Stackoverflow, care includ miliardul de indieni nescolarizati de fac copy/paste de javascript (glumesc, dar doar partial) arata ca scolarizarea e importanta.

1 Like

Ce a fost pana acum nu cred ca e dovada De ce o sa fie de acum inainte, cred in continuare ca este valoare in universitati dar nu in cazul in care vrei sa mergi si sa lucrezi in programare. Acum sunt mult mai multe locuri in care poti invata ce ai nevoie ca sa iti incepi cariera fara sa petreci 2 ani la final caruia o sa fi in acelasi loc ca inainte. Pana acum resursele pt research si learning au fost disponibile numai in universitati dar cred ca lucrurile au avansat. Dar daca premiul Nobel e standardul dupa care masori decizia decizia de a merge la facultate atunci in facultati o sa ai posibilitatea sa intalnesti oameni la fel ca tine si sa iti urmaresti visul.

Sigur ca nu, ai tu o teorie ‘stiintifica’ mai buna, contra faptelor experimentale.

Mi se pare interesant cum s-a ajuns de la o diplomă de studii la premii Nobel…

Din pacate nu am dovada mai stintifica. Vad numai cum altii se multa din alte domenii in IT si intra in domeniu in 6 luni nu 3 ani.

Nu zic sa ma asculte nimeni pe mine, numai sa stie ca acum sunt si alte variante.

Pe acest forum, lucrurile pot lua intorsaturi ciudate :troll:

2 Likes

:)) toata lumea merge dupa premiul Nobel
Dar cred ca e timpul sa renunt eu altfel stii regula (https://ro.wikipedia.org/wiki/Legea_lui_Godwin)

Marea majoritate a facultatilor din tara nu sunt pregatite pt. campul muncii. Faptul ca tu detii o diploma de licenta in domeniul x nu face decat sa-ti mareasca sansele de a participa la un interviu pentru angajare.

De acolo-incolo, totul depinde de ce ai in bostan. Adica cum poti tu, prin sclavagism modern, sa aduci mai multi bistari companiei y.

Am sa mentionez si alte aspecte ce te pot ajuta la angajare, pentru ca asta e scopul final:

  • un mare plus consta in experienta profesionala si un portofoliu cu propriile manopere;
  • daca esti liberal / de dreapta, afiliat politic ai sanse sa prinzi un job caldut la o multinationala;
  • daca esti de socialist / de stanga, tot afiliat politic ai sanse sa prinzi un post caldut in vreo institutie a statului;
  • daca esti apolitic trebuie sa fii foarte bun in ceea ce faci; iar aici optiunile de a produce lovele se ramifica in freelancing si firma proprie / pfa;
  • daca vrei un post de directoras atunci trebuie sa stapanesti ingineria sociala astfel incat sa-ti poti consolida statutul social prin carciumi si paturi.

Cam asta presupune viata dpdv profesional. :slight_smile:

2 Likes

Si de la premiile Nobel am ajuns la angajari in functie de afilierea politica. A devenit o obisnuinta ca thread-urile sa se duca intr-o alta directie.

3 Likes

E simplu, e un loc unde se vede clar ca studiile conteaza. Unii nu pot sa realizeze la nivele mai jos. Exact cum unul care a absolvit gradinita nu poate intelege rolul claselor primare, sau unul cu 8 clase nu se prinde ce rost are liceul, ca poate si fara el. Daca se ridica stacheta suficient, pana si unul cu 4 clase se poate prinde ca unul ca el nu exista pe-acolo, pentru ca studiile alea chiar conteaza, contrar credintelor.