Sunteti platitor de TVA?


(Cristian) #1

Care este procesul de obtinere a codului de TVA? Am inteles ca se trebuie dat interviu la ANAF, vin sa te verifice si la sediu, etc…

Ceva pareri sau sfaturi?

Chestia e ca pe mine nu ma ajuta mai deloc, eu lucrand cu alte tari din UE sau din State, TVA ce trebuie sa-l platesc la stat e mai nimic, dar daca o sa trec pragul de 300,000, e obligatorie toata harababura asta? Adica nu devin platitor automat, tot asa trebuie dat interviu, verificari, umblatura?


(Gabriel Horatiu Petchesi) #2

Am trecut prin procedura respectiva, sunt multe acte de adunat si vei avea nevoie de ajutorul contabilei sa pregatesti dosarul, nu am avut control la sediul firmei si nici interviu.

Personal nu cred ca se merita daca nu revinzi servicii/produse cumparate de la altii, in cazul ca ai probleme cu limita respectiva mai poti deschide o alta firma aici sau in alta parte.


(Cristian) #3

Exact. Vreau sa evit bataia aia de cap care nu imi aduce nici un beneficiu nici mie nici statului. Interesanta ideea cu inca o firma. Mersi.


(adrian) #4

nu conteaza daca vrei sau nu, daca iti foloseste sau nu, daca depasesti pragul esti obligat. cred ca e si infractiune daca nu faci asta.


(Cristian) #5

Aia am inteles, dar ai posibilitatea anularii din cate stiu…sau daca nu faci nici o plata tva in x luni se anuleaza automat. Daca se poate anula si nu vrei sa fi platitor, nu prea inteleg de ce esti obligat. Da na, Romania…


(adrian) #6

nu exista. ti-l retrag doar daca faci prostii. noi n-am mai taiat facturi cu tva de ani de zile.


(Cristi Contiu) #7

Trecerea la platitor de TVA prin depasirea pragului nu (cred) ca e la fel de complicata ca trecerea voluntara, dar tot trebuie sa faci un dosar si sa duci balantele (mie mi le-au cerut pe toti anii in care a existat firma). Nu am avut interviu sau vizite la sediu. Doar m-am dus la ANAF si am depus dosarul pregatit de contabila.

A, si am fost “sfatuit” de functionarii de acolo ca e mai bine sa nu facturez din momentul in care am depus cererea si pana luna viitoare, cand intra in vigoare codul de TVA cu RO (adica aproape o luna).


(adrian) #8

dosarul e acelasi indiferent de motivul pt care ecri codul de tva, dar daca ceri pt altceva decat depasirea plafonului e posibil sa-ti mai ceara diverse documente justificative.

ai dreptul sa facturezi pana in momentul deciziei.


(Roland Murg) #9

Daca nu emiti facturi in Romania ci doar in strainatate, e aceeasi chestie ca esti sau nu esti platitor de TVA. Tot ce facturezi in afara Romaniei facturezi fara TVA, exact ca si inainte.

Oricum, momentan banuiesc ca esti inregistrat ca si platitor de TVA pentru operatiuni intracomunitare, firma e neplatitoare de TVA dar ai un CUI cu RO care il folosesti in UE.

Daca te inregistrezi ca platitor de TVA, va trebui sa renunti la acel CUI pt operatiuni intracomunitare.

Plus, daca ai facturi pe curent, internet, mai cumperi apa, cafea, sucuri pentru birou, o data la cativa ani cand ti se aduna 5000 RON poti sa ceri recuperare de TVA :slight_smile:

Sa treci de la neplatitor la platitor de TVA nu e chiar asa complicat. Trebuie sa te ajute contabila cu niste acte pe care le duci la finante si dupa o saptamana te cheama ei sa iti ridici actele.


(adrian) #10

facturile alea le plateai si inainte, oricum.

sa ceri rambursarea tva-ului vine automat cu control fiscal, daca n-ai sude de mii de recuperat, de ce sa inviti diavolul in casa?